Τι τρώμε την Κυριακή της Τυρινής – Εύκολη συνταγή για να φτιάξετε την πίτα της Τυροφάγου

 

Τι τρώμε την Κυριακή της Τυρινής - Εύκολη συνταγή για να φτιάξετε την πίτα της Τυροφάγου

Τι τρώμε την Κυριακή της Τυρινής – Εύκολη συνταγή για να φτιάξετε την πίτα της Τυροφάγου

 

Η Κυριακή πριν από την έναρξη της Σαρακοστής είναι γνωστή ως Κυριακή της Τυρινής ή της Τυροφάγου.

Την Κυριακή της Τυρινής, δηλαδή λίγο πριν από την έναρξη της Σαρακοστής επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και ελαιολάδου. Ωστόσο, η Εκκλησία μας απαγορεύει την κατανάλωση κρέατος. Μετά την Κυριακή της Τυρινής δηλαδή την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής.

Αφού λοιπόν, την Κυριακή της Τυρινής μπορούμε να φάμε κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί, αβγά, γιαούρτι καθώς και όλα τα φαγητά και τα γλυκά που φτιάχνονται με αυτά τα υλικά, οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν τυρόπιτες αυτή τη μέρα.

 

Εύκολη συνταγή για να φτιάξετε τυρόπιτα την Κυριακή της Τυρινής

Θα χρειαστείτε:

 

– Φύλλα κρούστας (1 πακέτο)
– Φέτα (500 γραμμάρια)

Διαβάστε Επίσης  3 οφέλη της κολοκύθας για την υγεία των παιδιών

– Διάφορα κίτρινα τυριά της αρεσκείας σας (500 γραμμάρια)
– 5 αυγά

– 300 ml γάλα φρέσκο γάλα
– Λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο

– Μπέικιν Πάουντερ (1 κουταλάκι του γλυκού)
– Ελαιόλαδο 75 ml

– Βούτυρο γάλακτος 75 ml λιωμένο
– Λίγο νερό
– Σουσάμι

 

Πρώτα θα ανοίξετε τα φύλλα κρούστας. Θα κρατήσετε δύο για να τα απλώσετε στο ταψί και τα υπόλοιπα θα τα κάνετε ρολό και θα τα κόψετε σε λεπτές λωρίδες.

Θα θρυμματίσετε με τα χέρια σας την φέτα. Στο ίδιο μπολ θα προσθέσετε τα κίτρινα τυριά τριμμένα και θα ανακατέψετε. Σε ένα άλλο μπολ θα χτυπήσετε τα αυγά πολύ καλά και θα προσθέσετε στα χτυπημένα αυγά το φρέσκο γάλα, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το μπέικιν πάουντερ.

Θα βουτυρώσετε πολύ καλά ένα ταψί 32 εκατοστών. Στην συνέχεια θα λαδώσετε τα δύο φύλλα και θα τα στρώσετε στο ταψί. Θα πάρετε τα μισά φύλλα που έχετε κόψει σε ροδέλες και θα τα ρίξετε από πάνω, στρώνοντας τα ομοιόμορφα χωρίς να τα πατάτε.

Διαβάστε Επίσης  Ντοματοκεφτέδες με ντιπ γιαουρτιού

Θα ρίξετε το μείγμα με τα τυριά για να πάει παντού και θα προσθέσετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω σκεπάζοντάς τα καλά. Με ένα κουτάλι θα περιχύσετε το μείγμα από τα αυγά και το γάλα για να πάει παντού. Ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο και ρίξτε το σε όλη την επιφάνεια λίγο – λίγο.

Ραντίστε την πίτα σας με λίγο νερό με το χέρι σας και πασπαλίστε με σουσάμι. Αφήστε την πίτα στην άκρη για 20 λεπτά για να τραβήξει τα υγρά της. Στην συνέχεια ψήστε την στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 με 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *