Πέτρες στα νεφρά: Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο να τις εμφανίσετε

 

Πέτρες στα νεφρά: Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο να τις εμφανίσετε

Πέτρες στα νεφρά: Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο να τις εμφανίσετε

 

Οι νεφροί σας χρησιμεύουν για να φιλτράρουν τις τοξίνες και τα περιττά υγρά από την κυκλοφορία του αίματος ως ούρα.

Βοηθούν επίσης στη διατήρηση του επιπέδου pH του σώματός σας και της αρτηριακής σας πίεσης. Διαβάστε πώς δημιουργούνται οι πέτρες στους νεφρούς και τι πρέπει να αποφεύγετε.

Όταν τα ούρα σας γίνονται πολύ συμπυκνωμένα, μπορούν να σχηματιστούν κρύσταλλοι από τις πολλές χημικές ουσίες που βρίσκονται στους νεφρούς σας. Αυτές είναι οι πέτρες και μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται μέσα στο νεφρό σας ή μικρότερες πέτρες μπορούν να περάσουν μέσω των ούρων σας χωρίς πόνο. Μερικές φορές μια πέτρα στους νεφρούς μπορεί να είναι επώδυνη όταν μεγαλώνει αρκετά, καθώς φράζει την ικανότητα διέλευσης των ούρων.

Η αφυδάτωση ευθύνεται για τις πέτρες

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πέτρα στους νεφρούς, επειδή η έλλειψη υγρών κάνει τα ούρα σας πιο συμπυκνωμένα.

Η διατροφή σας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Διαβάστε Επίσης  Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο που ενέκρινε ο FDA

Περίπου το 80% των λίθων στους νεφρούς φτιάχνονται από ασβέστιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε πολύ ασβέστιο στη διατροφή σας. Αντίθετα, το πολύ νάτριο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα σας.

Οι ζωϊκές πρωτεΐνες προκαλούν την εμφάνιση λίθων

Τα όξινα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς σας τόσο από ασβέστιο όσο και από ουρικό οξύ. Εάν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης στη διατροφή σας προέρχεται από ζωϊκές πηγές, θα κάνετε το σώμα και τα ούρα σας πιο όξινα και θα αυξήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων.

Μια ανασκόπηση στην επιθεώρηση Advances in Nutrition ανέλυσε τα αποτελέσματα 14 μελετών που επικεντρώθηκαν στη σχέση μεταξύ διαφόρων πηγών πρωτεΐνης και της εμφάνισης λίθων στους νεφρούς.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε μη γαλακτοκομικές ζωϊκές πρωτεΐνες συνδέθηκαν με 11% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λίθων. Από εκεί και πέρα τα πράγματα χειροτερεύουν. Η κατανάλωση οποιουδήποτε προϊόντος κρέατος συνδέεται με 22% αυξημένο κίνδυνο. Η κατανάλωση περισσότερου επεξεργασμένου κρέατος, όπως μπέικον και χοτ ντογκ, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 29%.

Διαβάστε Επίσης  Μην αγνοείτε το μούδιασμα στα άκρα: Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σας

Για κάθε 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος που τρώτε καθημερινά, ο κίνδυνος να πάθετε πέτρα στους νεφρούς αυξάνεται κατά 39%. Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε ότι το κοτόπουλο, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά δεν συνδέονται άμεσα με πέτρες στους νεφρούς. Επίσης, ο κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος σε όσους επιλέγουν φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Ευθύνονται και οι δίαιτες

Οι πέτρες στους νεφρούς είναι πιο συχνές από ό,τι νομίζετε. Σύμφωνα με το Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 16 γυναίκες θα εμφανίσουν πέτρες στους νεφρούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Και η εμφάνιση αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορες δίαιτες που δίνουν έμφαση σε περισσότερους υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες. Αντί να χρησιμοποιούν μια ολιστική προσέγγιση για την απώλεια βάρους, πολλές δίαιτες περιορίζουν ορισμένα μακροθρεπτικά συστατικά (π.χ. υδατάνθρακες), ενώ δίνουν έμφαση σε άλλα (π.χ. λίπη ή πρωτεΐνες). Οι ειδικοί σημειώνουν πως αυτές οι δίαιτες ευνοούν την εμφάνιση λίθων και δεν πρέπει να γίνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Πηγή

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *