Εγκυμοσύνη: Πρέπει να κάνω εμβόλιο COVID και γρίπης;

 

Εγκυμοσύνη: Πρέπει να κάνω εμβόλιο COVID και γρίπης;

Εγκυμοσύνη: Πρέπει να κάνω εμβόλιο COVID και γρίπης;

 

Πολλές έγκυοι ρωτούν εάν πρέπει να εμβολιαστούν για COVID και γρίπη και φυσικά εάν είναι ασφαλές για την εγκυμονούσα και το μωρό της.

Εν συντομία η απάντηση είναι «ναι», καθώς ο εμβολιασμός προστατεύει την έγκυο, αλλά και το μωρό της. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα που μου κάνουν εγκυμονούσες, λεχώνες, αλλά και γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυοι.

Πρέπει να κάνω εμβόλιο COVID τώρα που είμαι έγκυος;

Εάν κολλήσετε COVID ενώ είστε έγκυος, αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής ή θνησιγένειας. Ο εμβολιασμός βοηθά στην προστασία σας από τις πιο σοβαρές συνέπειες της νόσου COVID.

Το εμβόλιο COVID στη εγκυμοσύνη, προστατεύει και το μωρό μου;

Ναι. Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει τον οργανισμό να δημιουργήσει αντισώματα που περνούν στο μωρό από τον πλακούντα και εκτιμάται ότι το προστατεύουν και τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

Ο εμβολιασμός βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μακράς διάρκειας COVID (long COVID), που έχει επιπτώσεις στην υγεία και συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο COVID στην εγκυμοσύνη;

Τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί εκτενώς ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 σε μεγάλο αριθμό εγκύων και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλής.

Διαβάστε Επίσης  Εγκυμοσύνη: Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

«Μπορώ να θηλάσω αφού κάνω εμβόλιο για τον COVID;»

Ναί. Μπορείτε να θηλάσετε με ασφάλεια μετά το εμβόλιο και μάλιστα τα αντισώματα που σας προστατεύουν από τον ιό μπορούν να περάσουν στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος.

Εάν εμβολιαστείτε για τον COVID ενώ είστε έγκυος ή θηλάζετε, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά το μωρό σας να εμβολιαστεί όταν γίνει πλέον έξι μηνών, καθώς η ανοσία που
μεταδώσατε στο μωρό σας από το εμβόλιο εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

«Να εμβολιαστώ για COVID και για γρίπη;»

Οι έγκυοι είναι καλό να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης. Είναι ασφαλές ακόμα κι αν συμπίπτει χρονικά με το εμβόλιο του COVID.

Μπορείτε να εμβολιαστείτε κατά του COVID-19 ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια, όπως το εμβόλιο κατά της γρίπης ή το εμβόλιο κατά του κοκκύτη. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει χρόνος μεταξύ των δύο εμβολίων. Θα μπορούσαν να γίνουν και την ίδια μέρα, αλλά θα συνιστούσα να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 1-2 μέρες, ώστε να είναι πιο εύκολο να διακρίνει ο γιατρός σας παραδείγματος χάριν ποιο από τα δύο εμβόλια θα μπορούσε να σας έχει προκαλέσει πυρετό.

«Σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης να εμβολιαστώ;»

Η γενική σύσταση είναι να περιμένουν οι έγκυοι μέχρι την 12 η εβδομάδα της κύησης πριν κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Προτιμούμε να αποφεύγεται η έκθεση στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν όμως δεδομένα που να δείχνουν ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη είναι επικίνδυνος τις πρώτες 12 εβδομάδες.

Διαβάστε Επίσης  Θρομβοφιλία και Εγκυμοσύνη: Tι πρέπει να προσέξουμε

Για το εμβόλιο κατά του COVID, υπάρχουν πληθώρα στοιχείων για γυναίκες που το έκαναν στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα. Μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες στην εγκυμοσύνη από το εμβόλιο κατά του COVID στο πρώτο, δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο ή την περίοδο αμέσως μετά τον τοκετό. Όσο πιο γρήγορα κάνει μία έγκυος το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να πάθει μια σοβαρή λοίμωξη από COVID και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Εάν πρόκειται να γεννήσετε μέσα στις επόμενες ημέρες ή να υποβληθείτε σε κάποια χειρουργική επέμβαση θα ήταν καλό να καθυστερήσει ο εμβολιασμός καθώς θα είναι δύσκολο να διακρίνει ο γιατρός σας εάν συμπτώματα όπως ο πυρετός, αποτελούν επιπλοκή της επέμβασης ή εάν έχουν προκληθεί από το εμβόλιο.

«Μπορεί να επηρεάσει το εμβόλιο COVID τη γονιμότητα»;

Χιλιάδες γυναίκες που είχαν κάνει εμβόλιο κατά του COVID έμειναν έγκυοι χωρίς πρόβλημα. Μελέτη με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 γυναικών ηλικίας 21-45 ετών και των συντρόφων τους έδειξε ότι ο εμβολιασμός και των δύο συντρόφων δεν επηρέασε τις πιθανότητες να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

https://www.zougla.gr/

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *