Οι Αλκυονίδες ημέρες ήρθαν για να μείνουν

 

Οι Αλκυονίδες ημέρες ήρθαν για να μείνουν

Οι Αλκυονίδες ημέρες ήρθαν για να μείνουν

 

Συνεχίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας και τη Δευτέρα.

Όλη την εβδομάδα η θερμοκρασία θα κυμαίνεται πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Οι Αλκυονίδες ημέρες ήρθαν για να μείνουν μέχρι τουλάχιστον τις 15 Φλεβάρη, καθώς δεν αναμένεται κάποια ψυχρή εισβολή.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και από το μεσημέρι στα νότια τοπικά έως 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 4 με 5 βαθμούς.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια, ασθενείς οι άνεμοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης προβλέπεται μια ημέρα με αίθριο ουρανό. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς.

«Γιατί οι Αλκυονίδες ημέρες διαρκούν περισσότερο στην Αττική»

Παράλληλα, τους λόγους για τους οποίους οι Αλκυονίδες ημέρες διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, εξηγεί ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θεόδωρος Κολυδάς.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κολυδάς αναφέρεται στις Αλκυονίδες ημέρες, τις οποίες ορίζει ως τις «ημέρες καλοκαιρίας μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου».

Διαβάστε Επίσης  Καιρός: Βροχές και καιταιγίδες τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Όπως αναφέρει, τις ημέρες αυτές, προκειμένου να τις αναγνωρίσουμε ως Αλκυονίδες, «ο καιρός θα πρέπει να “κυλήσει” με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ».

Προσθέτει δε πως η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. «Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Έτσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε Αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε».

Αναφορικά με την Αττική, ο διευθυντής της ΕΜΥ επισημαίνει πως «οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές».

«Με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα, δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που “παγιδεύει” τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες», συμπληρώνει.

Διαβάστε Επίσης  Βίαιη ληστεία εις βάρος 94χρονης στην Καλλιθέα

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κολυδά:

«Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι “ημέρες καλοκαιρίας” μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να “κυλήσει” με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ.

Η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Έτσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε.

Πάντως, στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που “παγιδεύει” τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες».

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *