Νίκησε το φούσκωμα: Πώς να βοηθήσεις την πέψη σου όταν έχεις φάει υπερβολικά

 

Νίκησε το φούσκωμα: Πώς να βοηθήσεις την πέψη σου όταν έχεις φάει υπερβολικά

Νίκησε το φούσκωμα: Πώς να βοηθήσεις την πέψη σου όταν έχεις φάει υπερβολικά

 

Όλοι έχουμε νιώσει την ανάγκη να φάμε λίγο παραπάνω από αυτό το απολαυστικό πιάτο, μέχρι που νιώσαμε φουσκωμένοι ίσως σε υπερβολικό βαθμό.

Πολλοί από εμάς τρώμε βιαστικά, αποσπασμένοι ή αγχωμένοι. Με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία επαφή με τα σημάδια πληρότητας. Όμως το να μάθετε πώς να αφομοιώνετε τα τρόφιμα πιο γρήγορα μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Δείτε λοιπόν μερικές συμβουλές για τη βελτίωση της πέψης μετά την απόλαυση ενός μεγάλου γεύματος.

 

Νίκησε το φούσκωμα: Πώς να βοηθήσεις την πέψη σου όταν έχεις φάει υπερβολικά

Μην έχετε ενοχές
Αφού φάτε ​​περισσότερο από αυτό που έχετε συνηθίσει, είναι πολύ εύκολο μετά να έχετε δυσάρεστα συναισθήματα. Όμως είτε πρόκειται για ενοχή, ντροπή ή απέχθεια, το να κατηγορείτε τον εαυτό σας, δεν θα σας βοηθήσει να αφομοιώσετε το φαγητό πιο γρήγορα – ούτε θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Αντίθετα, αντί να πείτε «Δεν έπρεπε να φάω αυτό το επιπλέον μπισκότο », θα ήταν καλύτερο να λέγατε, «Επέτρεψα στον εαυτό μου την ευχαρίστηση να απολαύσω αυτό το τρίτο μπισκότο, αλλά τώρα νιώθω πλήρης». Το πώς μιλάτε στον εαυτό σας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 

Η υπερκατανάλωση τροφής είναι φυσιολογική
Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να είναι μια φυσιολογική τάση για πολλούς. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι μερικές φορές το παρακάνετε επειδή τα φαγητά έχουν υπέροχη γεύση (τουλάχιστον, να θυμάστε ότι οι κατασκευαστές τροφίμων είναι καλοί στο να κάνουν τα προϊόντα τους εθιστικά).

Εν πάση περιπτώσει, προσπαθήστε να εστιάσετε περισσότερο στην εμπειρία του φαγητού (δώστε προσοχή στις υφές, τις γεύσεις, τις αισθήσεις κ.λπ.) και μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια πιο συνειδητή απόφαση σχετικά με το αν θα φάτε ή όχι υπερβολικά. Λάβετε υπόψη ότι η περιστασιακή υπερφαγία είναι διαφορετική από τη διαταραχή υπερφαγίας .

 

Όλα για την υγεία του εντέρου
Ας μιλήσουμε για την υγεία του εντέρου. Όταν πρόκειται για την πέψη, η υγεία του εντέρου είναι θεμελιώδης. Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ερευνών υποδεικνύει τον τεράστιο ρόλο που παίζει το έντερο στη συνολική υγεία και ευεξία.

Ένα ισορροπημένο έντερο είναι απαραίτητο για τη σωστή πέψη και επίσης η ύπαρξη αρκετών καλών βακτηρίων υποστηρίζει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα , την ισορροπία των ορμονών, την υγεία του ανοσοποιητικού κ.λπ.

Και μιλώντας για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού, περισσότερο από το 70% του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται στο έντερό σας. Άρα ιδιαίτερα τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, αξίζει να διατηρείτε το έντερό σας υγιές. Για να μην αναφέρουμε, ότι η καλή υγεία του εντέρου βοηθά στην ταχύτερη πέψη των τροφίμων. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου τους με φυσικό τρόπο μέσω της διατροφής, των συμπληρωμάτων και του τρόπου ζωής.

Διαβάστε Επίσης  Αναιμία; Βάλτε το μέλι στην διατροφή σας

 

Τι προκαλεί το φούσκωμα;

Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες. Στην ουσία, το φούσκωμα συμβαίνει όταν ο γαστρεντερικός σωλήνας γεμίσει με αέρα ή αέρια. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την απλή διαδικασία του φαγητού. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα και ανθρακούχα ποτά μπορεί να το επιδεινώσουν.

Αναπόφευκτα, ορισμένα τρόφιμα παράγουν περισσότερα αέρια από άλλα. Εάν έχετε τροφική δυσανεξία ή αλλεργία, πιθανότατα γνωρίζετε καλά το φούσκωμα. Επιπλέον, το φούσκωμα συμβαίνει εάν τρώτε πάρα πολύ γρήγορα.

Πέρα από το φαγητό, ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι μια άλλη κοινή αιτία προσωρινού φουσκώματος. Έρευνες δείχνουν ότι οι αλλαγές στην προγεστερόνη και τα οιστρογόνα αναγκάζουν το σώμα να συγκρατεί περισσότερο νερό και αλάτι – επομένως, φούσκωμα.

 

Σημάδια υποκείμενου εντερικού προβλήματος

Λοιπόν, πώς θα καταλάβετε εάν αντιμετωπίζετε φυσιολογικό φούσκωμα (μετά από υπερβολική τέρψη, για παράδειγμα) ή εάν έχετε ένα υποκείμενο πρόβλημα με το έντερο; Αν και αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, παρακάτω είναι μερικοί δείκτες ενός υποκείμενου εντερικού προβλήματος. Εάν κάποιο από αυτά εμφανιστεί, σκεφτείτε να συζητήσετε τα συμπτώματα με τον γιατρό σας.

Χρόνια πεπτικά προβλήματα. Καθημερινή δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, αέρια, κράμπες στο στομάχι, παλινδρόμηση οξέος ή καούρα. Ένα υγιές πεπτικό σύστημα θα πρέπει να μπορεί να επεξεργάζεται τα τρόφιμα και να απαλλαγεί από τα απόβλητα με ευκολία.
Απροσδόκητη απώλεια ή αύξηση βάρους . Χωρίς αλλαγή στη διατροφή, το άγχος ή τις συνήθειες άσκησης, η απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσει κατευθείαν σε ένα ανθυγιεινό έντερο. Ένα έντερο που δεν είναι ισορροπημένο μπορεί να έχει πρόβλημα με την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα , το σήμα ότι είστε χορτάτοι και την αποθήκευση λίπους.

Συνεχής κόπωση. Η έλλειψη φιλικών βακτηρίων του εντέρου συνδέεται άμεσα με την έλλειψη ενέργειας, τη χρόνια κόπωση και τις διαταραχές του ύπνου. Ένα έντερο που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να δυσκολευτεί να παράγει ή να ρυθμίσει τη σεροτονίνη – κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμάστε καλά το βράδυ.
Δερματικές παθήσεις. Η υγεία του εντέρου επηρεάζει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας. Καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ακμή συνδέονται με φλεγμονή στο έντερο, που προκαλείται από τροφικές αλλεργίες, μη ισορροπημένη διατροφή και έλλειψη καλών βακτηρίων του εντέρου.

 

4 τρόποι για να αφομοιώσετε τα τρόφιμα πιο γρήγορα

Πηγαίνετε για έναν περίπατο
Όχι μόνο μια βόλτα μετά το γεύμα είναι εξαιρετική για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά η κίνηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Και αυτή η επίδραση είναι σημαντική. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι η τακτική ποδηλασία και το τζόκινγκ μπορούν να μειώσουν τον χρόνο διέλευσης του εντέρου κατά 14,6 ώρες και 17,2 ώρες, αντίστοιχα.

Διαβάστε Επίσης  17 τροφές με λιγότερες από 40 θερμίδες για γρήγορη απώλεια βάρους!

Εν πάση περιπτώσει, η αδράνεια έχει συνδεθεί με μειωμένη γαστρεντερική κινητικότητα (την ικανότητα του σώματός σας να μετακινεί τις τροφές μέσω του πεπτικού σας συστήματος) και με μειωμένο χρόνο διέλευσης. Επιδιώξτε μια βόλτα 10-30 λεπτών μετά το γεύμα.

Μέντα για τη δυσπεψία
Μια καραμέλα μέντας —ή λίγο νερό με μία σταγόνα έλαιο μέντας— μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα αέρια, τη δυσπεψία και τη ναυτία που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση τροφής. Επιπλέον, η μέντα ηρεμεί τους μυς του στομάχου και βελτιώνει τη ροή της χολής, την οποία το σώμα χρησιμοποιεί για την πέψη των λιπών.

Ως αποτέλεσμα, η τροφή περνάει από το στομάχι πιο γρήγορα. Επίσης η μενθόλη και ο σαλικυλικός μεθυλεστέρας, τα κύρια συστατικά της μέντας, έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση της μέντας για τη δυσπεψία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πιείτε τσάι από βότανα
Η κατανάλωση τσαγιού από βότανα μπορεί πραγματικά να προωθήσει την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος και να ανακουφίσει από τη δυσφορία. Επιλέξτε οποιοδήποτε τσάι από βότανα σας αρέσει, αλλά τα καλύτερα τσάγια για την πέψη περιλαμβάνουν το τσάι μέντας, το τσάι από ρίζα πικραλίδας, το τσάι χαμομηλιού και το τσάι από ρίζα γλυκόριζας.

Είτε έχετε φάει πολύ, είτε θέλετε απλώς κάποια βοήθεια για να ηρεμήσετε το στομάχι σας και να βελτιώσετε το πεπτικό σας σύστημα, το τσάι μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσετε μετά από ένα γεύμα.

Κοιμηθείτε στην αριστερή σας πλευρά
Εάν τυχαίνει να έχετε φάει πολύ και αρκετά κοντά στην ώρα του ύπνου, προτιμήστε να κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά. Η φυσική θέση του στομάχου είναι στην αριστερή πλευρά, όπου μπορεί να αφομοιώσει την τροφή πιο αποτελεσματικά. Η βαρύτητα βοηθά τα απόβλητα να ταξιδεύουν από το λεπτό έντερο στο παχύ έντερο. Επομένως, η αριστερή θέση είναι ιδανική.

Τέλος, όσοι έχουν καούρα μπορεί να ωφεληθούν από τον ύπνο στην αριστερή τους πλευρά, γιατί έρευνες έχουν δείξει μεγαλύτερη πιθανότητα παλινδρόμησης οξέος από τον ύπνο στη δεξιά πλευρά.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *