Απώλεια μαλλιών και αλωπεκία: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχούν

 

Απώλεια μαλλιών και αλωπεκία: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχούν

Απώλεια μαλλιών και αλωπεκία: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχούν

 

Η τριχόπτωση είναι φυσιολογική και δεν αποτελεί σύμπτωμα της αλωπεκίας, στην πραγματικότητα, υπάρχουν άλλα σημάδια, λιγότερο γνωστά.

Τα μαλλιά όλων πέφτουν. Στην πραγματικότητα, «είναι φυσιολογικό να πέφτουν 50 έως 100 τρίχες την ημέρα», σύμφωνα με τον Sergio Vañó, δερματολόγο, τριχολόγο και χειρουργό μαλλιών, διευθυντή της μονάδας τριχολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ramón y Cajal και της μονάδας τριχολογίας και μεταμόσχευσης μαλλιών στην κλινική Pedro Jaén Group στη Μαδρίτη, καθώς «όπως ακριβώς και τα νύχια, οι τρίχες πέφτουν αλλά επανεμφανίζονται».

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει ο ειδικός: «Η τριχόπτωση είναι φυσιολογική και φυσιολογική σε ένα εύρος περίπου 100 τριχών την ημέρα». Και το γεγονός είναι ότι, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν όλοι, «η αλωπεκία δεν σημαίνει ότι πέφτουν περισσότερες τρίχες, αλλά ότι η θυλακική ρίζα φθείρεται λόγω διαφόρων παραγόντων».

Η αλωπεκία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στον πληθυσμό, ιδίως η ανδρογενής αλωπεκία.

 

Απώλεια μαλλιών και αλωπεκία: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχούν

Αν και υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι αλωπεκίας, η ανδρογενής αλωπεκία είναι η πιο συχνή από όλες. Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται από «αραίωση των μαλλιών ορμονικής προέλευσης», εξηγεί ο ειδικός. Τα καλά νέα είναι ότι, «από την ηλικία των 40 ή 45 ετών, είναι λιγότερο συχνή η εμφάνιση αυτού του τύπου αλωπεκίας».

Ο δεύτερος πιο συχνός τύπος είναι το τελογενές εξάνθημα, κατά το οποίο «ο ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών επιβραδύνεται και ο ασθενής παρατηρεί μια πολύ αισθητή μαζική απώλεια μαλλιών».

Πίσω από αυτούς τους δύο τύπους αλωπεκίας βρίσκονται η γυροειδής αλωπεκία «ανοσολογικής προέλευσης και στην οποία μπορεί να χαθούν όλοι οι θύλακες του σώματος, από μικρές περιοχές όπως τα φρύδια ή οι βλεφαρίδες μέχρι τα μαλλιά του σώματος», και η μετωπιαία ινωτική αλωπεκία, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται συνεχώς.

Η τελευταία χαρακτηρίζεται από «τριχόπτωση στα φρύδια και στην περιοχή της κεφαλής», αναφέρει. Αυτός ο τύπος αλωπεκίας «εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ή σε όλο και νεότερες γυναίκες».

 

Τα πρώτα συμπτώματα της αλωπεκίας

Όπως μας υπενθυμίζει ο ειδικός, η τριχόπτωση από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη αλωπεκίας. Αποτελεί σημάδι αλωπεκίας μόνο όταν «είναι πολύ αισθητή και μας κάνει να ανησυχήσουμε», επισημαίνει ο ειδικός.

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν και να μας κάνουν να συμβουλευτούμε είναι:

Αραίωση των μαλλιών, δηλαδή τα μαλλιά που γίνονται όλο και πιο λεπτά.
Το τριχωτό της κεφαλής αρχίζει να φαίνεται.
Απώλεια της πυκνότητας των μαλλιών. Λιγότερο πυκνά μαλλιά
Πόνος στο τριχωτό της κεφαλής
Φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής
Ερυθρότητα του τριχωτού της κεφαλής
Ξεφλούδισμα

Διαβάστε Επίσης  6 ασυνήθιστοι τρόποι με τους οποίους το σώμα προειδοποιεί ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά

«Όταν βλέπουμε συμπτώματα αυτού του τύπου που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, πρέπει να συμβουλευόμαστε έναν δερματολόγο», υπενθυμίζει ο Vañó.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η κλινική εικόνα της αλωπεκίας, η οποία είναι διαφορετική στους άνδρες και στις γυναίκες. Στους άνδρες, «η απώλεια της πυκνότητας των μαλλιών εμφανίζεται κυρίως στην υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών και στην κορυφή του κεφαλιού, αλλά στις γυναίκες το πρότυπο τείνει να εστιάζεται περισσότερο στη διαχωριστική γραμμή των μαλλιών, η οποία διευρύνεται», περιγράφει.

Αυτό τείνει να συμβαίνει επειδή «τα μαλλιά λεπταίνουν και το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής είναι ορατό». Στις γυναίκες, «το να έχεις μια όλο και πιο πλατιά γραμμή μαλλιών είναι ένα άλλο σημάδι αλωπεκίας».

 

Μπορεί να προληφθεί η τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση και η αλωπεκία είναι ένα από τα αισθητικά προβλήματα που απασχολούν περισσότερο τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και για το λόγο αυτό υπάρχει πολύς μύθος γύρω από τις θεραπευτικές και τις προληπτικές θεραπείες. Υπό αυτή την έννοια, ο Vañó μας υπενθυμίζει ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν καμία θεραπεία που να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης της ανδρογενούς αλωπεκίας, όπως βιταμίνες ή κάτι παρόμοιο».

Προς το παρόν, αναφέρει, «δεν υπάρχει ούτε θεραπευτική αγωγή για την ανδρογενή αλωπεκία, δηλαδή, αφού οι διαθέσιμες θεραπείες πρέπει να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα». Στόχος της θεραπείας για την ανδρογενή αλωπεκία είναι κυρίως η επιβράδυνση της εξέλιξης της αλωπεκίας και η βελτίωση της πυκνότητας των τριχών».

 

Θεραπείες αλωπεκίας

Όσον αφορά τις πιο συνηθισμένες θεραπείες για την αλωπεκία, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, υπάρχουν «η μινοξιδίλη για την πύκνωση των μαλλιών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ή από το στόμα ή σε συνδυασμό, για να είναι πιο αποτελεσματική, και οι θεραπείες κατά των ανδρογόνων, οι οποίες είναι φάρμακα που εμποδίζουν τη δράση των ορμονών στα μαλλιά, δηλαδή η αποστολή τους είναι να μην δρουν οι ορμόνες στα μαλλιά», οι τελευταίες «μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το στόμα, τοπικά ή με ένεση».

Όσον αφορά την κακή φήμη αυτών των φαρμάκων για τις παρενέργειές τους, ο Vañó το διαψεύδει: «Στους νέους, ο κίνδυνος παρενεργειών αυτών των θεραπειών είναι ο ίδιος με αυτόν που υπάρχει αν δεν τα πάρετε, δηλαδή η θεραπεία δεν αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών». Κατά την εμπειρία του, «οι περισσότεροι νέοι που έχουν σεξουαλικές παρενέργειες οφείλονται σε υπερβολική ενασχόληση με τις θεραπείες αλλά όχι με την ίδια τη θεραπεία». Στην πραγματικότητα, «όταν τους εξηγούνται όλα καλά, οι επιπτώσεις μειώνονται».

Διαβάστε Επίσης  Εννιά πράγματα που δεν ξέρατε για το γάλα γαϊδούρας!

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε σχέση με τις θεραπείες για την ανδρογενή αλωπεκία είναι ότι «δεν είναι απαραίτητο να τις διατηρείτε για όλη σας τη ζωή, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, τόσο το καλύτερο». Όπως αναφέρει ο εμπειρογνώμονας, «εάν χρησιμοποιηθούν για ένα χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, 3 χρόνια) και στη συνέχεια διακοπούν, ο ασθενής θα έχει βελτιωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και στη συνέχεια θα διατηρήσει μέρος της βελτίωσης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν θα διατηρήσει πλήρη βελτίωση εάν εγκαταλείψει εντελώς οποιαδήποτε επιλογή.

Στην περίπτωση της γυροειδούς αλωπεκίας, ο εμπειρογνώμονας υπενθυμίζει την έγκριση της πρώτης εγκεκριμένης θεραπείας σε ενήλικες, του baricitinib (Olumiant), που αναπτύχθηκε από τη Lilly. «Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες θεραπείες είχαν χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας και σχετικά κακό προφίλ ασφάλειας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να διατηρήσουν τη θεραπεία μακροπρόθεσμα. Το καινούργιο με αυτή τη θεραπεία είναι ότι έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα και καλό προφίλ ασφάλειας, οπότε μπορεί να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.

 

Μεταμόσχευση μαλλιών – η καλύτερη επιλογή για την αλωπεκία;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μόνη λύση για την αλωπεκία, αλλά, όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτό δεν ισχύει. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Vañó, «οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση πρέπει επίσης να συνεχίσουν τις θεραπείες μετά το μόσχευμα για να διατηρήσουν τα νέα μαλλιά», αναφέρει ο ειδικός. Και αυτό διότι οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών συνίστανται στη «μεταφορά θυλάκων από τον αυχένα στην περιοχή όπου εντοπίζεται η αλωπεκία», εξηγεί, «επειδή εκεί υπάρχουν περισσότερες τρίχες που είναι ανθεκτικές στην αλωπεκία».

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι «η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, αλλά δεν είναι αποτελεσματική για τη γυροειδή αλωπεκία και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις για τις ουλές». Η θεραπεία αυτή «μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άνδρες και γυναίκες και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι έχουν καλή πρώτη ύλη στα μαλλιά τους, καθώς για τη μεταμόσχευση χρησιμοποιούνται τα ίδια τα μαλλιά του ασθενούς».

 

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *