Πώς να φτιάξετε σπιτικό ψωμί για τοστ

Πώς να φτιάξετε σπιτικό ψωμί για τοστΥγιεινή συνταγή για αφράτο ψωμί του τοστ χωρίς συντηρητικά!

Υλικά

90 ml χλιαρό νερό +230 ml

260 γρ. αλεύρι για χωριάτικο ψωμί κατά προτίμηση βιολογικό +250 γρ. (ίσως και λιγότερο)

12 γρ. μαγιά ξηρή

1 κ.σ μέλι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στα 90 ml χλιαρό νερό, μαζί με το μέλι. Αφήνουμε ένα τέταρτο να φουσκώσει και να αφρίσει. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα 260 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε κυκλικά με μια μαλακή σπάτουλα ή ένα κουτάλι της σούπας μέχρι να ενωθεί το μείγμα.

Διαβάστε Επίσης  Φτιάξτε γιουβαρλάκια της μαμάς αβγολέμονο

Προσθέτουμε αργά και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας με τη σπάτουλα κυκλικά να αφομοιωθεί καλά το αλεύρι. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και λεία, εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα δάχτυλα μας. Τη δουλεύουμε 5 με 7 λεπτά. Σκεπάζουμε το μπολ με ένα πιάτο ή με μια μεμβράνη για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Την αφήνουμε σε μέρος χωρίς ρεύματα αέρα.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τα δάχτυλα απαλά σε ένα σχεδόν ορθογώνιο σχήμα. Δεν μας νοιάζει να είναι τέλειο. Την κάνουμε ρόλο ξεκινώντας από τη μικρή πλευρά, πατάμε τις 2 άκρες δεξιά και αριστερά προς τα κάτω (σαν να θέλουμε να μη φαίνεται το ρόλο) και τοποθετούμε σε φόρμα μακρόστενη μεταλλική, ειδική για φρατζολάκια ή σε μια σκληρή, ορθογώνια και μακρόστενη σιλικονάτη φόρμα για κέικ χωρίς σχέδια στην οποία έχουμε απλώσει λίγο ελαιόλαδο.

Διαβάστε Επίσης  Νόστιμη κολοκυθόπιτα

Αφήνουμε σκεπασμένη τη φόρμα με μια πετσετουλα να διπλασιαστεί και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 30 με 35 λεπτά, σε χαμηλή θέση του φούρνου. Αφήνουμε το φρατζολάκι να κρυώσει καλά και κόβουμε φετούλες.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *