Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

 

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

 

Τα ευρήματα νέας μελέτης για τους νυν ιδιοκτήτες σκύλων και τους πρώην. Τι έδειξε για όσους έχουν γάτες στο σπίτι.

Ένας σκύλος στο σπίτι ως φαίνεται δεν είναι μόνον ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά και του εγκεφάλου του, καθώς μπορεί να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια μετά τα 65 έτη, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία.

Ωστόσο για να αποκομίσει κάποιος αυτό το όφελος δεν αρκεί να είχε κάποτε σκύλο. Πρέπει να εξακολουθεί να έχει και στην τρίτη ηλικία.

Δυστυχώς, όσοι ζουν με τις χαδιάρες και πολύ στοργικές γάτες δεν αποκομίζουν ανάλογο όφελος – ίσως επειδή αυτές δεν χρειάζονται καθημερινές βόλτες με το λουράκι στη γειτονιά και έτσι δεν γυμνάζουν εξίσου πολύ τους ιδιοκτήτες τους.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μελέτη στο Τόκυο, στην οποία συμμετείχαν 11.194 εθελοντές ηλικίας 65 ετών και άνω. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 74 έτη. Το 51% ήταν γυναίκες. Το 8,6% εξ αυτών ήσαν ιδιοκτήτες σκύλων.

Διαβάστε Επίσης  Συμβουλές για ένα σπίτι φιλικό για το σκύλο

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί τέσσερα χρόνια. Ύστερα συνέκριναν την νοητική υγεία όσων είχαν σκύλο με εκείνη των συνομηλίκων τους οι οποίοι είτε ήταν πρώην ιδιοκτήτες σκύλων, είτε δεν είχαν συμβιώσει ποτέ με ένα σκυλάκι.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν ποικίλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Το φύλο
Η οικογενειακή κατάσταση
Το μορφωτικό επίπεδο
Το εισόδημα
Το ιατρικό ιστορικό
Ο τρόπος ζωής (π.χ. άσκηση)

 

Τα ευρήματα

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Γηριατρικής & Γεροντολογίας του Τόκυο. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Preventive Medicine Reports.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι νυν ιδιοκτήτες σκύλων είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια. Οι ιδιοκτήτες γατιών όμως δεν είχαν σημαντική μείωση του κινδύνου: ήταν μόλις 2%, ποσοστό που δεν θεωρείται στατιστικά σημαντικό.

Οι νυν ιδιοκτήτες σκύλων που συνήθιζαν να γυμνάζονται συστηματικά (εκτός της καθιερωμένης βόλτας με το σκυλάκι τους) είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες άνοιας.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί η γάτα μου έχει πυρετό;

Ακόμα μεγαλύτερη προστασία όμως αποκόμιζαν οι νυν ιδιοκτήτες σκύλων που είχαν και πολλούς φίλους. Διέτρεχαν κατά 59% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, στη διάρκεια της 4ετίας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συμβίωση των ηλικιωμένων με ένα σκυλάκι με μειωμένο κίνδυνο εύθραυστης υγείας και αναπηρίας. Την έχουν επίσης συσχετίσει με μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Τα οφέλη αυτά αποδίδονται στις απαιτήσεις που έχει η φροντίδα ενός σκύλου, το καθημερινό περπάτημα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και την συντροφικότητα που νιώθουν οι ηλικιωμένοι.

Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως η ύπαρξη του σκύλου αυξάνει και την κοινωνικότητα. «Οι ιδιοκτήτες των ζώων έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με άλλα άτομα καθώς τα βγάζουν βόλτα. Έτσι συνδυάζουν την συστηματική γυμναστική με την μειωμένη κοινωνική απομόνωση, ωφελώντας σημαντικά την υγεία τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Yu Taniguchi.

 

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *