Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα κατα τη διάρκεια της δίαιτας

ΔΙΑΤΡΟΦΗ, βιολογικά προϊόντα , δίαιτα

Βιολογικά προϊόντα… μια δυναμική εμφάνιση, σε μια εποχή όπου η ασφάλεια των τροφίμων
απασχολεί και ανησυχεί ιδιαίτερα τους καταναλωτές, καθώς τα διατροφικά σκάνδαλα πληθαίνουν, ενώ οι γενετικές τροποποιήσεις και η ακτινοβόληση τροφίμων βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή. Η παραγωγή των βιολογικών προϊόντων και η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μας έρχεται να «διορθώσει» τις επιπτώσεις των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων.

Η παρουσία των βιολογικών προϊόντων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πλέον συναντάμε βιολογικά προϊόντα σε μεγάλη ποικιλία, τόσο σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και σε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί, δημητριακά, παιδικές τροφές και επιδόρπια. Τα προϊόντα αυτά κατά καιρούς έχουν υποστηριχθεί αλλά και αμφισβητηθεί, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να διερωτάται αν τελικά πρέπει να ακολουθήσει μια «βιολογική διατροφή» ή όχι και κατά πόσο η διατροφή αυτή θα τον βοηθήσει στην ρύθμιση του σωματικού του βάρους.


.

Γιατί να προτιμήσω βιολογικά προϊόντα σε ένα πρόγραμμα διατροφής;Με την πάροδο των χρόνων έχει παρατηρηθεί μείωση των συγκεντρώσεων σημαντικών ουσιών σε πολλά τρόφιμα. Σε μελέτη που εξέτασε τη σύνθεση 43 φυτικών τροφών το 1950 και το 1999, παρουσιάστηκαν σημαντικές μειώσεις της περιεκτικότητας 6 θρεπτικών συστατικών μεταξύ των οποίων: πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη C. Οι μειώσεις κυμάνθηκαν από 6% (πρωτεΐνες) έως 38% (ριβοφλαβίνη), με αποτέλεσμα τη μείωση της διατροφικής αξίας των τροφίμων και τελικά την ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ακόμη κι όταν κάποιος ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
Τα βιολογικά τρόφιμα έρχονται να καλύψουν το κενό αυτό, καθώς μελέτες έχουν δείξει υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C σε βιολογικά προϊόντα, όπως η πατάτα και τα φυλλώδη λαχανικά. Αντίστοιχα, στα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας περιέχονται αυξημένες συγκεντρώσεις σε ανόργανα συστατικά όπως το ασβέστιο, μαγνήσιο, ο σίδηρος και το χρώμιο.

Διαβάστε Επίσης  Οι πεθερές και τα ζώδιά τους- Τι λέει η αστρολογία;

Μελέτη έδειξε ότι το λυκοπένιο στη ντομάτα, οι πολυφαινόλες στις πατάτες, τα φλαβονοειδή στα μήλα και η ρεσβερατόλη στο κόκκινο κρασί είναι σημαντικά αυξημένα στα βιολογικά προϊόντα, ενώ η πρωτεΐνη των βιολογικών φρούτων και λαχανικών φάνηκε να είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας.

Επιπλέον, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα νερού από τα συμβατικά και υψηλότερη σε ποσοστό επί του ξηρού περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα βιολογικά πορτοκάλια, παρόλο που έχουν το μισό μέγεθος από τα συμβατικά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μελέτη έδειξε ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά και το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο γάλα που παράχθηκε βιολογικά ήταν κατά 90% υψηλότερο από το συμβατικό γάλα.
Η βιολογική διατροφή περιλαμβάνει τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την ευημερία και τη ζωτικότητα, προστατεύοντας τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων.
Εκτός από την υψηλή θρεπτική αξία, έχει φανεί ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν και μικρότερες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων, ουσίες επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό και υπεύθυνες για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Οι καρκινικοί όγκοι άλλωστε, έχει βρεθεί ότι είναι αποθήκες υψηλών συγκεντρώσεων τοξικών χημικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό. Στα βιολογικά προϊόντα δεν ανιχνεύονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως εντομοκτόνα, αυξητικές ορμόνες, τεχνητά αρώματα και ζιζανιοκτόνα.

Διαβάστε Επίσης  Απότομες διακυμάνσεις της διάθεσης: Τι τις προκαλεί;

Ο οργανισμός μας δεν έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται τέτοιες χημικές ουσίες, καθώς δεν μπορούν μεταβολιστούν από το ήπαρ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση τοξικών ουσιών στο σώμα, γεγονός που έχει συνδεθεί με την αποθήκευση ακόμα περισσότερου λίπους, αλλά και την κατακράτηση υγρών, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, η συγκέντρωση επικίνδυνων τοξινών στο σώμα μπορεί να διαταράσσει το αίσθημα του κορεσμού και της πείνας. Τα αποθηκευμένα χημικά διαταράσσουν τις φυσικές δυνατότητες του σώματός μας να στέλνει σήματα όταν είμαστε πεινασμένοι ή χορτάτοι, αυξάνοντας τελικά την επιθυμία για κατανάλωση τροφής.
Τα βιολογικά προϊόντα, επειδή έχουν μηδαμινά υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι «φιλικά» προς το περιβάλλον, συμβάλλουν στην προστασία του εδάφους, του νερού και της ατμόσφαιρας, ενώ παράλληλα βοηθάνε τον άνθρωπο στην ρύθμιση του σωματικού βάρους, αλλά και στην εξασφάλιση της καλής υγείας. Με τη βιολογική διατροφή, το ανθρώπινο σώμα δεν «κουράζεται» με την επεξεργασία χημικών ουσιών και είναι σε θέση να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Επιλέγω στην διατροφή μου βιολογικά προϊόντα γιατί έχουν:Υψηλότερη συγκέντρωση βιταμινών και ανόργανων συστατικώνΑυξημένη σε ποσοστό επί ξηρού περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικάΜειωμένες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτωνΜηδαμινά υπολείμματα φυτοφαρμάκωνΣημαντικά οφέλη για την υγείαΠροστατευτική δράση απέναντι στο περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *