Μ.Πέμπτη: Όλα τα μυστικά για πετυχημένα κόκκινα αυγά

Μ.Πέμπτη: Όλα τα μυστικά για πετυχημένα κόκκινα αυγάΜ.Πέμπτη: Όλα τα μυστικά για πετυχημένα κόκκινα αυγά

Σας σπάνε; Δεν πετυχαίνει η μπογιά; Δεν έχετε ιδέα; Θέλετε να τους μπείτε στο μάτι; Βάψτε φέτος τα καλύτερα κόκκινα αυγά, αρκεί να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες.

 

Τηρήστε το έθιμο και δημιουργήστε μοναδικά σχέδια στα αυγά σας, ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιήσετε μπογιά αλλά το φυσικό χρώμα των λαχανικών!

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΒΑΨΙΜΟ

Πριν αρχίσετε τη διαδικασία, πρέπει να πλύνετε πολύ καλά τα αυγά σας, για να απομακρυνθούν έτσι οι λιπαρές ουσίες που υπάρχουν στο τσόφλι και εμποδίζουν το χρώμα να σταθεροποιηθεί. Διαφορετικά θα μοιάζουν σαν τα ρούχα που έχετε ρίξει κατά λάθος στη χλωρίνη και έχουν ξεβαφτεί ανομοιόμορφα.

Εάν τα έχουμε στο ψυγείο, τα αφήνουμε να πάρουν τη θερμοκρασία του δωματίου για να μη σπάσουν.

Βάζουμε δυόμισι λίτρα νερό στην κατσαρόλα και, αφού βράσει, ρίχνουμε δύο φακελάκια μπογιά (για 50 αυγά) και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού ξίδι ή και πολύ περισσότερο. Χρησιμοποιήστε ξύδι και μάλιστα σε γενναίες ποσότητες. Είναι αυτό που θα δώσει ζωή και θα τονώσει το χρώμα των αυγών σας.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε προσεκτικά ένα ένα τα αυγά στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να βράσουν δέκα λεπτά


Για να αποφύγουμε το σπάσιμο και κατά τη διαδικασία βαφής, καλό είναι μόλις πάρουν την πρώτη βράση, να χαμηλώστε αμέσως τη φωτιά.

 

Διαβάστε Επίσης  Τι έγινε στον Μυστικό Δείπνο; – Εξηγεί ο Μητροπολίτης Μεσογαίας

Όταν τελειώσετε με το βάψιμο, βάλτε λάδι σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή σε ένα βαμβακερό πανί και γυαλίστε τα αυγά σας. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Έχουμε μαζέψει διάφορα λουλούδια (κατά προτίμηση, μαργαρίτες) και φυλλαράκια. Παίρνουμε τούλι από μπομπονιέρες σε μέγεθος που να μπορεί το ύφασμα να τυλιχθεί και να δεθεί γύρω από κάθε αυγό. Τοποθετούμε πάνω στο αυγό το λουλούδι ή το φύλλο ή και τα δύο μαζί και στη συνέχεια τυλίγουμε το αυγό με το ύφασμα σφιχτά και το δένουμε με μία κλωστή. Όταν ετοιμάσουμε με αυτό τον τρόπο όσα αυγά θέλουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα όπου έχουμε ήδη βράσει το νερό με την μπογιά και το ξίδι και τα βάφουμε όπως αναφέρεται παραπάνω.
Υστερα από δέκα λεπτά, τα βγάζουμε με προσοχή και κόβουμε την κλωστή. Αφαιρούμε το ύφασμα, τα λουλούδια και τα φύλλα. Το αβγό έχει βαφτεί κόκκινο και έχει διακοσμηθεί με άσπρα σχέδια λουλουδιών και φύλλων. Τα αλείφουμε με λάδι και κατόπιν τα σκουπίζουμε.

ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΦΛΟΥΔΕΣ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

Έχουμε μαζέψει φλούδες από ξερά κρεμμύδια. Παίρνουμε τούλι από μπομπονιέρες σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπορεί το ύφασμα να τυλιχθεί και να δεθεί γύρω από κάθε αυγό. Καλύπτουμε όλο το αυγό ή ένα μέρος του με φλούδες κρεμμυδιού και, στη συνέχεια, το τυλίγουμε με το ύφασμα σφιχτά και το δένουμε με μία κλωστή. Όταν ετοιμάσουμε με αυτό τον τρόπο όσα αυγά θέλουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα όπου έχουμε ήδη βράσει το νερό με την μπογιά και το ξίδι και τα βάφουμε όπως αναφέρεται παραπάνω.
Επειτα από δέκα λεπτά, τα βγάζουμε με προσοχή και κόβουμε την κλωστή. Αφαιρούμε τις φλούδες κρεμμυδιού. Τα αυγά έχουν πάρει διάφορες αποχρώσεις. Τα αλείφουμε με λάδι και κατόπιν τα σκουπίζουμε.

Διαβάστε Επίσης  Πασχαλινό τραπέζι: 5 tips για να το απολαύσετε χωρίς ενοχές

ΒΑΨΤΕ ΑΥΓΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Στην περίπτωση τώρα που προτιμάτε το οικολογικό βάψιμο, τότε χρησιμοποιείστε: το κάτω μέρος από τα παντζάρια- αυτά που ονομάζουμε κοκκινογούλια- για να τους δώσετε ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, για ανοιχτό κόκκινο παπαρούνες, για μοβ βιολέτες, για κίτρινο φύλλα αμυγδαλιάς, για πράσινο μαϊντανό ή σπανάκι, για πορτοκαλί πάπρικα.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΗ ΣΚΟΥΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΕΘΙΜΟ 

Κατά τη λαϊκή παράδοση, όταν ανακοίνωσαν την ανάσταση του Χριστού κανένας δεν το πίστεψε. Μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά φώναξε: ‘Μπορεί τα αβγά αυτά να γίνουν κόκκινα;’. Και, σαν από θαύμα, τα αβγά κοκκίνισαν. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, τα αυγά βάφονται κόκκινα συμβολίζοντας το αίμα του Χριστού. Το τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών γίνεται μετά το άκουσμα του ‘Χριστός Ανέστη’. Το έθιμο είναι χαιρετιστήριο, αλλά κρύβει ένα μικρό ανταγωνισμό, αφού ο νικητής του τσουγκρίσματος είναι μεταφορικά και ο πιο γερός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *