Καρυδόπιτα με σοκολάτα (μελαχρινή)

Υλικά

2 αυγά
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 + 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. εσάνς βανίλιας
1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γλ. κανέλα
1 φλιτζ. γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
1 φλιτζ. σπορέλαιο
1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα
2 φλιτζ. νερό
1/2 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 φλιτζ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Εκτέλεση


.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη,το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη βανίλια, τη φρυγανιά, την κανέλα και τα καρύδια. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά (που έχουν αφρατέψει) και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο μεσαίο ταψί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά εσωτερικά.
Αφού βγάλουμε από τον φούρνο την καρυδόπιτα και την αφήσουμε να κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το νερό μαζί με 3 φλιτζάνια ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι, για 5-7 λεπτά. Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα καρυδόπιτα μέσα στο ταψί και αφήνουμε να το απορροφήσει. 
Παράλληλα ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Δεν θέλουμε να βράσει. Όταν ζεσταθεί αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Επικαλύπτουμε την καρυδόπιτα με τη γκανάς σοκολάτας και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 30 λεπτά. Σερβίρουμε σε κομμάτια.
Διαβάστε Επίσης  Αποκριάτικο Χωριό στην Άρτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *