Χάνει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες το μπρόκολο εαν δε μαγειρευτεί σωστά

ΥΓΕΙΑ, αντικαρκινικές  ιδιότητες,μπρόκολο
Η κατανάλωση του μπρόκολου για την υγεία είναι πολλά. Σύμφωνα όμως με έρευνα αμερικανών επιστημόνων, αν δεν το μαγειρεύετε σωστά μάλλον… χάνετε το χρόνο σας.
Το μπρόκολο χάνει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες αν βραστεί ή μαγειρευτεί στο φούρνο μικροκυμάτων.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα για τον Καρκίνο.

Σύμφωνα με αυτή ο ιδανικότερος τρόπος για να μαγειρέψει κανείς το μπρόκολο είναι να το βάλει στον ατμό για τρία έως τέσσερα λεπτά. Το μπρόκολο είναι εξαιρετική πηγή σουλφοραφάνης, ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει σε φυτά και το οποίο έχει αποδειχτεί ότι δρα προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο.


.

  

Το ένζυμο myrosinase που υπάρχει στα μπρόκολα είναι απαραίτητο για το σχηματισμό της σουλφοραφάνης, και αν αυτό καταστραφεί (στο μαγείρεμα) δε μπορεί να σχηματιστεί η επωφελής για τον ανθρώπινο οργανισμό αυτή ουσία.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ακόμη κι αν το μπρόκολο βραστεί ή μαγειρευτεί στο φούρνο μικροκυμάτων για μόλις ένα λεπτό, καταστρέφεται η μεγαλύτερη ποσότητα του ενζύμου myrosinase που περιέχει.
Αντίθετα, το μπρόκολο φαίνεται να «αντέχει» μέχρι και πέντε περίπου λεπτά στο ατμό χωρίς να καταστρέφεται το ένζυμο.Σύμφωνα με την Dr Elizabeth Jeffery, ερευνήτρια από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, η οποία μίλησε στη Daily Mail, ακόμη όμως κι αν έχουμε βράσει ή μαγειρέψει στο φούρνο μικροκυμάτων το μπρόκολο, μπορούμε να επωφεληθούμε από την ουσία σουλφοραφάνη, αν το καταναλώσουμε με άλλες ωμές τροφές που περιέχουν το παραπάνω ένζυμο.
«Η μουστάρδα, το ραπανάκι, η ρόκα, το wasabi και άλλα ωμά σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο περιέχουν myrosinase, και αυτή μπορεί να αποκαταστήσει το σχηματισμό της σουλφοραφάνης» είπε η ίδια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει ότι ο τρόπος επεξεργασίας των φυτικών τροφίμων επηρεάζει τα αντικαρκινικά συστατικά τους. Προγενέστερη μελέτη έχει δείξει ότι το σκόρδο είναι πιο αντικαρκινικό εάν το λιώσουμε ή το ψιλοκόψουμε και περιμένουμε 10-15 λεπτά πριν το μαγειρέψουμε.

Ο οργανισμός, εξάλλου, απορροφά καλύτερα το λυκοπένιο των τοματών, όταν αυτές είναι μαγειρεμένες.

Σημ.: Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε βιολογικά λαχανικά, τα οποία είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Διαβάστε Επίσης  Ελεημοσύνη... αυτή είναι φάρμακο για τα δικά μας αμαρτήματα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *