Χάστε βάρος ενώ κοιμάστε: Ονειρικό αδυνάτισμα…

 

Χάστε βάρος ενώ κοιμάστε: Ονειρικό αδυνάτισμα…

Χάστε βάρος ενώ κοιμάστε: Ονειρικό αδυνάτισμα…

 

Ονειρεύεσαι; Κοιμήσου εσύ και οι θερμίδες σου μπορεί να καούν!

Αν θέλεις να καις περισσότερες θερμίδες όταν κοιμάσαι χρειάζεται να κάνεις ένα μόνο πράγμα: να αυξήσεις τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σου. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να τρως σωστά, να γυμνάζεσαι αρκετά και να κοιμάσαι καλά.

Δεδομένου ότι καίμε περισσότερες θερμίδες όταν είμαστε ξύπνιοι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το να μην κοιμηθούμε μια νύχτα μπορεί να μας κάνει να κάψουμε προσωρινά περισσότερες θερμίδες.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, σημαντική έρευνα έχει δείξει ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία.

 

Τι προκαλεί ο κακός ύπνος;

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ορμόνες που σε κάνουν να επιθυμείς τροφές με πολλές θερμίδες. Η απώλεια ύπνου αυξάνει επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σου να ρυθμίζει τη γλυκόζη και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, στην αντίσταση στην ινσουλίνη, ακόμη και στον διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε Επίσης  Δείτε από τι κινδυνεύετε αν ακούτε μουσική δυνατά με ακουστικά

Και ενώ ο επιπλέον χρόνος αφύπνισης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων, ο περιορισμός των θερμίδων και η έλλειψη ύπνου κάνουν στο σώμα να καίει άλιπη μάζα αντί για λίπος.

Ο εγκέφαλος καίει περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, αλλά οι διακοπές ύπνου που επηρεάζουν τον χρόνο που αφιερώνεται σε αυτό το στάδιο έχουν αντίκτυπο στις θερμίδες που καις. Η υιοθέτηση σωστών συνηθειών υγιεινής ύπνου και η δημιουργία ενός δροσερού, σκοτεινού, ήσυχου περιβάλλοντος κρεβατοκάμαρας μπορεί να ενθαρρύνει το σώμα σου να κάνει τον φυσικό κύκλο στα πέντε στάδια του ύπνου και να βελτιστοποιήσει το μεταβολισμό σου ενώ κοιμάσαι.

Η σχέση μεταξύ υγιούς ύπνου και μεταβολισμού φαίνεται ξεκάθαρα σε άτομα με υπνική άπνοια, μια διαταραχή ύπνου που προκαλεί διακοπτόμενο ύπνο λόγω επαναλαμβανόμενων καθυστερήσεων στην αναπνοή. Η παχυσαρκία και η υπνική άπνοια συχνά πάνε χέρι-χέρι, υποδηλώνοντας ότι η μία κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει την άλλη.

Διαβάστε Επίσης  Κορωνοϊός – Αντισώματα: Ο πανούργος τρόπος που τα εξουδετερώνει και προκαλεί σοβαρή νόσο

 

Άσκηση, δίαιτα και ύπνος

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το φαγητό πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αν και ένας πιο σημαντικός παράγοντας φαίνεται να είναι το είδος της τροφής που καταναλώνεις. Εάν θέλεις να φας ένα μεταμεσονύκτιο σνακ, μείνε μακριά από το πρόχειρο φαγητό και επίλεξε ένα ελαφρύ και υγιεινό σνακ. Ως μπόνους, μια πιο υγιεινή διατροφή, με τη σειρά της, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να σε βοηθήσουν να τακτοποιήσεις το πρόγραμμα ύπνου σου, να βελτιώσεις την αναλογία μυών προς λίπος και να ενισχύσεις το μεταβολισμό σου. Απόφευγε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ πριν τον ύπνο.

Ενώ η καφεΐνη προκαλεί μια προσωρινή άνοδο του μεταβολισμού, παρεμβαίνει στον ύπνο και δεν είναι αποτελεσματική στρατηγική για απώλεια βάρους.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *