Βουλωμένα αγγεία, Αρτηριοσκλήρωση: Αιτίες, Συνέπειες και Αντιμετώπιση

Βουλωμένα αγγεία, Αρτηριοσκλήρωση: Αιτίες, Συνέπειες και Αντιμετώπιση

Η αρτηριοσκλήρωση ή και αθηροσκλήρωση, είναι νόσος στην οποία στο εσωτερικό των αρτηριών συσσωρεύεται λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλα συστατικά που βρίσκονται στο αίμα,
σχηματίζοντας μια κολλώδη ουσία που επικάθεται στο αρτηριακό τοίχωμα. Την λέμε αθηρωματική πλάκα.

Με το πέρασμα του χρόνου η πλάκα μεγαλώνει και σκληραίνει. Το αποτέλεσμα είναι ότι στενεύει τις αρτηρίες. Όμως αυτό εμποδίζει το αρτηριακό αίμα που είναι πλούσιο σε οξυγόνο να περάσει και έτσι η περιοχή που θα έπρεπε να τροφοδοτηθεί από αυτό έχει ισχαιμία. Δηλαδή περιορισμένη πρόσληψη αίματος και κατ’ επέκταση οξυγόνου. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να έχουμε σοβαρά προβλήματα.
Δείτε και πως υπολογίζεται Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης

Α. Στεφανιαία νόσος.
Οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, λέγονται στεφανιαίες. Η απόφραξη τους θα προκαλέσει στηθάγχη (πόνος στην προκάρδιο περιοχή) ή ακόμα μεγαλύτερη καρδιακή προσβολή όπως έμφραγμα μυοκαρδίου.


.

Β. Καρωτιδική νόσος.
Οι αρτηρίες που ονομάζονται καρωτίδες τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλό. Η απόφραξη τους από αθηρωματική πλάκα μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γ. Περιφερική αρτηριακή νόσος.
Οι αρτηρίες που στέλνουν αίμα στην περιφέρεια (χέρια, πόδια, πύελος) αν στενέψουν πολύ, θα προκαλέσουν συμπτώματα. Αυτά θα εξαρτηθούν από το είδος της αρτηρίας και την εντόπιση της πλάκας (περιφερικότερα ή κεντρικότερα) καθώς και από τον μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό της στένωσης.

Μπορούμε να πούμε πως η αθηροσκλήρωση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, μέχρις ότου στενέψει σχεδόν πλήρως μια αρτηρία. Όποιος πάσχει, παραπονείται στην αρχή για μούδιασμα και με το πέρασμα του καιρού για πόνο.

Σαν παράδειγμα: όταν πρόκειται για την αρτηρία που στέλνει αίμα στο πόδι, μπορεί να έχουμε διαλείπουσα χωλότητα. Πρόκειται για σφίξιμο ή και πόνο (στους μηρούς, γλουτούς, γάμπες ή πέλματα) που εμφανίζεται στο περπάτημα ή το ανέβασμα μιας σκάλας.

Η αιτία είναι πως οι ανάγκες σε οξυγόνο που έχουν οι μύες που εργάζονται, δεν εξυπηρετούνται. Αυτό αναγκάζει το άτομο να σταματήσει το περπάτημα έως ότου να συνέλθει. Όταν θα ξεκινήσει πάλι, σε κάποια απόσταση τα συμπτώματα θα επανέλθουν, αναγκάζοντας τον να σταθεί εκ νέου (εξ αυτού και διαλείπουσα χωλότητα ονομάζεται)

Αυτός που πάσχει βλέπει να μειώνεται προοδευτικά η απόσταση που μπορεί να καλύψει χωρίς να αναγκαστεί να σταματήσει. Ο πόνος (που μπορεί να γίνει και ισχυρός) τον αναγκάζει σε διακοπή για ανάπαυση σε όλο και μικρότερες αποστάσεις που διανύει.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν την ασθένεια.
Θεωρούν συνήθως πως είναι κόπωση. Η αληθής διάγνωση θα τεθεί όταν θα πάνε στο γιατρό. Αυτός, από το ιστορικό και τη φυσική εξέταση θα υποπτευθεί ισχυρά πως αιτία είναι η αρτηριοσκλήρωση και θα ζητήσει τεκμηρίωση με διάφορες αναγκαίες εξετάσεις.

Διαβάστε Επίσης  Τα ήθη και τα έθιμα της Πρωτομαγιάς

Αίτια και προδιαθεσικοί παράγοντες
Κατά μία εκδοχή τα αθηρώματα δημιουργούνται από εναποθέσεις λιπιδικών στοιχείων. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη αρτηριοσκλήρωσης ταξινομούνται σε μείζονες και ελάσσονες. Υπό αυτή την εκδοχή:

μείζονες παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η υπέρταση, ηυπερχοληστεριναιμία και το κάπνισμα, ενώ
ελάσσονες παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ηυπερτριγλυκεριδαιμία, η καθιστική ζωή, το άγχος και η οικογενειακή προδιάθεση.
Διάγνωση
Οι εξετάσεις (αίματος και Doppler κατά κύριο λόγο) δεν θα αποδείξουν μόνο την παρουσία της νόσου αλλά και πόσο προχωρημένη είναι.

Θεραπεία
Η θεραπεία μπορεί να γίνει με φάρμακα, σωστή δίαιτα, φυσική άσκηση, διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους εφόσον χρειάζεται. Αρκετά προχωρημένα περιστατικά με σημαντικό βαθμό στένωσης του αγγείου, χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Αυτονοήτως, κάθε άλλη νόσος που συνυπάρχει στον ίδιο ασθενή (πχ.Σάκχαρο, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια κλπ.) , πρέπει να αναζητηθεί και να αντιμετωπιστεί.

Να σημειωθεί τέλος πως μια πολύ προχωρημένη στένωση που οδηγεί σε χωλότητα, δηλώνει πως και άλλα αγγεία του οργανισμού έχουν πρόβλημα και ο έλεγχος πρέπει να είναι εξονυχιστικός.

Πρόληψη
Ακολουθήστε μια διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.
Τρώτε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε για να βελτιώσετε τηνκυκλοφορία.
Χρησιμοποιείτε μόνο καθαρής ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδο σαν λίπος στη διατροφή καθώς μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Μην τρώτε πρόχειρα ή επεξεργασμένα τρόφιμα και κεκορεσμένα λιπαρά οξέα.
Μην χρησιμοποιείτε διεγερτικά, όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, καφέ καιαλκοόλ.
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος για το ύψος σας. Η παχυσαρκία προκαλεί δυσμενείς αλλαγές στα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών.
Μειώστε το στρες και μάθετε τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να διαχειρίζεστε το άγχος, που δεν μπορείτε να αποφύγετε.
Κάντε μια τακτική μέτρια άσκηση. Το καθημερινό περπάτημα είναι καλό. Προσοχή: Αν είστε πάνω από τριάντα πέντε και / ή είχατε καθιστική ζωή για κάποιο χρονικό διάστημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση, και λάβετε τα μέτρα σας αν είναι απαραίτητο να μειωθεί. Ο έλεγχος τηςυψηλής πίεσης του αίματος είναι σημαντικός.
Μην καπνίζετε. Αποφύγετε την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει μεγάλες ποσότητες ελεύθερων ριζών, πολλές από τις οποίες είναι γνωστό ότι οξειδώνουν τις λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL, η λεγόμενη «κακή χοληστερίνη»), καθιστώντας τες πιο πιθανό στο να εναποτίθενται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ένας από τους πρωτογενείς παράγοντες για την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης.
Η επίδραση του καπνού του τσιγάρου μπορεί να οφείλεται στην άμεση οξείδωση των λιπιδίων και των πρωτεϊνών και μπορεί επίσης να έχει έμμεση επίδραση, όπως την εξάντληση των διαφόρων αντιοξειδωτικών αμυνών , οι οποίες στη συνέχεια επιτρέπουν άλλες κυτταρικές διαδικασίες (την φλεγμονή, για παράδειγμα) για να τροποποιήσουν την LDL.

Διαβάστε Επίσης  Υγιή δόντια: 8 συμβουλές για όλη την οικογένεια

Επιπλέον, το κάπνισμα αυξάνει τα επίπεδα της LDL, μειώνει τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL, ή «καλή χοληστερίνη»), και αυξάνει την τάση του αίματος να σχηματίζει θρόμβους.
Δείτε ακόμη: Φλεγμονές και Καρδιακές Παθήσεις
και Θρόμβος: Μια σοβαρή απειλή της υγιείας. Αιτίες και προφύλαξη


.

Εναλλακτική Αντιμετώπιση
«Τροφή-Φάρμακο»: Θα σας εξηγήσω με απλά λόγια τι σημαίνει αρτηριοσκλήρωση, για να καταλάβετε πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην υγιεία μας.
Σκεφτείτε τις αρτηρίες μας και φανταστείτε τες σαν το λάστιχο που ποτίζουμε.

Σκεφτείτε τώρα πως είναι αυτό το λάστιχο όταν το αγοράσατε αρχικά: Ευλύγιστο και μπορείτε άνετα να κάνετε τις δουλειές σας με αυτό. Σκεφτείτε τώρα το ίδιο λάστιχο, όταν παλιώσει και όταν έχει παγωνιά.. Θυμηθείτε πόσο δύσκαμπτο είναι και πόσο πολύ σας δυσκολεύει να κάνετε την δουλειά σας!!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τις αρτηρίες σας: Το φυσιολογικό και σωστό για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας, είναι να είναι ευλύγιστες και ελαστικές θα έλεγα, στην όποια πίεση του αίματος! Ο τρόπος ζωής μας όμως τις κάνει σκληρές και δύσκαμπτες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η δουλειά τους και να ανοίγει έτσι ο δρόμος για πιθανό καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο!

Για αυτό, λοιπόν, έχω να προτείνω σε όλους τους φίλους του σάιτ και όλους τους γιατρούς και θεραπευτές να γνωρίσουν την ΦΥΣΙΚΗ και απόλυτη λύση για τον καθαρισμό των αρτηριών και της αθηρωματικής πλάκας και την πρόληψη ενάντια στην αρτηριοσκλήρωση, ΧΩΡΙΣ παρενέργειες παρά μόνον οφέλη:

Μία φόρμουλα υγιείας (Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών) η οποία αποτελείται από
– Πυκνογενόλη: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια),
– τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου) και
– εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά)
σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων.

Στοιχεία από
1400g.wordpress.com
el.wikipedia.org/
www.essenweiss.com

Αφήστε μια απάντηση