«Εξοικονομώ – Νοικιάζω» : Ξεκινούν οι αιτήσεις – Πλαφόν στα τετραγωνικά

 

«Εξοικονομώ – Νοικιάζω» : Ξεκινούν οι αιτήσεις – Πλαφόν στα τετραγωνικά

«Εξοικονομώ – Νοικιάζω» : Ξεκινούν οι αιτήσεις – Πλαφόν στα τετραγωνικά

 

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ – Νοικιάζω», πλαφόν στα τετραγωνικά.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο ενότητες:

 

1.Tο «Εξοικονομώ για Νέους».

Στο «Εξοικονομώ για Νέους» οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή να υπάρχει πλήρης κυριότητα ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους, να έχει την επικαρπία του ακινήτου.

 

2.Tο «Ανακαινίζω για Νέους».

Στο «Ανακαινίζω για Νέους» που παρέχει χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας, οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το “Εξοικονομώ”, αλλά προβλέπεται επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους να έχει την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου.

Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό 50% και άνω. Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

Διαβάστε Επίσης  Απάνθρωπη συμπεριφορά: Νοσηλευτές έπλεναν με λάστιχο 70χρονη σε πιλοτή – «Είναι ντροπή, θα γίνει ΕΔΕ» λέει ο δήμαρχος

Η επιδότηση δίδεται για ένα ακίνητο. Το προς ανακαίνιση ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες). Η επιδότηση φθάνει στο 40% με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η Δ.ΥΠ.Α. δύναται να συνεργάζεται με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. για την υλοποίηση όλου ή μέρους του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» σύμφωνα με το dnews.gr.

Το πρόγραμμα το οποίο χωρίζεται σε δύο «κομμάτια» το «Εξοικονομώ» και το «Ανακαινίζω», για να λάβει κάποιος χρήματα για ανακαίνιση θα πρέπει να έχει ενταχθεί πρώτα στο «Εξοικονομώ». Έτσι, η όποια παρέμβαση γίνει μέσω του προγράμματος θα πρέπει να στοχεύει σε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε δικαιούχο.

Σε ό,τι αφορά το «Εξοικονομώ», προβλέπονται οι εξής κατηγορίες παρεμβάσεων:

Κουφώματα – συστήματα σκίασης – αερισμός
Θερμομόνωση
Συστήματα θέρμανσης – ψύξης
Συστήματα παροχής ΖΝΧ
Λοιπές παρεμβάσης εξοικονόμησης (smarthome, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές)

Διαβάστε Επίσης  Δίκη για βιτριόλι: «Η θερμοκρασία στο πρόσωπο της Ιωάννας ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου»

Σε ό,τι αφορά το σκέλος του «Ανακαινίζω», προβλέπονται εργασίες ανακαίνισης μπάνιου, κουζίνας, υπνοδωματίων, καθιστικού κλπ. όπως προμήθεια και τοποθέτηση πλακιδίων, ειδών υγιεινής, ερμαρίων, εσωτερικών θυρών και γενικά εργασιών που δεν καλύπτονται από το «Εξοικονομώ».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής,
Ανακαίνιση κουζίνας,
Aντικατάσταση πόρτας εισόδου
Aντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
Aντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων
Επιχρίσματα
Αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων

 

Επισκευές δομικών στοιχειών

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης Για κάθε επιλέξιμη κατοικία του τρέχοντος Προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μία (1) μόνον αίτηση.

Όσοι νέοι επιλεγούν θα μπορούν να λάβουν επιδότηση έως 10.000 ευρώ ή έως 40% των δαπανών, εφόσον δηλωθούν ηλεκτρονικά, για να φτιάξουν το παλιό τους σπίτι και να το αξιοποιήσουν είτε οι ίδιοι, καλύπτοντας τις στεγαστικές τους ανάγκες, είτε να το διαθέσουν προς ενοικίαση.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 350 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περισσότερες από 12.500 κατοικίες νέων.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *