3 φυσικές θεραπείες του έρπητα ζωστήρα

 

3 φυσικές θεραπείες του έρπητα ζωστήρα

3 φυσικές θεραπείες του έρπητα ζωστήρα

 

Είναι από τις πιο οδυνηρές παθήσεις και προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Πλήρης θεραπεία χωρίς την βοήθεια του γιατρού δεν πρόκειται να υπάρξει. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις φυσικές “θεραπείες” που μπορούν να σας ανακουφίσουν.

Σε περίπτωση που πάσχετε από έρπητα ζωστήρα, σε πρώτη φάση, πρέπει να κάνετε τα εξής:

Να επισκεφθείτε έναν γιατρό: Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό για τον έρπητα ζωστήρα. Εκείνος θα σας συστήσει την κατάλληλη ιατρική αγωγή που πρέπει να ακολυοθήσετε για ταχύτερη ανάρρωση και ανακούφιση.

Να ζητήσετε επιστημονική υποστήριξη: Δεν υπάρχει επιστημονική βάση για όλες τις φυσικές θεραπείες. Συζητήστε τις επιλογές σας με τον γιατρό σας για να επιλέξετε τις πιο κατάλληλες για εσάς.

 

3 φυσικές θεραπείες για τον έρπητα ζωστήρα

Ο έρπης ζωστήρας, προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως πόνο, κνησμό και τσούξιμο. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές θεραπείες στο σπίτι που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Λουτρά με δροσερό νερό
Δροσερές κομπρέσες
Πάστα από μαγειρική σόδα ή άμυλο καλαμποκιού
Μπάνια:

Μπάνια με δροσερό νερό: Ένα λουτρό με δροσερό νερό για 15 λεπτά περίπου μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα. Αποφύγετε το καυτό νερό γιατί αυξάνει τη ροή του αίματος και μπορεί να επιδεινώνει τις φουσκάλες. Καλό είναι επίσης να αποφύγετε και το παγωμένο νερό καθώς μπορεί να ευαισθητοποιήσει το δέρμα ακόμα περισσότερο.

Μπάνια με βρώμη: Η βρώμη ανακουφίζει τον κνησμό. Όταν η βρώμη συνδυάζεται με αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το κάψιμο και τον κνησμό που προκαλεί ο έρπης ζωστήρας.
Ήπιος καθαρισμός: Χρησιμοποιήστε ήπιο καθαριστικό χωρίς άρωμα και σκουπίστε απαλά τις φουσκάλες με μια καθαρή πετσέτα. Μην τρίβετε το δέρμα σας.
Κομπρέσες:

Διαβάστε Επίσης  Αιθέριο έλαιο ρίγανης για την ανακούφιση από το κρυολόγημα

Κρύες κομπρέσες: Οι δροσερές κομπρέσες μπορούν να εφαρμοστούν πολλές φορές την ημέρα και προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο, το αίσθημα καψίματος, τη φαγούρα και την φλεγμονή. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί κάθε φορά που εφαρμόζετε κομπρέσες για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Διάλυμα λευκού ξυδιού (με προσοχή): Μερικοί ειδικοί προτείνουν να προσθέσετε ένα διάλυμα λευκού ξιδιού στη δροσερή κομπρέσα για να καταπραΰνετε τον πόνο από τις φουσκάλες του έρπητα, αλλά ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας γιατί μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.
Πάστα από μαγειρική σόδα ή άμυλο καλαμποκιού:

Αναμείξτε 2 μέρη μαγειρικής σόδας ή αλεύρι αραβοσίτου με 1 μέρος νερό για να φτιάξετε μια αλοιφή. Αφήστε την 10-15 λεπτά στις πληγές. Αυτή η καταπραϋντική πάστα μπορεί να εφαρμοστεί πολλές φορές κάθε μέρα, ανάλογα με τις ανάγκες.

 

Σημαντικές Συμβουλές:

Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό σας.
Αυτές οι θεραπείες δεν αντικαθιστούν την ιατρική αγωγή.

Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε μη συμβατικές θεραπείες.
Μην τρίβετε τις πληγές.

Πλένετε καλά τις πετσέτες και τα πανιά μετά τη χρήση για να αποφύγετε τη μετάδοση.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής για γρήγορη ανάρρωση

Εάν πάσχετε από έρπητα ζωστήρα, μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάρρωση και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως:

Διαχείριση του στρες
Διατροφικές αλλαγές
Επαρκής ύπνος

Διακοπή του καπνίσματος
Διατροφή:

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα κατά την ανάρρωση από τον έρπητα ζωστήρα. Επιλέξτε τροφές που θα σας γεμίσουν με ενέργεια και θα βοηθήσουν στην επούλωση:

Διαβάστε Επίσης  Ρόδι: Από ποιες σοβαρές ασθένειες μας προστατεύει

 

Τροφές που ωφελούν:

Άπαχα κρέατα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και όσπρια
Φυσικά πορτοκαλί τρόφιμα (π.χ., καρότα, γλυκοπατάτες, βερίκοκα, κολοκύθι)
Φυσικά κόκκινα τρόφιμα (π.χ., κεράσια, γκρέιπφρουτ, κόκκινες πιπεριές, καρπούζι)

Φυσικά πράσινα τρόφιμα (π.χ., μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, λάχανο κατσαρό και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά)
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα (π.χ., φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά εμπλουτισμένα)
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β (π.χ., μαγιά μπύρας, πράσινα λαχανικά, βοδινό κρέας από βοσκή, σπόροι, δημητριακά εμπλουτισμένα, κρέας, πουλερικά, αυγά)

Ζυμωμένα τρόφιμα (π.χ., kimchi, sauerkraut, tempeh, miso, kefir)
Τροφές με υγιεινά απαραίτητα λιπαρά οξέα (π.χ., αβοκάντο, ελιές και ελαιόλαδο, σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια)

 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:

Μια μελέτη έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφών (όπως η λευκή ζάχαρη) επιδεινώνει τη φλεγμονή και μειώνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στις λοιμώξεις.

Ακολουθούν τροφές που μπορούν να εμποδίσουν την ανάρρωση από την ένωση ζωστήρα:

Λευκή ζάχαρη (και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη)
Σιρόπια με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη
Τυποποιημένα/συσκευασμένα τρόφιμα

Ακόρεστα λιπαρά
Κορεσμένα λιπαρά
Αλμυρά τρόφιμα
Εάν δεν θέλετε να κόψετε αυτές τις τροφές, ο περιορισμός της κατανάλωσής τους μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αν και υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα, η παρακολούθηση από γιατρό και η κατάλληλη ιατρική αγωγή είναι απαραίτητα στην περίπτωση του έρπητα ζωστήρα.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *