Η βιταμίνη που δυναμώνει τα οστά, προστατεύει τον εγκέφαλο και δυναμώνει την καρδιά σύμφωνα με το Χάρβαρντ

 

Η βιταμίνη που δυναμώνει τα οστά, προστατεύει τον εγκέφαλο και δυναμώνει την καρδιά σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Η βιταμίνη που δυναμώνει τα οστά, προστατεύει τον εγκέφαλο και δυναμώνει την καρδιά σύμφωνα με το Χάρβαρντ

 

Η συγκεκριμένη βιταμίνη που βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά και το σπανάκι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Δείτε ποια είναι αυτή η βιταμίνη με τα τόσα οφέλη για τον οργανισμό μας, που θα τη βρείτε και που κάνει καλό.

 

Τι είναι η βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που τη συναντάμε σε δύο μορφές. Ο κύριος τύπος της ονομάζεται φυλλοκινόνη, που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως τα λαχανικά, το λάχανο και το σπανάκι. Ο άλλος τύπος, οι μενακινόνες, βρίσκονται σε ορισμένες ζωικές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Οι μενακινόνες μπορούν επίσης να παραχθούν από βακτήρια στο ανθρώπινο σώμα.

Η βιταμίνη Κ βοηθά στη δημιουργία διαφόρων πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και την οικοδόμηση των οστών. Η προθρομβίνη είναι μια εξαρτώμενη από τη βιταμίνη Κ πρωτεΐνη που εμπλέκεται άμεσα με την πήξη του αίματος.

Διαβάστε Επίσης  Στην Αττική τα περισσότερα από τα 841 νέα κρούσματα - Πού εντοπίστηκαν τα υπόλοιπα

Η οστεοκαλσίνη είναι μια άλλη πρωτεΐνη που απαιτεί βιταμίνη Κ για την παραγωγή υγιούς οστικού ιστού.

Μερικές μελέτες έχουν ερευνήσει το ρόλο της βιταμίνης Κ όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς. Η βιταμίνη Κ εμπλέκεται στην παραγωγή πρωτεϊνών, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης ή της σκλήρυνσης των καρδιακών αρτηριών, που συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο. Επειδή η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ περιορισμένη, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες πριν προταθεί μια συγκεκριμένη ποσότητα βιταμίνης Κ πέρα από την τυπική σύσταση για αυτήν την πάθηση.

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του εγκεφάλου, της καρδιάς, του παγκρέατος και των οστών. Διασπάται πολύ γρήγορα και απεκκρίνεται με τα ούρα ή τα κόπρανα. Εξαιτίας αυτού, σπάνια φτάνει σε τοξικά επίπεδα στον οργανισμό, ακόμη και με υψηλές προσλήψεις, όπως μπορεί μερικές φορές να συμβεί με άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Στο πλαίσιο μελέτης διαπιστώθηκε ότι παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα γνωστικής εξασθένισης, κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των αρουραίων στους οποίους χορηγήθηκαν συμπληρώματα βιταμίνης Κ.

Διαβάστε Επίσης  Ποια ανθεκτικά μικρόβια καταπολεμά το μέλι

 

Τρόφιμα πλούσια σε Κ

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γογγύλι, λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, μαρούλια, λάδι σόγιας και κανόλας.

 

Σημάδια Ανεπάρκειας

Μεγαλύτερος χρόνος για την πήξη του αίματος ή παρατεταμένος χρόνος προθρομβίνης (όπως μετράται στο ιατρείο)
Αιμορραγία
Οστεοπενία ή οστεοπόρωση

 

Χρήσιμες συμβουλές

Τα αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να καταστρέψουν τα βακτήρια που παράγουν βιταμίνη Κ στο έντερο, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα βιταμίνης Κ, ειδικά εάν παίρνετε το φάρμακο για περισσότερες από μερικές εβδομάδες. Τα άτομα που έχουν κακή όρεξη ενώ λαμβάνουν αντιβιοτικά για μεγάλο διάστημα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια και μπορεί να ωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ.

Επειδή η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή, είναι καλύτερο να τρώτε τροφές με βιταμίνη Κ με λίγο λίπος για να βελτιώσετε την απορρόφηση. Ρίξτε, λοιπόν, λίγο ελαιόλαδο ή προσθέστε αβοκάντο κομμένο σε κύβους στην αγαπημένη σας φυλλώδη πράσινη σαλάτα!

 

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *