Η βρώμη: Το θρεπτικό πρωινό που θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

 

Η βρώμη: Το θρεπτικό πρωινό που θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Η βρώμη: Το θρεπτικό πρωινό που θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

 

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μπολ βρώμης για πρωινό και θα εντυπωσιαστείτε από τα αποτελέσματα που θα έχει στην υγεία σας.

Η βρώμη αποτελεί ένα χρυσωρυχείο θρεπτικών ουσιών. Γνωρίστε λοιπόν τα οφέλη της βρώμης και γιατί αξίζει να την εντάξετε στο πρωινό σας γεύμα.

 

Η βρώμη και τα 5 βασικότερα οφέλη της

Περιέχει αντιοξειδωτικά
Η βρώμη είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες
Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών
Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους
Βοηθάει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σας

 

Η βρώμη: Το θρεπτικό πρωινό που θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

1. Περιέχει αντιοξειδωτικά
Η βρώμη είναι πλούσια σε χημικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τον οργανισμό σας εναντίον των παθήσεων της καρδιάς και των εγκεφαλικών, καθώς και του διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία.

2.Η βρώμη είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες
Μισή κούπα βρώμης περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή το 14% της ημερήσιας ποσότητας που πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος, και 5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης. Οι υδατάνθρακες της βρώμης είναι εξοπλισμένοι με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων συμπεριλαμβανομένου και του σιδήρου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου, της βιταμίνης B και μικροποσοτήτων ασβεστίου και καλίου.

3. Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών
Η βρώμη περιέχει έναν τύπο φυτικών ινών, την β-γλυκάνη, η οποία βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη. Η β-γλυκάνη δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας από την αρτηριοσκλήρυνση, το Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο.

Διαβάστε Επίσης  Το αγαπημένο φρούτο που ρίχνει την πίεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό

4. Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους
Το να αρχίζετε τη μέρα σας με βρώμη είναι επίσης ωφέλιμο και για την ένδειξη της ζυγαριάς σας για διάφορους λόγους. Η βρώμη προκαλεί κορεσμό, το αίσθημα ότι είστε χορτασμένοι και αυτό διασφαλίζει ότι θα πεινάσετε ξανά μετά από πολλές ώρες. Επίσης βοηθάει στη ρύθμιση του μεταβολισμού σας, μόνο όταν είναι ολικής άλεσης.

5. Συμβάλει στη μακροζωία
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, οι καρδιαγγειακές νόσοι παραμένουν η νούμερο 1 αιτία θανάτου και για άντρες και για γυναίκες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση βρώμης δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και όλες τις αιτίες θανάτου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, και συγκεκριμένα της βρώμης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου και να προσθέσει χρόνια στη ζωή ενός ανθρώπου.

 

Πώς να κάνετε τη βρώμη ακόμα πιο υγιεινή

Ένας τρόπος να μειώσετε τα θετικά στοιχεία που σας δίνει η βρώμη, είναι να γεμίσετε το μπολ σας με τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένης ζάχαρης. Σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους να παραμείνει το γεύμα σας νόστιμο, χωρίς πολλή ζάχαρη:

Διαβάστε Επίσης  Διατροφή κατά των πετρών στο ουροποιητικό

Αλμυρή βρώμη

Οι περισσότεροι επιλέγουν κάτι γλυκό για να προσθέσουν σε ένα μπολ με βρώμη, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ταιριάζει γευστικά και με αλμυρές τροφές. Δοκιμάστε να συνδυάσετε μισή κούπα βρώμης με ζεστό νερό και να γαρνίρετε με λαχανικά, όπως το λάχανο, οι πιπεριές, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και λίγο ελαιόλαδο με σκόρδο και μυρωδικά. Αν επιθυμείτε περισσότερη πρωτεΐνη, μπορείτε να προσθέσετε και ένα βραστό αυγό ή μια κουταλιά φασόλια.

Γλυκιά βρώμη

Αν την προτιμάτε γλυκιά, υπάρχουν δύο επιλογές σερβιρίσματος: ζεστή ή κρύα . Για να αυξήσετε τα επίπεδα πρωτεΐνης, μπορείτε να την ανακατέψετε με μαύρο ρύζι ή ρεβύθια ή αρακά. Βάλτε ζεστό νερό και ανακατέψτε για να διαλυθεί η πρωτεΐνη. Προσθέστε μία κουταλιά του γλυκού σιρόπι σφενδάμου για γλυκύτητα, λίγη σκόνη κανέλας και τριμμένο τζίντζερ. Για το κερασάκι βάλτε μερικά κομμάτια φρέσκων φρούτων για γαρνίρισμα και μία κουταλιά φυστικοβούτυρο. Απολαύστε το πρωινό σας ζεστό ή κρύο, αναλόγως με την όρεξή σας.

Συνδυασμοί

Οι παραπάνω συνταγές θα σας δώσουν την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα λαχανικών και φυτικών ινών που χρειάζεται ο οργανισμός σας, μαζί με μία πλειάδα θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Αν αναζητάτε πιο δημιουργικούς τρόπους να απολαύσετε το πρωινό σας, μπορείτε να φτιάξετε μπισκότα ή μπάρες βρώμης, ή να την καταναλώσετε ανακατεμένη με γιαούρτι.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

 

Πηγή: www.truelife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *