Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

 

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

 

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο σώμα μέσω του αίματος. Χρησιμοποιείται για την δημιουργία υγιών κυττάρων και την παραγωγή βιταμίνης D, ορισμένων ορμονών και χολικού οξέος (το οποίο χρησιμοποιούμε για να πέψουμε λίπη). Η χοληστερόλη είναι επομένως ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο σώμα, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε μικρή ποσότητα.

Το σώμα μας παράγει περίπου το 70% της χοληστερόλης από τα 0,5-1 g που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση, κυρίως στο ήπαρ. Απορροφούμε την υπόλοιπη από τα τρόφιμα που τρώμε, ιδιαίτερα από τα ζωικά λίπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα επίπεδα της χοληστερόλης μας εξαρτώνται από το τι και πόσο τρώμε. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και ειδικότερα σε υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χοληστερόλης, οι οποίοι έχουν διαφορετικές δράσεις και παίζουν διαφορετικούς ρόλους στο σώμα:

 

• λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), που συχνά αποκαλείται «κακή» χοληστερόλη, μεταφέρει τη χοληστερόλη στο σώμα, προκαλώντας συσσώρευση, εάν υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα,

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι ιγμορίτιδα, τι την προκαλεί και πώς θα την προλάβω

• λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), που ονομάζεται «καλή» χοληστερόλη, παίρνει την περίσσεια χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία και την επιστρέφει στο συκώτι, όπου διαλύεται ή αποβάλλεται από το σώμα.

Η αυξημένη χοληστερόλη είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (HDL) αυξάνονται λόγω υπερκατανάλωσης τρανς λιπαρών, επεξεργασμένων υδατανθράκων, ραφιναρισμένης ζάχαρης, έλλειψης φρούτων και λαχανικών, καθιστικής ζωής και υπερβολικού βάρους.

Δείτε στο video που ακολουθεί 9 συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

 

 

Το πρόβλημα με την υψηλή χοληστερόλη είναι ότι δεν προκαλεί οποιαδήποτε φυσικά συμπτώματα. Δεν μπορούμε να τη νιώσουμε να συσσωρεύεται στο σώμα μας ή να δούμε κανένα από τα αποτελέσματά της. Αυτό σημαίνει ότι μια εξέταση αίματος είναι ο μόνος τρόπος να μάθετε αν η χοληστερόλη σας είναι πολύ υψηλή. Δεδομένου ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, προληπτικές εξετάσεις αίματος παίζουν τεράστιο ρόλο στην συνολική σας υγεία.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου της υψηλής χοληστερόλης

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερόλης. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν:

Διαβάστε Επίσης  Η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος διαρκώς επιδεινώνεται

Να είστε πάνω από 40 ετών
Να είστε υπέρβαροι
Το κάπνισμα

Mια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης (όπως η οικογενής υπερχοληστερολαιμία)
Το οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή καρδιακών προβλημάτων
Άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση

Εάν έχετε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια εξέταση αίματος για να καθορίσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Η εξέταση αίματος θα μετρήσει τη συνολική χοληστερόλη σας καθώς επίσης και τα επίπεδα HDL και LDL χοληστερόλης για να δώσει στο γιατρό σας μια σαφή εικόνα εάν πρέπει να ληφθεί οποιαδήποτε ενέργεια.

 

Προληπτικά μέτρα για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης

Επειδή η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι καλό να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να κρατήσετε

τα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλά. Αυτά περιλαμβάνουν αρκετές καθημερινές συνήθειες που σχετίζονται με το φαγητό, την άσκηση, κλπ.

 

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *