Λάδι και τηγάνισμα: Τι χρειάζεται να ξέρετε

Λάδι και τηγάνισμα: Τι χρειάζεται να ξέρετε
Λάδι και τηγάνισμα: Τι χρειάζεται να ξέρετε

Όταν μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία (όπως το τηγάνισμα) πρέπει να χρησιμοποιείτε λάδια που είναι σταθερά και δεν οξειδώνονται εύκολα.

Όταν τα λάδια υφίστανται οξείδωση, αντιδρούν με το οξυγόνο για να σχηματίσουν ελεύθερες ρίζες και επιβλαβείς ενώσεις, που σίγουρα δεν θέλετε στο σώμα σας..

Όταν σκέφτεστε ποιο λάδι για τηγάνισμα να επιλέξετε, ο πιο σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό της αντίστασης του κάθε ελαίου στην οξείδωση και την τάγγιση, τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι ο σχετικός βαθμός κορεσμού των λιπαρών οξέων σε αυτό.


Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν μόνο απλούς δεσμούς στα μόρια των λιπαρών οξέων:

τα μονοακόρεστα λίπη έχουν ένα διπλό δεσμό και

τα πολυακόρεστα λίπη έχουν δύο ή περισσότερους.

Είναι αυτοί ακριβώς οι διπλοί δεσμοί που αντιδρούν χημικά και είναι ευαίσθητοι στην θερμότητα.


Τα κορεσμένα και τα μονοακόρεστα λίπη είναι αρκετά ανθεκτικά στην θέρμανση, αλλά για το μαγείρεμα θα πρέπει να αποφεύγονται τα έλαια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λίπη.Το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα: Λάδι καρύδας

Πάνω από το 90% των λιπαρών οξέων σε αυτό είναι κορεσμένα, γεγονός που το καθιστά πολύ ανθεκτικό στην θερμότητα. Αυτό το έλαιο είναι ημι-στερεό σε θερμοκρασία δωματίου και μπορεί να διατηρηθεί για μήνες, ή και χρόνια χωρίς να υποστεί τάγγιση.


Το λάδι καρύδας έχει επιπλέον πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται λαυρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη και να συμβάλλει στην εξόντωση βακτηρίων και άλλων παθογόνων.


Τα λίπη στα λάδια καρύδας μπορούν επίσης να ενισχύσουν τον μεταβολισμόελαφρώς και να αυξήσουν το αίσθημα της πληρότητας σε σχέση με άλλα λίπη.
Το ελαιόλαδο ως λάδι για τηγάνισμα

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την συμβολή του σε μια υγιή καρδιά και πιστεύεται ότι είναι ένας βασικός λόγος για τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσει τους βιοδείκτες της γενικής υγείας.


Μπορεί να αυξήσει την HDL (καλή) χοληστερόλη και να μειώσει την ποσότητα της οξειδωμένης, LDL, (κακής) χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα. Μελέτες σχετικά με το ελαιόλαδο δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι έχει λιπαρά οξέα με διπλούς δεσμούς, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα και τηγάνισμα, καθώς είναι αρκετά ανθεκτικό στην θερμότητα.


Σιγουρευτείτε ότι επιλέγετε ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Έχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα. Διατηρήστε το ελαιόλαδο σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος, για να αποτρέψετε το τάγγισμα.«Τροφή»: Κατά την άποψή μου το ελαιόλαδο είναι το πλέον άριστο λάδι για τις όσο πιο αραιές φορές θέλουμε να τηγανίσουμε κάτι. Το λάδι καρύδας μπορεί να είναι επίσης μία πολύ καλή επιλογή, αλλά θαρρώ πως απευθύνεται σε άλλες περιοχές της Γαίας, οι οποίες δεν είχαν την τύχη να ευλογηθούν με τα πολύτιμα ελαιόδεντρα.Τι ισχύει με τα λοιπά φυτικά λάδια και σπορέλαια

Τα λάδια από βιομηχανικής παραγωγής σπόρους και τα φυτικά λάδια είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα προϊόντα που είναι πάρα πολύ πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.


Όχι μόνο θα πρέπει να ΜΗΝ τηγανίζετε με αυτά, αλλά μάλλον θα πρέπει να τα αποφεύγετε εντελώς! Αυτά τα έλαια έχουν λανθασμένα θεωρηθεί υγιή για τηνκαρδιά από κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης και από πολλούς επαγγελματίες διατροφολόγους τις τελευταίες δεκαετίες.


Πρόσφατες έρευνες συνδέουν αυτά τα λάδια με πολλές σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Για περισσότερα Καταστροφή της υγείας, η δυσαναλογία Ω 3 και Ω6 λιπαρών

και Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν όσους μαγειρεύουν με σπορέλαια 


Αποφεύγετε γενικώς στο τηγάνισμα όλα τα ακόλουθα:

Σογιέλαιο 

Καλαμποκέλαιο 

Βαμβακέλαιο

Έλαιο Canola ή Κραμβέλαιο 

Ηλιέλαιο 

Σησαμέλαιο 

Έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού

«Τροφή»: Το σησαμέλαιο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για τηγάνισμα, είναι όμως μία εξαιρετική επιλογή για την παρασκευή γλυκών, όπου θέλετε να αποφύγετε το βούτυρο και ψάχνετε για κάτι πιο «ελαφρύ» από το ελαιόλαδο.

Σουσάμι και Σησαμέλαιο: Σούπερ ωφέλιμη αντιοξειδωτική δράση 


Μία μελέτη εξέτασε επίσης τα φυτικά έλαια που είναι πιο διαδεδομένα στα ράφια των τροφίμων στην αγορά των ΗΠΑ και ανακάλυψαν ότι περιέχουν 0,56-4,2% τρανς-λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εξαιρετικά τοξικά.

Για περισσότερα Διατροφικός κίνδυνος τα τρανς λιπαρά – Κόψτε τα διά παντός 

Διαβάστε Επίσης  Η εργένικη ζωή «προβλέπει» τη μελλοντική ευτυχία στη σχέση

Αφήστε μια απάντηση