Όλα τα κόλπα για να σταματήσετε τη διάρροια

 διάρροια
Πώς να σταματήσετε τη διάρροια

Όλα όσα πρέπει να κάνετε αν έχετε διάρροια

Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία στην κοιλιακή χώρα και ορισμένα φάρμακα, οι λοιμώξεις, οι τροφικές αλλεργίες, οι συναισθηματικές διαταραχές και οι εγχειρήσεις στομάχου, εντέρου και παγκρέατος.
Η σοβαρή και χρόνια διάρροια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, απώλεια θρεπτικών συστατικών και άλλα προβλήματα υγείας.

.

Τι να κάνετε αν έχετε διάρροια
  • Να πίνετε τουλάχιστον 12 ποτήρια νερό την μέρα για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  • Να πίνετε νερό, αραιωμένους χυμούς, ζωμό, καφέ και τσάι χωρίς καφεϊνη ή τεϊνη, γιατί η καφεϊνη και η τεϊνη είναι διουρητικές και αυξάνουν  την αποβολή υγρών από τον οργανισμό. Τα υγρά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πιο καλά ανεκτά από τα ζεστά ή τα κρύα
  • Τρώτε μικρές ποσότητες τροφής κάθε 3 ώρες, αντί για 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα.
  • Πάρτε φάρμακα κατά της διάρροιας
α) Αδρανείς προσροφητικές ουσίες (ενεργός άνθρακας, διμεθικόνη, διοσμεκτίτης)
β) Φάρμακα ανασταλτικά της εντερικής κινητικότητας (λοπεραμίδη, κωδεΐνη,
οπιούχα)
γ) Προβιοτικά
δ) Διάλυμα δεξτρόζης και ηλεκτρολυτών από το στόμα και
ε) Ανασταλτικά των εντερικών εκκρίσεων
Xρήση αντιχολινεργικών, με αμελητέα αντιδιαρροϊκή δράση, δικαιολογείται μόνο σε περίπτωση που η διάρροια συνοδεύεται από κολικοειδή άλγη.

Καταναλώστε τις παρακάτω τροφές για τη διάρροια:

  • Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως λευκό ρύζι, μακαρόνια, λευκό ψωμί και πουρέ
  • Βρασμένα ή πολτοποιημένα λαχανικά
  • Μαλακά φρούτα χωρίς φλούδα, όπως μπανάνες, μήλα και κομπόστες φρούτων
  • Γαλοπούλα ή κοτόπυλο χωρίς πέτσα, άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, ψάρι και σφιχτά αυγά
  • Ελληνικό γιαούρτι
  • Κόκα κόλα κανονική που την έχετε αφήσει να ξεθυμάνει και να φύγει το ανθρακικό

Να αποφεύγετε τις εξής τροφές όταν έχετε διάρροια:

  • Τροφές που προκαλούν αέρια, όπως φασόλια, κρεμμύδια, αεριούχα αναψυκτικά και τσίχλες
  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως μπρόκολο, καλαμπόκι, λάχανο, αρακάς και κουνουπίδι
  • Γάλα και ορισμένα γαλακτοκομικά. 
  • Ωμά λαχανικά, φρούτα και ξηροί καρποί
  • Λιπαρά, τηγανητά, γλυκά και τα πικ’αντικά φαγητά
  • Αλκολούχα ποτά και ροφήματα καφεϊνης
  • Γλυκά και τσίχλες χωρίς ζάχαρη που περιέχουν σορβιτόλη η οποία έχει ήπια υπακτική δράση.
Όλα τα κόλπα για να σταματήσετε τη διάρροια

-Κάντε τη δίαιτα BRAT
Ακολουθήστε την δίαιτα BRAT  (Banana, Rice, Applesauce, Toast) (μπανάνα, ρύζι, μήλο, τοστ). Η δίαιτα BRAT είναι καλή για αυτούς που πάσχουν από διάρροια, γιατί τα τρόφιμα αυτά έχουν λίγες φυτικές ίνες και είναι εύκολο να χωνευτούν, αλλά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Η δίαιτα BRAT είναι καλή για τον γαστρεντερικό σωλήνα και σπανίως προκαλεί διάρροια.
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο βοηθά να αποκατασταθεί το κάλιο που χάνεται κατά τη διάρκεια της διάρροιας. Οι μπανάνες βοηθούν επίσης να συμπυκνωθούν τα κόπρανα και εμποδίζουν τη διάρροια.
Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, η οποία βοηθά να συμπυκνωθούν τα κόπρανα. Έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, και παρέχεται ενέργεια.
Το ρύζι και το τοστ είναι απλές τροφές που πέπτονται εύκολα. Μπορούν, επίσης, να συμπυκνώσουν τα κόπρανα.

-Πώς να σταματήσετε τη διάρροια
  • Τρώτε άφθονες σούπες και ζωμούς που απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου πέψη. 
  • Τρώτε πέντε ή έξι μικρά γεύματα την ημέρα, αντί για τρία μεγάλα, δεδομένου ότι αυτό μειώνει περαιτέρω την πιθανότητα της διάρροιας και βοηθά να διατηρηθούν τα επίπεδα ενέργειάς σας.
  • Αποφύγετε τα πικάντικα και πλούσια σε λίπη τρόφιμα, γιατί αυτά είναι πιο δύσκολο να χωνευθούν. Τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν διάρροια, καθώς είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και μπορεί να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σωλήνα.
  • Αποφύγετε τα  λιπαρά κρέατα, όπως το μπέικον και τα λιπαρά κόκκινα κρέατα. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρωτεΐνες, όπως η γαλοπούλα, το στήθος κοτόπουλου και τα λευκά ψάρια. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε το μαγείρεμα με πολύ λάδι ή βούτυρο.
  • Αποφύγετε α πικάντικα τρόφιμα, όπως τα περισσότερα ασιατικά, την κουζίνα την Ινδική και την Μεξικάνικη. Αποφεύγετε να μαγειρεύετε με καυτερά μπαχαρικά ή πιπεριές στο σπίτι.
  • Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, εκτός από το γιαούρτι που περιέχει ζωντανά βακτήρια. Πολλοί ασθενείς με διάρροια αναπτύσσουν δυσανεξία στη λακτόζη κι έτσι μπορείτε να παρουσιάσετε διάρροια μετά την κατανάλωση γάλακτος ή την κατανάλωση άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει ζωντανά βακτήρια, όπως Lactobacillus acidophilus και Bifidobacterium. Οι οργανισμοί αυτοί εξοντώνουν τα επιβλαβή βακτήρια στο πεπτικό σύστημα που προκαλούν διάρροια.
  • Αν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέξτε τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς αυτά είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να προσδιορίσετε ποια τρόφιμα σας προκαλούν διάρροια. 
  • Πίνετε άφθονα υγρά. Η διάρροια συχνά οδηγεί σε αφυδάτωση, γιατί χάνετε πολλά υγρά μέσω των κινήσεων του εντέρου σας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό για να μείνετε ενυδατωμένοι. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 12 ποτήρια του νερού ανά ημέρα ή και περισσότερο αν είναι δυνατόν.  Μπορείτε επίσης να παραμείνετε ενυδατωμένοι με παγάκια ή γρανίτες με βάση το νερό ή πίνοντας άφθονο τσάι από βότανα, και να τρώτε φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι, το αγγούρι, οι ντομάτες, τα παντζάρια και τα σταφύλια.
-Βότανα για τη διάρροια
  • Εισάγετε το ψύλλιο στη διατροφή σας. Το Psyllium είναι δημοφιλής φυσική θεραπεία για την πρόληψη της διάρροιας, καθώς αυξάνει την απορρόφηση του νερού στο γαστρεντερικό σωλήνα, οδηγώντας σε πιο σκληρά κόπρανα και μειώνει τις αφοδεύσεις. Για να χρησιμοποιήσετε το ψύλλιο, προσθέτετε μισό κουταλάκι του γλυκού ψύλλιο σε 1 ποτήρι νερό. Ανακατέψτε και να πίνετε πριν πήξει το μείγμα. Κάνετε το αυτό μία φορά το πρωί και μία το βράδυ. Μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα έως 2 κουταλάκια του γλυκού για κάθε 1 ποτήρι νερού.
  • Καταναλώστε σπόρους τριγωνέλλας fenugreek για την καταπολέμηση της διάρροιας, που λειτουργεί με πολύ παρόμοιο τρόπο με το ψύλλιο, καθώς απορροφά νερό από το γαστρεντερικό σωλήνα, καθιστώντας το κόπρανα πιο σκληρά. Για να χρησιμοποιήσετε το fenugreek, αναμείξτε μισό κουταλάκι του γλυκού σπόρους μοσχοσίταρου σε 1 ποτήρι νερό. Κάνετε αυτό δύο ή τρεις φορές την ημέρα.
  • Φάτε βατόμουρα που μειώνουν τη φλεγμονή στον εντερικό σωλήνα. Τα βατόμουρα περιέχουν τανίνες που μειώνουν τη φλεγμονή και την έκκριση βλέννας στον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση από τη διάρροια. Μπορείτε να φάτε φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα, ή να αγοράσετε αποξηραμένα, σε σκόνη βατόμουρα τα οποία μπορείτε να προσθέσετε στο smoothies και τα δημητριακά, ή τα βράζετε σε καυτό νερό για να κάνετε τσάι.
  • Πιείτε τζίντζερ και άλλα αφεψήματα. Το τσάι τζίντζερ  και άλλα αφεψήματα, όπως το χαμομήλι και η μέντα έχουν χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για τη διάρροια για πολλά χρόνια. Επίσης, είναι κατευναστικά και ηρεμιστικά και σας βοηθούν να είστε ενυδατωμένοι.
Διαβάστε Επίσης  Εξελίξεις στην υπόθεση βιασμού γυναίκας στο Ζεφύρι


.

-Το τζίντζερ περιέχει δύο ουσίες οι οποίες ονομάζονται ζιγγίβερη και σογκαόλη, τα οποία βοηθούν να επιβραδυνθούν οι κινήσεις του εντέρου για την πρόληψη της διάρροιας. Το τζίντζερ βοηθά, επίσης, να μειωθούν οι κράμπες στην κοιλιά από τη διάρροια. Για να κάνετε το τσάι τζίντζερ, προσθέστε λίγο τριμμένο τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το για 15 λεπτά πριν το σουρώσετε και το πιείτε. Προσθέστε αν θέλετε μέλι για γεύση. Προσπαθήστε να πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.
-Το χαμομήλι και η μέντα δρουν τόσο ως μυοχαλαρωτικά, κι έχουν ηρεμιστική επίδραση επί των μυών της γαστρεντερικής οδού. Αυτό περιορίζει τον αριθμό των κινήσεων του εντέρου που έχετε και αποτρέπει την διάρροια.  Προσπαθήστε να πίνετε δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Χρησιμοποιήστε ξύδι μήλων-μηλίτη για να σκοτώσετε τα βακτήρια που προκαλούν διάρροια. Το ξίδι μηλίτη βοηθά να καταπολεμηθούν τα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα που προκαλούν διάρροια. Περιέχει, επίσης, πηκτίνη, η οποία βοηθά να σκληρύνουν τα κόπρανα. Τοποθετήστε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι μήλου σε 1 ποτήρι  νερό και να πίνετε μέχρι και τρεις φορές την ημέρα, πριν το φαγητό.
-Αλλαγές τρόπου ζωής για πρόληψη διάρροιας
  • Τα ταξίδια αυξάνουν τον κίνδυνο της διάρροιας (διάρροια των ταξιδιωτών). Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφεύγετε τις περιοχές υψηλού κινδύνου (αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, η Ασία, η Αφρική και η Νότια Αμερική). Η κύρια αιτία της διάρροιας είναι το νερό ή η τροφή που είναι μολυσμένα με βακτηρίδια. Να αποφεύγετε να πίνετε νερό της βρύσης και να βουρτσίζετε τα δόντια σας με αυτό ή να βάζετε παγάκια από αυτό. Να καταναλώνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό. Εάν αγοράσετε φρέσκα φρούτα από μια τοπική αγορά, φροντίστε να τα πλύνετε με εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό και έπειτα να τα ξεφλουδίσετε πριν τα φάτε. Αποφύγετε τα φρούτα που δεν μπορούν να ξεφλουδιστούν.
  • Διατηρήστε καλή προσωπική υγιεινή. Η απλή προσωπική υγιεινή είναι ουσιαστικής σημασίας για την αποφυγή της διάρροιας. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το πλύσιμο των χεριών σας.  Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας του μωρού. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν την προετοιμασία του φαγητού, ή μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων. Να πλένετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και αντιβακτηριακό σαπούνι και στη συνέχεια, στεγνώστε χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα.
  • Προσπαθήστε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Ξεκινήστε με 20 λεπτά και τη συνέχεια μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση των ασκήσεων.
Πότε να ανησυχήσετε αν έχετε διάρροια
  • Θα ανησυχήσετε αν η διάρροια συνεχίζεται. 1 ή 2 διάρροιες σε μια περίοδο 24 ωρών είναι φυσιολογικές και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί. Ωστόσο, αν έχετε περισσότερες από τρεις διάρροιες σε μια περίοδο 24 ωρών, ή αν η διάρροια επιμένει για περισσότερο από μια  μέρα, θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να μην αφυδατωθείτε.
  • Θα πρέπει, επίσης, να ανησυχήσετε αν έχετε έμετο και διάρροια, βλέννα σε διάρροια, διάρροια που έχει πρασινωπό χρώμα, διάρροια που είναι αιματηρή ή έχει μαύρο χρώμα, αν έχετε δυσκοιλιότητα και διάρροια μαζί, ή αν έχετε κοιλιακές κράμπες και διάρροια. 
Διαβάστε Επίσης  Δείτε τι θα συμβεί αν ρίξετε γιαούρτι στη λεκάνη της τουαλέτας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *