Φλεγμονή: 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε επειδή την επιδεινώνουν

 

Φλεγμονή: 8 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε επειδή την επιδεινώνουν

Φλεγμονή: 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε επειδή την επιδεινώνουν

 

Αν υποφέρετε από πόνους ή κάποιο πρήξιμο, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο τι τρώτε, και αποφύγετε τις παρακάτω τροφές που επιδεινώνουν τη φλεγμονή.

Όταν το σώμα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, στέλνει φλεγμονώδη κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα επιτίθενται στα βακτήρια ή θεραπεύουν τον κατεστραμμένο ιστό. Εάν το σώμα εκπέμπει φλεγμονώδη κύτταρα όταν δεν είστε άρρωστοι ή τραυματισμένοι, μπορεί να έχει δημιουργηθεί φλεγμονή.

Η φλεγμονή είναι σύμπτωμα πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα και η νόσος Αλτσχάιμερ, γι’αυτό και είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που μπορούν να την περιορίσουν.

 

Φλεγμονή: 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε επειδή την επιδεινώνουν

Λευκό ψωμί
Τηγανιτά φαγητά
Ζάχαρη
Αναψυκτικά
Επεξεργασμένο κρέας
Ντόνατ
Αλκοόλ

1. Λευκό ψωμί
Τα προϊόντα με σιτάρι, όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν φλεγμονές στο ανθρώπινο σώμα. Οι τροφές αυτές, επειδή έχουν χάσει τις φυτικές ίνες και τις θρεπτικές ουσίες τους, μπορούν να χωνευτούν πολύ γρήγορα από τον οργανισμό. Όσο πιο γρήγορα χωνεύει το σώμα σας τους υδατάνθρακες, τόσο ανεβαίνουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Ως εκ τούτου, απογειώνεται και η παραγωγή ινσουλίνης, η οποία προκαλεί φλεγμονές.

Διαβάστε Επίσης  Πως να διώξετε την νικοτίνη από τον οργανισμό σας

2. Τηγανητά φαγητά
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τηγανιτές πατάτες, δεν αποτελούν και την πιο υγιεινή επιλογή για το γεύμα σας. Η αλήθεια είναι, πως προκαλούν πολύ περισσότερο κακό από όσο αντιλαμβάνεστε. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος καταναλώνει συχνά τηγανιτά φαγητά, παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει κάποια φλεγμονή.

3. Γλυκά και Ζάχαρη
Οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη, γνωρίζατε ήδη ότι δεν κάνουν καλό στον οργανισμό σας. Τώρα θα μάθετε ότι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές σε όλο το σώμα σας. Η ζάχαρη και όλα τα συντηρητικά, προκαλούν φλεγμονές στο όργανο του εντέρου. Μια τέτοια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε είσοδο τροφών στην κυκλοφορία του αίματος, και τελικά η φλεγμονή να αναπτυχθεί σε όλο το σώμα.

4. Αναψυκτικά
Σε μια έρευνα του 2018 στο Journal of Nutrition, βγήκε το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που πίνουν πολλά αναψυκτικά, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονών και καρδιαγγειακών ασθενειών, σε σχέση με αυτές που δεν πίνουν.

5. Επεξεργασμένο κρέας
Αν έχετε βαρεθεί το ίδιο, συνηθισμένο τοστ γαλοπούλας που τρώτε κάθε μέρα για κολατσιό, προσπαθήστε να το αλλάξετε, ή να αποφύγετε το επεξεργασμένο κρέας εντελώς. Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, και ειδικά το μπέικον, περιέχουν περισσότερα προϊόντα γλυκοζυλίωσης ή γλυκοτοξίνες, από κάθε άλλη μορφή κρέατος.

Διαβάστε Επίσης  Τι αλλάζει από 1η Νοεμβρίου για Κάρτα Αναπηρίας, Ψηφιακό Μητρώο και Κέντρα Πιστοποίησης

Τα προϊόντα αυτά περιέχουν φλεγμονώδεις χημικές ενώσεις, οι οποίες δημιουργούνται όταν το κρέας καπνίζεται, ξηραίνεται ή μαγειρεύεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εκτός από φλεγμονές, το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως ο καρκίνος του εντέρου.

6. Ντόνατ
Ένα ντόνατ το πρωί όταν ξυπνάτε είναι σίγουρα δελεαστικό, αλλά όχι τόσο αν σκεφτείτε ότι μπορεί να σας προκαλέσει κάποια φλεγμονή μέχρι το μεσημέρι. Τα γλυκά δίνουν στον οργανισμό σας μία δυνατή δόση ζάχαρης και τρανς λιπαρά. Όταν το σώμα σας εντοπίσει μια ανισορροπία, όπως η αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη φλεγμονών.

7. Αλκοόλ
Αν και ένα ποτηράκι κρασί μετά το φαγητό δεν είναι καταστροφικό, καλό είναι να προσέχετε να μην το παρακάνετε. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών προκαλεί φλεγμονές. Προσπαθήστε να μένετε στο ένα ποτήρι και να μην πίνετε παραπάνω.

 

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *