Πατάτες: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το αγαπημένο λαχανικό μικρών και μεγάλων

 

Πατάτες: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το αγαπημένο λαχανικό μικρών και μεγάλων

Πατάτες: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το αγαπημένο λαχανικό μικρών και μεγάλων

 

Οι διαφορετικές χρωματιστές πατάτες προσφέρουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

Μπορείτε να τις ψήσετε, να τις βράσετε ή να τις τηγανίσετε. Μπορείτε να τις ψιλοκόψετε, να τις λιώσετε, να τις προσθέσετε σε σούπες ή να τις κάνετε σαλάτες.

«Αλλά, χρόνια δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες έχουν πείσει πολλούς ανθρώπους ότι αυτά τα ριζώδη λαχανικά δεν είναι τόσο αθώα όσο άλλες τροφές. Και αυτό είναι πολύ κακό», λέει η Dr. Samantha Cassetty.

Διατροφικά, οι πατάτες έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν από ό,τι μια σακούλα πατατάκια ή οι κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες.

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τις φλεγμονές, την παχυσαρκία, τον διαβήτη και πολλές άλλες παθήσεις.

 

Πατάτες: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το αγαπημένο λαχανικό μικρών και μεγάλων

 

Τι είναι οι πατάτες;

Είναι ριζώδη λαχανικά που προέρχονται από ένα φυτό της οικογένειας Solanaceae, η οποία περιλαμβάνει άλλα λαχανικά όπως ντομάτες και μελιτζάνες.

Υπάρχουν περισσότερες από 4.000 ποικιλίες πατάτας, αναφέρει το International Potato Center. Πολλοί τύποι μεγαλώνουν λίγο πάνω από μισό κιλό ο καθένας, αλλά ορισμένες ποικιλίες μπορεί να ζυγίζουν περισσότερα από τρία κιλά.

Διαβάστε Επίσης  6 εντυπωσιακά οφέλη του ευκαλύπτου για την υγεία

Μπορείτε να βρείτε πατάτες με φλούδα που κυμαίνεται από ανοιχτό καφέ έως βαθύ μωβ και σάρκα που μπορεί να είναι λευκή, κίτρινη ή μωβ.

Σημαντικές πληροφορίες
Οι πατάτες είναι λαχανικά που περιέχουν υδατάνθρακες. Ταξινομούνται συχνά ως υδατάνθρακες επειδή έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το θρεπτικό συστατικό.

 

Διατροφικά στοιχεία

Ενώ οι γλυκοπατάτες τείνουν να παίρνουν όλη τη δόξα ως υγιεινή τροφή, τα πιο χλωμά ξαδέρφια τους έχουν πολλά να προσφέρουν.

Οι πατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Σύμφωνα με το USDA, μια μέτρια πατάτα με τη φλούδα περιέχει:
Θερμίδες 164
Πρωτεΐνη 4,4 γρ
Λίπος 0,2 γρ
Υδατάνθρακες 37 γρ
Φυτικές ίνες 4,5 γρ
Ζάχαρα 1,7 γρ
Ασβέστιο 25 mg
Σίδηρος 1,7 mg
Κάλιο 905 mg
Νάτριο 12,8 mg

 

Βελτιωμένη ποιότητα διατροφής

Οι πατάτες είναι πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και του καλίου.

 

Καρδιαγγειακή Υγεία

Ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σε περισσότερους από 2.500 ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω και δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πατάτας -ανεξάρτητα από τον τρόπο μαγειρέματος- και του κινδύνου καρδιομεταβολικών ασθενειών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Science τον Σεπτέμβριο του 2022.

Διαβάστε Επίσης  Θρόμβωση: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε

Σε μια πιο πρόσφατη ιαπωνική μελέτη μεγάλης κλίμακας που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition τον Μάρτιο του 2023 διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που περιλάμβαναν πατάτες στη διατροφή τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Καλύτερη υγεία του εντέρου

Εκτός από τα άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, είναι μια πηγή αυτού που είναι γνωστό ως ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος υδατάνθρακα που δρα ως πρεβιοτικό.

Τα πρεβιοτικά αποτελούν μέρος ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία με πολλούς τρόπους.

 

Μπορούν οι πατάτες να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

«Οι πατάτες μπορούν να αποτελούν μέρος μιας δίαιτας απώλειας βάρους όταν προετοιμάζονται και καταναλώνονται με υγιεινό τρόπο», λέει η Dr. Cassetty.

«Στους ανθρώπους αρέσουν οι πατάτες, επομένως είναι ένας τρόπος για να λαμβάνετε τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά σας με τρόπο που να είναι ψυχικά και σωματικά ικανοποιητικός».

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Clinical Nutrition ESPEN τον Φεβρουάριο του 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν άμυλο είδαν μείωση της όρεξής τους.

 

Iatropedia.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *