Ακρίβεια: Σε ποια τρόφιμα αυξήθηκαν οι τιμές μέσα σε έναν μήνα

Ακρίβεια: Σε ποια τρόφιμα αυξήθηκαν οι τιμές μέσα σε έναν μήνα

Ακρίβεια: Σε ποια τρόφιμα αυξήθηκαν οι τιμές μέσα σε έναν μήνα

 

Οι τιμές των τροφίμων παραμένουν ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για την τσέπη των καταναλωτών, με τις αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες να συνεχίζονται από μήνα σε μήνα.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πρώτο μήνα του 2024 δείχνουν πως ο πληθωρισμός των τροφίμων «έτρεξε» με 8,3% σε ετήσια βάση. Το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την «κούρσα» των ανατιμήσεων με αύξηση 67,4% σε σχέση με πέρσι ενώ λαχανικά και φρούτα ακολουθούν με 14,4% και 14,2% αντίστοιχα.

Ακριβότερα όμως πλήρωσαν και σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, μία σειρά από τρόφιμα που γεμίζουν το τραπέζι τους, οι καταναλωτές. Το ελαιόλαδο παραμένει «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων και σε μηνιαία βάση με αύξηση 6,8% από τον Δεκέμβριο του 2023 στον Ιανουάριο του 2024. Αύξηση 5,7% κατέγραψαν τα αλλαντικά, 4,6% το κρασί ενώ 4,1% το βούτυρο.

Διαβάστε Επίσης  Πολύνεκρο δυστύχημα στην Καβάλα

Μεταξύ άλλων, ακριβότερα κατά 2,8% πλήρωσαν τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, το γιαούρτι όπως και τα νωπά λαχανικά, κατά 2% τα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά και κατά 1,2% τα νωπά ψάρια. Κατά 3,9% αυξήθηκαν οι τιμές και στην κατηγορία των αλκοολούχων – μη σερβιριζόμενων- ποτών. Στον αντίποδα οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,8% στο νωπό γάλα με μειωμένα λιπαρά, κατά 4,4% στο πλήρες και κατά 3,3% στα ζυμαρικά. Κατά 1,9% μειώθηκαν επίσης σε τυριά και νωπά φρούτα και 1,8% στα πουλερικά.

Οι αλλαγές του υπουργείου Ανάπτυξης στα μέτρα για τις προσφορές

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε τροποποιήσεις στα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας τα οποία τίθεται σε ισχύ και αφορούν στις ρυθμίσεις που σχετίζονται με τις προσφορές.

Διαβάστε Επίσης  Κλειστά τα σχολεία στην Αττική λόγω κακοκαιρίας Δευτέρα και Τρίτη

Έτσι όσον αφορά στην τρίμηνη απαγόρευση στις προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί, προβλέπεται αφενός, εξαίρεση για εκείνα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξεως τους, εφόσον φέρουν τη σήμανση «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης». Παράλληλα, επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις.

Πέραν των προσφορών, επεκτείνεται και η λίστα προϊόντων για τα οποία προβλέπεται μείωση τιμών από την 1η Μαρτίου 2024 στην οποία προστίθεται η κατηγορία των προϊόντων εμμήνου ρύσεως, που θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου. Τέλος επεκτείνεται η λίστα των νωπών προϊόντων για τα οποία εφαρμόζονται «καθαρές τιμές» με την προσθήκη των κατηγοριών «νωπό κατσίκι» και «νωπό αρνί».

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *