Ποιες βιταμίνες διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος

 

Ποιες βιταμίνες διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος

Ποιες βιταμίνες διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος

Η κυκλοφορία του αίματος εντός, αλλά και εκτός της καρδιάς είναι κρίσιμη για την υγεία. Το αίμα ρέει σε όλο το σώμα χάριν της λειτουργίας της καρδιάς ως αντλία. Για την ακρίβεια η καρδιά είναι μία αντλία αναρροφητική και ταυτόχρονα συμπιεστική. Ποιες βιταμίνες διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος

Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλους τους ιστούς του σώματος μέσω αιμοφόρων αγγείων, τα οποία αποτελούνται από τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία.

Ορισμένες βιταμίνες συμβάλλουν στην υγεία του κυκλοφορικού συστήματος, εξασφαλίζοντας ότι το αίμα ρέει ταχέως και χωρίς εμπόδια σε όλο το σώμα.

 

Νιασίνη ή βιταμίνη Β3

Η νιασίνη είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες Β και είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland.

Η ανεπάρκεια νιασίνης είναι σπάνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν επαρκείς ποσότητές της μέσω της διατροφής. Τα τρόφιμα που περιέχουν νιασίνη περιλαμβάνουν τα ψάρια, τα τεύτλα, οι ηλιόσποροι και τα φιστίκια.

 

Αυτή η βιταμίνη συμβάλλει επίσης στη μείωση των επιπέδων της “κακής χοληστερόλης” στο σώμα, έτσι μπορεί να αποτρέψει τη σκλήρυνση των αρτηριών ή την αθηροσκλήρωση οι οποίες δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Διαβάστε Επίσης  Τα κεράσια είναι η απόλυτη υπερτροφή για την υγεία

 

Κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να στραφούν σε συμπληρώματα νιασίνης για να αποτρέψουν την αθηροσκλήρωση ή και άλλες παθήσεις. Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες αυτής της βιταμίνης δημιουργούν παρενέργειες, έτσι θα πρέπει απαραίτητα να συνεννοηθείτε για την σωστή δοσολογία με το γιατρό σας.

 

 

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε έχει θετικές επιδράσεις στο κυκλοφορικό σύστημα καθώς βοηθάει στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων έτσι ώστε το αίμα να μπορεί εύκολα να περάσει από αυτά, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει επίσης την πήξη του αίματος.

 

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί βιταμίνη Ε για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μπορείτε να προσλάβετε τη βιταμίνη Ε από διάφορα τρόφιμα, όπως φυτικά έλαια (προτιμήστε το ελαιόλαδο), σπόροι, καρύδια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Δεν είναι επικίνδυνο να τρώτε άφθονα τρόφιμα με βιταμίνη Ε, σύμφωνα με το MedlinePlus, αλλά μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με τις μεγάλες ποσότητες που εμπεριέχουν τα  συμπληρώματα. Μην πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Ε εκτός εάν έχετε συνεννοηθεί με τον γιατρό σας.

Βιταμίνη C

Εάν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει αρκετή βιταμίνη C μπορεί να οδηγηθείτε σε αθηροσκλήρωση και τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία η οποία εμποδίζει τη ροή του αίματος. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να συμβάλλει στη διατήρηση της ευελιξίας των αρτηριών, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland.

Διαβάστε Επίσης  Ανθεκτικά μικρόβια: Ο ένοχος υπεράνω υποψίας που μπορεί να μας τα μεταδώσει

 

Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C περιλαμβάνουν φρούτα όπως καρπούζι, πορτοκάλια, φράουλες, ακτινίδιο, πεπόνι, γκρέιπφρουτ, ντομάτες και μάνγκο. Τα λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης C, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, οι κολοκύθες και τα πράσινα φυλλώδες λαχανικά.

 

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για τη σωστή πήξη του αίματος ή την συσσώρευση και συγκόλληση αιμοπεταλίων. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία ή αιμορραγία, καθώς δεν πήζει σωστά το αίμα. Σε αυτήν την περίπτωση πιθανό είναι να ματώσει η μύτη ή τα ούλα σας.

Η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Κ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιμορραγίας που σχετίζεται με ηπατική νόσο, σύνδρομα δυσαπορρόφησης ή τη μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland.

Υψηλές διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι, τα γογγύλια, το λάχανο, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το κεράσι και το σκούρο πράσινο μαρούλι.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *