Πόσα χρόνια «γερνά» τις γυναίκες η εγκυμοσύνη;

 

Πόσα χρόνια «γερνά» τις γυναίκες η εγκυμοσύνη;

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζαμε ήδη ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει το βάρος μας, αλλά τώρα, νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να αυξήσει και την βιολογική μας ηλικία.

Η εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για το σώμα και τον ψυχισμό της γυναίκας. Το γυναικείο σώμα υφίσταται σημαντικές αλλαγές για να υποστηρίξει το έμβρυο που αναπτύσσεται.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism, αυτή η διαδικασία μπορεί να «γεράσει» τα κύτταρα των γυναικών έως και δύο χρόνια.

Τα καλά νέα

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι μέρος αυτής της κυτταρικής γήρανσης φαίνεται να αντιστρέφεται τους μήνες μετά τον τοκετό.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν, επίσης, η αντιστροφή της βιολογικής γήρανσης ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες που θήλαζαν αποκλειστικά τα μωρά τους ή είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Διαβάστε Επίσης  Πείτε "αντίο" στην ψαλίδα και το φριζάρισμα

Τι είναι η βιολογική γήρανση

Η βιολογική ηλικία είναι η μονάδα μέτρησης των επιπέδων κυτταρικής λειτουργίας του οργανισμού. Με άλλα λόγια, δείχνει με πόση ταχύτητα τα κύτταρα και οι ιστοί του σώματός μας χάνουν τη λειτουργική τους ικανότητα.

Αυτό δεν σχετίζεται απαραίτητα με τη χρονολογική ηλικία – αυτή δηλαδή που αναγράφεται στην ταυτότητα.

Ένα άτομο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι βιολογικά νεότερο ή γηραιότερο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά ή σε σχέση με τον αριθμό των κεριών που έχει η τούρτα στα γενέθλια του.

Πώς την αντιστρέφουμε

Τόσο η μακροβιότητά μας όσο και η υγεία μας καθορίζονται μόνο κατά το 10% με 30% από τα γονίδια. Όλο το υπόλοιπο ποσοστό έχει να κάνει με τις καθημερινές επιλογές μας.

Η συμμόρφωση με τις ακόλουθες συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας μπορεί, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού.

Διαβάστε Επίσης  6 Έξυπνα tips για να καλύψεις αποτελεσματικά τις ραγάδες

Τι είναι, λοιπόν, ωφέλιμο να κάνετε;

• Επενδύστε στη διατροφή σας. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρέσκα τρόφιμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μαγειρέψτε με ελαιόλαδο.

• Παραμείνετε δραστήριες.

• Κόψτε το κάπνισμα.

• Κοιμηθείτε επαρκώς (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ).

• Διατηρήστε ένα σταθερό βάρος με τα χρόνια.

• Ελέγξτε τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τα υψηλά επίπεδα της «κακής» (LDL) μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

• Διατηρήστε το σάκχαρο στο αίμα σε υγιή επίπεδα. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αποτελούν σοβαρή απειλή για τον οργανισμό μας, θέτοντας σε κίνδυνο την καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά και άλλα σημαντικά όργανα.

• Προσέξτε την αρτηριακή σας πίεση ώστε να παραμένει μεταξύ φυσιολογικών ορίων.

 

Πηγή: VITA

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *