24 Ιανουαρίου Γιορτή: Οσία Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της

 

24 Ιανουαρίου Γιορτή: Οσία Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της

24 Ιανουαρίου Γιορτή: Οσία Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της

 

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα:

Η Οσία Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της. Ο Άγιος Βαβύλας ο Ιερομάρτυρας ο εν Σικελία και οι μαθητές αυτού. Ο Όσιος Φίλων ο Θαυματουργός και Επίσκοπος Καρπασίας της Κύπρου. Ο Όσιος Νεόφυτος ο έγκλειστος ο εν Κύπρω. Ο Όσιος Μακεδόνιος. Η Οσία Ξένη η Διά Χριστόν Σαλή. Ο Όσιος Ζωσιμάς.

 

Εις την Ξένην. Ἀποξενοῦται τοῦδε τοῦ βίου Ξένη, Οὗ ζώσα καὶ πρίν, ὡς ἀληθῶς ἦν ξένη. Εις τας δύω θεραπαινίδας. Θνῄσκουσιν ἄμφω τῆς Ξένης αἱ δουλίδες, Οὐ τῶν ἐκείνης ἀρετῶν οὖσαι ξέναι. Εἰκάδι οὐρανοῦ εἰς ξενίην Ξένη ἦλθε Τετάρτη.

Η Οσία Ξένη έζησε τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Ονομαζόταν στην αρχή Ευσεβεία και καταγόταν από τη Ρώμη. Οι γονείς της επιφανείς άρχοντες και παράλληλα θεοσεβείς. Η Ξένη ήταν φεμινίστρια της εποχής της και πίστευε πως η γυναίκα είχε δικαίωμα και καθήκον να μη δέχεται σύζυγο που θα της ήταν καθημερινό εμπόδιο στην κατά Χριστό ζωή.

Όταν τη ζήτησε σε γάμο ένας νέος επίσης πλούσιος και φημισμένος, οι γονείς της συμφώνησαν, μη γνωρίζοντας ότι η καρδιά της κόρης τους ήταν ήδη «τετρωμένη» από τα βέλη του θείου έρωτα. Παραμονές των ετοιμασιών, κανόνισε και έφυγε κρυφά τη νύχτα με δύο πιστές θεραπαινίδες της, φορώντας ανδρική στολή και με δάκρυα χαράς και συγκίνησης για την απόφασή να ακολουθήσουν την προσωπική τους οδό σωτηρίας.

Μετέβησαν με πλοίο στην Αλεξάνδρεια και από κει στην Κω, σε ερημικό μέρος για να μην τη βρουν οι γονείς της που την αναζητούσαν παντού. Τότε είπε στις δούλες της να φυλάξουν μυστικό τον τόπο καταγωγή της και αντί του ονόματος της, Ευσεβία, να την καλούν Ξένη επειδή αφήνοντας όλα πίσω, ξενιτεύτηκε από αγάπη για τον Κύριο.

 

24 Ιανουαρίου Γιορτή: Οσία Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της

 

Εκεί νοίκιασαν ένα σπίτι και έχοντας πόθο να βρει απλανή πνευματικό οδηγό, όπως συνέβη με τη Θέκλα και τον απόστολο Παύλο, η οσία προσευχήθηκε ένθερμα και εισακούστηκε. Είδε ένα γέροντα αγγελοειδούς απλότητας κι αφού εξέφρασε την επιθυμία της, εκείνος απάντησε ότι δεν μπορούσε να τις αναλάβει εκεί, επειδή ήταν περαστικός, επέστρεφε στον τόπο του από τα Ιεροσόλυμα.

Διαβάστε Επίσης  Με ποιους πρέπει να κάνουμε παρέα

Πρότεινε να τις πάρει μαζί του και τον ακολούθησαν στη Μύλασσα της Καρίας, ονομαζόταν Παύλος και ήταν ηγούμενος ενός μικρού μοναστηριού. Παραχώρησε σε εκείνες ήσυχα κελιά. Εκεί, μαζί με δύο υπηρέτριες θεραπαινίδες της που της είχαν μείνει πιστές, έκτισε ναό στο όνομα του αγίου πρωτομάρτυρα Στεφάνου και ησυχαστικά κελιά.

Αργότερα, όταν έγινε επίσκοπος, συμβούλευσε την Ξένη να γίνει διακόνισσα και παρά την ταπεινή άρνησή της, τη χειροτόνησε. Η Οσία Ξένη επιδιδόταν σε μεγάλη άσκηση, διάγοντας βίο εφάμιλλο των αγγέλων. Η αρετή της προσείλκυσε πολλές γυναίκες στο μοναστήρι που ήθελαν να τη μιμηθούν. Με πνεύμα αγάπης και πραότητας διακονούσε τους πάντες.

Πολύ γρήγορα η φήμη της και η ενάρετη και ασκητική ζωή που διήγε έφεραν κοντά της νέες κοπέλες που ποθούσαν το βίο της άσκησης και της προσευχής, ενώ το μοναστήρι έγινε περίφημο πνευματικό κέντρο, όπου καθημερινά συνέρεαν πολλές πονεμένες γυναίκες για να πάρουν τις συμβουλές και να ζητήσουν τις προσευχές της αγίας.

Όταν ήρθε η ώρα να πάει προς τον ποθούμενο Νυμφίο, ο Επίσκοπος Παύλος είχε κληθεί σε ένα διπλανό χωριό για τη γιορτή του λειψάνου του αγίου Εφραίμ. Τότε η μακαρία συγκέντρωσε τις αδελφές και ζήτησε από εκείνες να προσευχηθούν να τη συγχωρέσει ο Κύριος για να ανέλθει η ψυχή της κοντά Του και να μεταφέρουν το εξής μήνυμα στον πνευματικό της: ότι την οδήγησε στην οδό της σωτηρίας.

Όλες άρχισαν να κλαίνε απαρηγόρητα και εκείνη δάκρυσε συμπάσχοντας. Τις ενθάρρυνε κι αφού προσευχήθηκε για αυτές, μπήκε στο ναό, έκλεισε τη θύρα, και έπεσε στα γόνατα προσευχόμενη. Οι θεραπαινίδες την έβλεπαν από τη χαραμάδα και έγιναν μάρτυρες ενός θαύματος:

Ξαφνικά ήρθε φως από τον ουρανό και άρρητα πάντερπνα αρώματα διαχύθηκαν. Τότε εισήλθαν και είδαν ότι η οσία είχε κοιμηθεί. Ενώ συγκεντρώθηκαν όλες και θρηνούσαν, ο Θεός έδωσε θαυμαστό σημείο για να φανερώσει την παρρησία που έχουν εκείνοι που Τον δοξάζουν.

Διαβάστε Επίσης  Ευαγγέλιο της Κυριακής 2 Απριλίου 2023 – Όσιος Τίτος ο Θαυματουργός

Ενώ υπήρχε ξαστεριά και ο ήλιος έλαμπε, εμφανίστηκε στον ουρανό ένα στεφάνι αστέρων που μέσα του υπήρχε ένας σταυρός σχηματιζόμενος κι αυτός από φωτεινά άστρα. Όλοι εξέστησαν και ο επίσκοπος το είδε από το χωριό που βρισκόταν, φωτίστηκε και ανακοίνωσε την κοίμηση της οσίας.

Συνάχθηκε κόσμος, δοξάζοντας το Θεό. Ο Παύλος έτρεξε ευθύς και αφού προσκύνησε την οσία, σήκωσαν την κλίνη της και τη λιτάνευσαν διαμέσου της πόλης. Το θαυμαστό στεφάνι την ακολουθούσε κι όπου σταματούσαν για δέηση, στεκόταν κι αυτό! Ασθενείς που χρόνια ταλαιπωρούνταν με θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα, έβρισκαν ίαση όταν ασπάζονταν για μια στιγμή την κλίνη της. Όταν κατατέθηκε το άγιο λείψανο στη γη αφανίστηκε ο στέφανος.

Μετά από λίγο καιρό κοιμήθηκε η μια από τις θεραπαινίδες της, ενώ η δεύτερη αποκάλυψε τη μυστική ταυτότητα της Ξένης προς δόξα Θεού. Ακολούθησε ο επίσκοπος Παύλος συνευφραινόμενος με τις πνευματικές του κόρες στον Παράδεισο. Το λείψανό του τέλεσε πολλά θαύματα.

 

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

Ζωσιμάς, Ζωσιμίνα.
Νεόφυτος.
Ξένη, Ξένια, Ξένος, Ξένιος.
Φίλωνας, Φίλων.

24 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας και της Αγίας Ξένης.

Ιερά Λείψανα Αγίας Ξένης

Η Τιμία Κάρα της Αγίας βρίσκεται στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καβάλας.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Οσίας Ξένης βρίσκονται στις Μονές Αγάθωνος Φθιώτιδος, Μεταμορφώσεως Σωτήρος Νικητών Χρυσουπόλεως Καβάλας, Λειμώνος Λέσβου και Νταού Πεντέλης και στον ομώνυμο Ναό Νικαίας Πειραιώς.

 

Aπολυτίκιο Οσίας Ξένης
Ήχος πλ. δ’.

Ἐν σοί Μῆτερ ἀκριβῶς διεσώθη τό κατ᾽ εἰκόνα· λαβοῦσα γάρ τόν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καί πράττουσα ἐδίδασκες, ὑπεροράν μέν σαρκός, παρέρχεται γάρ· ἐπιμελεῖσθαι δέ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτoυ, διό καί μετά Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὁσία Ξένη τό πνεῦμά σου.

 

Τό σόν ξενότροπον Ξένη μνημόσυνον, ἐπιτελοῦντες οἱ πόθῳ τιμῶντές σε, ὑμνοῦμεν Χριστόν τόν ἐν ἅπασι, σοί παρέχοντα ἰσχύν τῶν ἰάσεων· ὅν πάντοτε δυσώπει, ὑπέρ

πάντων ἡμῶν.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *