Κοξάκι: Έξαρση κρουσμάτων στη Λάρισα σε μικρά παιδιά – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Έξαρση καταγράφεται στις παιδικές ιώσεις το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στον ιό Κοξάκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ στη Λάρισα είναι αυξημένα τα περιστατικά στις εκπαιδευτικές δομές της περιοχής καθώς μέσα σε μια εβδομάδα αρκετά κρούσματα ενώ έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα σε περισσότερα από τρία παιδιά κάτω των 5 ετών στο κάθε βρεφονηπιακό σταθμό και νηπιαγωγείο της πόλης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι κάτι φυσιολογικό τη συγκεκριμένη περίοδο, ωστόσο εφιστούν την προσοχή στους γονείς, καθώς ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός.

 

Αυτή την εποχή ο ιός Κοξάκι βρίσκεται σε έξαρση, γεγονός που κάνει πολλούς γονείς να ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους.

Διαβάστε Επίσης  Εξαφανίστηκε 64χρονος που ταξίδευε από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη

Πιο επιρρεπείς στην ασθένεια είναι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και οι έφηβοι, με τον κίνδυνο μόλυνσης να είναι μεγαλύτερος στα παιδιά μέχρι 5 ετών.

Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού ευθύνεται για την έξαρση που παρουσιάζει ανά περιόδους ειδικά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις και όπου αλλού συγκεντρώνονται μικρά παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αίτια – συμπτώματα

 

Ο ιός Κοξάκι ανήκει στην οικογένεια των εντεροϊών, ζει στον πεπτικό σωλήνα και μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

Το κοξάκι χωρίζεται στον τύπο Α και Β. Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στον τύπο Α που παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα και ο χρόνος επώασης του είναι από 3 έως 6 ημέρες.

Διαβάστε Επίσης  Παιδικός Διαβήτης: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

 

Τα συμπτώματα είναι πυρετός, πόνος στο λαιμό, βήχας, διάρροια, ρινική καταρροή και χαρακτηριστικό είναι οι φυσαλίδες σε γλουτούς, στόμα, πέλματα και παλάμες στα παιδάκια.

Άλλες ιώσεις

Επίσης αυτό το διάστημα έχουμε και πολλές λαρυγγίτιδες, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα, λόγω και της εποχής, μια έξαρση στη γρίπη αλλά και στον αναπνευστικό συγκυριακό ιό.Κοξάκι: Έξαρση κρουσμάτων στη Λάρισα σε μικρά παιδιά – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Οι γιατροί επισημαίνουν στους γονείς όταν βλέπουν συμπτώματα στα παιδιά τους να μην τα στέλνουν στο σχολείο.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *