Το λαχανικό που χρειάζεται η επιδερμίδα για ενυδάτωση και λάμψη

 

Το λαχανικό που χρειάζεται η επιδερμίδα για ενυδάτωση και λάμψη

Το λαχανικό που χρειάζεται η επιδερμίδα για ενυδάτωση και λάμψη

 

Ως τρόφιμο, έλαιο ή συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα, το μπρόκολο είναι μία υπερτροφή που έχει να προσφέρει πολλά στο δέρμα σου.

Όταν ήμασταν παιδιά, οι γονείς μάς κυνηγούσαν να φάμε λαχανικά, και τώρα που μεγαλώσαμε τα αναζητάμε στα μανάβικα γιατί κάνουν καλό όχι μόνο στον οργανισμό αλλά και στο δέρμα. Ειδικά το μπρόκολο, δεν γνωρίζω κανέναν που να το έτρωγε στις μικρές ηλικίες. Τώρα όμως που γνωρίζουμε ότι περιέχει βιταμίνες (Α, C, E και K), ίνες, φλαβονοειδή, β-καροτένιο και μέταλλα (τα οποία βοηθούν σε πολλά, από τη χώνεψη και τη μείωση της χοληστερίνης μέχρι την ενίσχυση των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος), το καταναλώνουμε άφθονο.

Ένα τέτοιο λαχανικό, που είναι φορτωμένο με θρεπτικές ουσίες, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τον χώρο της ομορφιάς. Δεν αναφέρομαι στο τελευταίο viral trend στο TikTok να βουτάς μπρόκολο σε bronzer και να το περνάς από το πρόσωπο για να φτιάξεις ψεύτικες φακίδες! Μιλάω για μία μικρή ερευνητική βιβλιογραφία που εξετάζει τα οφέλη του μπρόκολου (όταν το καναλανώνεις ατόφιο, σε εκχύλισμα ή σε έλαιο) στο skincare.

Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά ειδικά το εκχύλισμα, που φτιάχνεται από τα άνθη, τα φύλλα και τους μίσχους, έχει τρυπώσει σε πολλές συνθέσεις προϊόντων καθαρισμού, κρεμών και ορών. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα γιατί!

Το λαχανικό που χρειάζεται η επιδερμίδα για ενυδάτωση και λάμψη

 

Τα οφέλη του μπρόκολου στην ομορφιά

– Ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου

Η κουβέντα τελευταία καταλήγει πάντα στο κολλαγόνο και τη σημασία του για τη δομή και την ελαστικότητα του δέρματος. Οι έρευνες δείχνουν ότι το μπρόκολο, χάρη στη βιταμίνη C, ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου, που μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε και από την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων.

Διαβάστε Επίσης  Πως να προστατέψετε τα μαλλιά σας από τον ήλιο

– Αντιοξειδωτική δράση

Εδώ κύριο ρόλο παίζουν η σουλφοραφάνη, μία φυσική ένωση που περιορίζει τη φλεγμονή και εξουδετερώνει τις τοξίνες, το β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, και άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Όλες αυτές οι ουσίες προστατεύουν το δέρμα από την επίδραση των ελεύθερων ριζών και τις κακές συνήθειες διατροφής και ύπνου, και του προσφέρουν λάμψη.

– Αντιγήρανση

Από τις δύο παραπάνω δράσεις του μπρόκολου, εύκολα αντιλαμβάνεσαι ότι το μπρόκολο μπορεί να επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων και να προλάβει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές. Φυσικά, δεν θα βιαζόμασταν να το συγκρίνουμε με το gold standard της αντιγήρανσης, τη ρετινόλη, όπως κάνουν κάποιοι, αλλά μπορεί να είναι μια εναλλακτική για όσα άτομα έχουν ευαίσθητο δέρμα.

– Περιορισμός των εξάρσεων ακμής

Ο λόγος και πάλι στη σουλφοροφάνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τη φλεγμονή και αντιμετωπίζει τις ορμονικές ανισορροπίες, δηλαδή τις αιτίες για την εμφάνιση ακμής. Αυτό δεν σημαίνει ότι με το μπρόκολο θα ξεμπερδέψεις από την ακμή, αλλά μπορεί να γίνει ένας σύμμαχός σου στην αντιμετώπισή της. Σημείωσε επίσης ότι το μπρόκολο ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, ενώ τα παράγωγα του είναι μη φαγεσωρογόνα και επομένως ενδείκνυνται για το λιπαρό και με τάση για ακμή δέρμα, γιατί είναι ελαφριά και δεν φράζουν τους πόρους.

 

– Ενυδάτωση και ενδυνάμωση της επιδερμίδας

Τα λιπαρά οξέα του μπρόκολου προστατεύουν τον επιδερμιδικό φραγμό, δημιουργούν ένα φιλμ που απορροφά υγρασία και προσφέρουν θρέψη, καταπράυνση και βελτιωμένη υφή. Για την αφυδάτωση, την ξηρότητα, τον κνησμό και το τράβηγμα στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής, το έλαιο από τους σπόρους του μπρόκολου φαίνεται να είναι μια ενδιαφέρουσα φυσική λύση.

Διαβάστε Επίσης  Πώς μπορεί το αλάτι να μας κάνει πιο όμορφες;

– Πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος

Μια παλαιότερη έρευνα, που τα ευρήματά της θεωρήθηκαν ενθαρρυντικά, έδειξε ότι η εφαρμογή ενός εκχυλίσματος μπρόκολου στο δέρμα μπορεί να το προστατέψει από τις βλάβες της έκθεσης στο ήλιο, χάρη –και πάλι!– στη σουλφοραφάνη, η οποία έχει αποδειχθεί σε άλλες έρευνες ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Από τότε περιμένουμε και άλλες, μεγαλύτερες έρευνες για να δούμε αν αυτά τα «αντηλιακά» ευρήματα έχουν κάποια πρακτική αξία.

4 τρόποι να προσθέσεις το μπρόκολο στο skincare σου

Για να κάνεις καλό στο δέρμα σου, ξεκίνα να τρως μπρόκολο! Επειδή το μπρόκολο χάνει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του όταν παραβράζεται ή τηγανίζεται, η καλύτερη μέθοδος για να τα διατηρήσεις μέσα του είναι να το μαγειρέψεις στον ατμό ή στον φούρνο μικροκυμάτων (βάζοντας τις ανθοκεφαλές σε ένα μπολ με 2 κουταλιές νερό για 6 λεπτά).

Για να απομακρύνεις τους ρύπους από την επιδερμίδα, να κάνεις ήπια απολέπιση και να περιορίσεις το πρήξιμο, φτιάξε αυτή τη μάσκα: βάλε στο μπλέντερ 5-7 ανθοκεφαλές μπρόκολου και μία κουταλιά της σούπας έλαιο καρύδας, άπλωσε το μείγμα στο πρόσωπο με κινήσεις μασάζ και ξέπλυνε έπειτα από 10-20 λεπτά.

Αφού κάνεις ένα patch test για να τσεκάρεις την ανοχή του δέρματός σου, άπλωσε λίγες σταγόνες ελαίου από σπόρους μπρόκολου στο σώμα.
Κάνε μασάζ με έλαιο από σπόρους μπρόκολου στο τριχωτό της κεφαλής πριν το λούσιμο, ή πρόσθεσε μερικές σταγόνες στο conditioner.

 

Πηγή

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *