Άγιοι Ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης – 31 Ιανουαρίου

 

Άγιοι Ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης - 31 Ιανουαρίου

Άγιοι Ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης – 31 Ιανουαρίου

 

Άγιοι Ανάργυροι: Μάρτυρες της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 31 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Κύρος, Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία.

Άγιοι Ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 31 Ιανουαρίου

Ο Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Ασκήτευσαν και οι δυο σε μοναστήρι του Αραβικού Κόλπου και θεράπευαν δωρεάν οποιονδήποτε πάσχοντα έφθανε στο ασκητήριό τους. Ήσαν δηλαδή Ανάργυροι.

Όταν κάποτε πληροφορήθηκαν ότι σε κάποια πόλη οι ειδωλολάτρες συνέλαβαν μία χήρα γυναίκα, την Αθανασία, και τις τρεις θυγατέρες της, Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία, με σκοπό να τις βασανίσουν, έφθασαν άφοβα στον τόπο του μαρτυρίου τους για να τις εμψυχώσουν. Τότε, οι ειδωλολάτρες συνέλαβαν τον Κύρο και τον Ιωάννη και τους αποκεφάλισαν μαζί με τις τέσσερις γυναίκες, επί Διοκλητιανού (284-305).

Διαβάστε Επίσης  Πίσω από την δοκιμασία κρύβεται η ευλογία του Θεού

Εντυπωσιακό είναι και τό θαύμα που συνέβη στον άγιο Σωφρόνιο Πατριάρχη Ιεροσολύμων (580-638). Ευρισκόμενος ό άγιος Πατήρ στην Άλεξάνδρεια κατά τό 620 µ.Χ, προσεβλήθη ξαφνικά από ανίατη ασθένεια των οφθαλμών. Κατέφευγε λοι­πόν µε πιστή στο Ναό των αγίων Άναργύ­ρων Κύρου και Ίωάννου στο Άµπουκίρ (κωµόπολι της Κάτω Αιγύπτου) και εθερα­πεύθη τελείως.

Με πολλή ευγνωμοσύνη ό άγιος Σωφρόνιος (εορτάζει 11 Μαρτίου) κατέγραψε τότε τό γεγονός αυτό. Συν­έλεξε και έγραψε ακόμη 70 θαύματα των αγίων. Και συνέταξε ακόμη και εγκώμιο συγκινητικό προς τους ευεργέτας του ά­γίους αυτούς Αναργύρους.

Διαβάστε Επίσης  Σήμερα 4 Φεβρουαρίου τιμάται ο Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης

 

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’.

Τά θαύματα τῶν Ἁγίων σου Μαρτύρων, τεῖχος ἀκαταμάχητον ἡμῖν δωρησάμενος, Χριστέ ὁ Θεός, ταῖς αὐτῶν ἱκεσίαις, βουλάς ἐθνῶν διασκέδασον, τῆς Βασιλείας τά σκῆπτρα κραταίωσον, ὡς μόνος ἀγαθός καί φιλάνθρωπος.

 

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *