Εύκολη «μπουγάτσα» με ζαχαρούχο γάλα

μπουγάτσα


.

Υλικά:

450gr (1 συσκευασία)  φύλλο κρούστας  για γλυκά
150gr αγελαδινό βούτυρο
30-50gr (1-2 κουταλιές για τη μυρωδιά!)  αιγοπρόβειο βούτυρο
1 κουτί (397gr) ζαχαρούχο γάλα
150ml νερό
330ml ( 1 μικρό μπουκάλι) ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ 
Ξύσμα ενός λεμονιού
2 σωληνάκια βανίλιας
Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα.

Επί το έργον:

Αναλυτικά (ελπίζω) φαίνονται όλα τα στάδια της παρασκευής στο βίντεο που ακολουθεί. Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Επισημαίνω ότι τα ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχει μέγεθος που να καλυφθεί εντελώς από τα φύλλα για να απορροφηθούν σωστά τα υγρά. Επιλέξτε όποιο τρόπο τυλίγματος σας αρέσει. Εγώ έκανα και τους δύο εδώ μόνο και μόνο για να τους δείξω.
Σερβίρουμε την μπουγάτσα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.  Αν κρυώσει είναι καλύτερα να την ξαναζεστάνουμε ελαφρά πριν την σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

  • Το άρωμα της βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού (ή άλλου εσπεριδοειδούς) της πάει αλλά μπορούμε να παραλείψουμε το ένα από τα δυο και να ενισχύσουμε το άρωμα της κανέλας  προσθέτοντας λίγη στην κρέμα.
  • Είναι καλύτερος ο πιο λεπτός τρίφτης για το ξύσμα αλλά δεν είχα στο χώρο που τραβήξαμε το βίντεο γι αυτό το «έκρυβα» από την επιφάνεια της μπουγάτσας .
  • Αν χρειαστεί σκεπάζουμε ενδιάμεσα το γλυκό ώστε να μην αρπάξουν πολύ τα φύλλα αλλά το τελευταίο δεκάλεπτο την ψήνουμε ξεσκέπαστη να μη μαλακώσουν από ατμούς.
  • Δεν χρειάζεται να κάνουμε κλαριφιέ το βούτυρο γιατί η μπουγάτσα σερβίρεται πασπαλισμένη με ζάχαρη και στο πλαίσιο του «θέλω ένα γλυκό στα γρήγορα» , δεν μας πειράζει. Αν βέβαια έχουμε ήδη έτοιμο, τόσο το καλύτερο! Πάντως δεν περιχύνουμε στο τέλος με το βούτυρο που έχει μείνει για να μη χαλάσουμε την εικόνα του φύλλου. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε πινέλο για την επιφάνεια.
  • Δεν πασπαλίζουμε ολόκληρο το γλυκό (εκτός αν το καταναλώσουμε άμεσα) με την άχνη γιατί μπορεί να «πανιάσει» το φύλλο. Καλύτερα μια μια μερίδα.
cretangastronomy.gr
Διαβάστε Επίσης  Συναρπαστική εικονική ξενάγηση στην Ακρόπολη του 5ου π.Χ. αι. ακριβώς όπως ήταν τότε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *