8 Απριλίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος ο Νεομάρτυρας

 

8 Απριλίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος ο Νεομάρτυρας

8 Απριλίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος ο Νεομάρτυρας

 

Γιορτή της Ορθοδοξίας:

Οι Άγιοι Άγαβος, Ρούφος, Φλέγων και Ασύγκριτος από τους 70 Αποστόλους. Ο Όσιος Κελεστίνος ο Πάπας Ρώμης. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος ο Νεομάρτυρας. Ο Όσιος Νήφων ο Ρώσος ο Θαυματουργός. Δ Εβδομάδα Νηστειών.

 

Πλεύσας θάλασσαν εν πυρί την του βίου, Nαύκληρ’ έφθασας εις γαληνούς λιμένας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο ναύκληρος εξισλαμίστηκε με τη βία από τους Τούρκους στην Κω. Αυτός όμως, πέταξε τα Τούρκικα ρούχα και ζούσε χριστιανικά. Οι Τούρκοι τον αντελήφθησαν, τον συνέλαβαν και τον μαστίγωσαν ανελέητα, και κατόπιν τον φυλάκισαν.

Μέσα στη φυλακή, οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν στον μουσουλμανισμό, αλλά ο νεομάρτυρας απαντούσε:

Διαβάστε Επίσης  Κυριακή του Πάσχα

«Εγώ στον Κύριο μου Ιησού Χριστό πιστεύω και αυτόν ομολογώ για Θεό αληθινό, με όλη μου την ψυχή και την καρδιά. Τη δε δική σας θρησκεία αποστρέφομαι και είμαι έτοιμος να υπομείνω όσα βασανιστήρια και αν μου κάνετε για την αγάπη του Χριστού μου».

Βλέποντας το αμετάθετο της γνώμης του οι βασανιστές του, τον οδήγησαν με βασανισμούς στον κριτή, που διέταξε τον ανηλεή δαρμό του και τον καταδίκασε να καεί ζωντανός.

Έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο, στις 8 Απριλίου 1669 μ.Χ., μαρτύρησε ο Άγιος αυτός νεομάρτυρας της Κω.

Διαβάστε Επίσης  Mην κρίνετε για να μην κριθείτε

Ακολουθία του Αγίου συνέταξε ο Γεράσιμος Μοναχός Μικραγιαννανίτης. Επίσης, το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, μετονομάστηκε επονόματι του Νεομάρτυρα αυτού, καθώς και η οδός που οδηγεί στο Ναΰδριο αυτό φέρει το όνομα του.

 

Εορτολόγιο

Φλέγων, Φλόγα.

8 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Νεομάρτυρα του εν Κω του Ναυκλήρου και του Αγίου Κελεστίνου του Πάπα Ρώμης.

Δείτε σε βίντεο για τον βίο, τον εξισλαμισμό και τα μαρτύρια που υπέστη για την πίστη του, ο Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος και Νεομάρτυρας.

 

8 Απριλίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος ο Νεομάρτυρας

 

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *