Μυστικά που βοηθούν στην δυσκοιλιότητα

 

Μυστικά που βοηθούν στην δυσκοιλιότητα

Μυστικά που βοηθούν στην δυσκοιλιότητα

Μαρία Αντίνου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Το έντερο είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που εμποδίζει τη μέρα πολλών ανθρώπων να κυλήσει φυσιολογικά. Ποια μπορεί να είναι η αιτία που παρουσιάζεται η δυσκοιλιότητα; Και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Ασιατική ιατρική

Θα κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην ασιατική ιατρική, όπου το έντερο θεωρείται το ενεργειακό κέντρο του σώματος, η πηγή ψυχολογικής δύναμης.

Η δυτική επιστήμη δεν το πήρε αυτό σοβαρά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έντερο και οι τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που το κατοικούν έχουν καθοριστική επίδραση στην υγεία μας.

Μια υγιής εντερική χλωρίδα μας βοηθά στην πέψη, διασπά τις επιβλαβείς ουσίες, αποτρέπει την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράγοντες όπως ο προσωπικός τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες, αλλά και το άγχος και η χρήση αντιβιοτικών, μπορούν να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Εάν διαταραχθεί η εντερική χλωρίδα, μπορεί να προκύψουν εντερικά προβλήματα όπως μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα και χρόνια φλεγμονή.

Καθημερινά ένας υγιής ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 26 με 35 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι περισσότεροι όμως δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις ποσότητες, οπότε είναι καλό για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα όπως φουσκώματα και κράμπες του εντέρου, να προσθέτουμε τις φυτικές ίνες σε μικρές ποσότητες καθημερινά με αρκετά υγρά έτσι ώστε να βοηθήσουν το πεπτικό σύστημα να μπει σε σωστή λειτουργία.

Πώς αντιμετωπίζουμε την δυσκοιλιότητα

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε την δυσκοιλιότητα και παρακάτω θα αναφέρουμε μερικούς.

Διαβάστε Επίσης  Τέσσερις τροφές που είναι καλύτερο να μην βάζετε στο ψυγείο

Το πώς τρώμε

Το φαγητό μας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου μας.

Είναι πολύ σημαντικό να μασάμε πολύ καλά την τροφή μας. Αν καταπιούμε την τροφή μας μαζί με μεγάλες ποσότητες υγρών αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την κακή πέψη και σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στην δυσκοιλιότητα.

Το νερό
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι το Α και το Ω για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Το νερό το πρωί δρα ευεργετικά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Ένα καλά ενυδατωμένο έντερο διευκολύνει τη διέλευση των κοπράνων ενώ τα τελευταία έχουν τη σωστή σύσταση ώστε να μπορούν να αποβάλλονται εύκολα από τον οργανισμό.

Κρέας
Η κατανάλωση κρέατος με μέτρο, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.

Ζάχαρη
Η ζάχαρη πρέπει επίσης να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς επιτρέπει στους μύκητες όπως η Candida albicans να αναπτύσσεται στο έντερο και να χαλάει την μικροβιακή χλωρίδα του.

Γιαούρτι
Πολλά γιαούρτια είναι εμπλουτισμένα με πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στη αποκατάσταση των καλών βακτηρίων που ζουν στο έντερο.

Επομένως, μπορεί να βοηθήσουν όχι μόνο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος συνολικά.

Οι τροφές ολικής άλεσης

Μια σημαντική βάση για υγιή πέψη είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες περιέχονται σε ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι και ζυμαρικά. Διεγείρουν την δραστηριότητα του εντέρου και επιταχύνουν την πεπτική διαδικασία.

Η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης, βρώμης και δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων όπως (φασόλια, ρεβίθια, φάκες) είναι εύκολοι τρόποι για να γεμίσεις το σώμα σου με φυτικές ίνες.

Διαβάστε Επίσης  Δίαιτα χωρίς να χάσεις στήθος: Χάσε κιλά, όχι στήθος!

 

Φρούτα

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως:

Αχλάδια: θεωρούνται ως φυσικά καθαρτικά

Ροδάκινα: είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορούμε να τα καταναλώσουμε και αποξηραμένα

Ανανάς: μάλιστα ο χυμός του ανανά είναι εξαιρετικός για να αποφύγουμε να εμφανίσουμε δυσκοιλιότητα

Πορτοκάλια: είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία έχουν καθαρτική δράση για τον οργανισμό

Δαμάσκηνα: κυρίως τα αποξηραμένα δαμασκηνά είναι πιο συνηθισμένη λύση για την δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και κάλιο

Ακτινίδια: η καθημερινή κατανάλωση τους συμβάλει αποτελεσματικά στην επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του εντέρου

Λαχανικά

Είναι και αυτά πλούσια σε φυτικές ίνες όπως:

Μπρόκολο: Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε πως το μπρόκολο διαθέτει έναν ατέλειωτο κατάλογο από οφέλη για την υγεία – και φυσικά το ότι είναι σούπερ πηγή φυτικών ινών είναι μόνο ένα από αυτά

Καρότα: Γεμάτα με φυτικές ίνες, τα ωμά καρότα που είναι μέρος μια υγιεινής και πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής μπορεί να βελτιώσουν την κίνηση των κοπράνων σου. Θυμήσου να τα τρως ωμά. Τα μαγειρεμένα καρότα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα

Σπανάκι: είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο. Το μαγνήσιο βοηθά στις εντερικές συσπάσεις ενώ λειτουργεί και σαν «μαγνήτης» για το νερό του οργανισμού, συμβάλλοντας στην καλύτερη ενυδάτωση του εντέρου

Λιναρόσπορος: (όχι σε μορφή ελαίου) είναι ένας άλλος φυσικός τρόπος για να νικήσεις τη δυσκοιλιότητα. Το λινάρι είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα. Μπορούμε να το προσθέσουμε σπασμένο στις σαλάτες, στο γιαούρτι μας, στην βρώμη μας, στα κέικ και στα ζεστά ροφήματα μας.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *