ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ: 7 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ: 7 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑΤο παντζάρι είναι ένα πολύ ωφέλιμο τρόφιμο, που χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή και όχι τυχαία! Ανήκει στα βολβώδη λαχανικά και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες.

Τα 100γρ παντζαριού περιέχουν 45 θερμίδες και είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και συγκεκριμένα:

Φυτικών ινών
Φυλλικού οξέος
Μαγνησίου
Καλίου
Βιταμίνης C
Βιταμίνης Α
Νιτρικών ιόντων

Τα οφέλη του παντζαριού στην υγεία μας είναι πολλά και σημαντικά. Για να τα δούμε πιο αναλυτικά, το παντζάρι είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο αφού:

1. Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος.

2. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε κάλιο και νιτρικά άλατα.

3. Το φυλλικό οξύ που περιέχει είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Διαβάστε Επίσης  Οι άνθρωποι που τρώνε γιαούρτι, κάθε μέρα, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση

4. Τα αντιοξειδωτικά του παντζαριού (βηταλαΐνη, ανθοκυανίνες, βιταμίνη C) βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που προκαλούν οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο, το παντζάρι συμβάλλει στην πρόληψη πολλών ασθενειών, καθώς και του καρκίνου.

5. Ενισχύει την πνευματική απόδοση, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Τα νιτρικά και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το παντζάρι επιβραδύνουν την εμφάνιση της άνοιας.

6. Προλαμβάνει την οστεοπόρωση.

7. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας και τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χυμός παντζαριού και η επίδρασή του στην αθλητική απόδοση.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νιτρικά, ο χυμός παντζαριού φαίνεται ότι αυξάνει την αντοχή στην άσκηση και βελτιώνει την απόδοση σε αθλήματα αντοχής και διάρκειας μέχρι 30 λεπτών. Πιο συγκεκριμένα, τα νιτρικά του χυμού παντζαριού προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και διευκολύνουν με αυτόν τον τρόπο τη ροή του αίματος. Λόγω της αυξημένης μεταφοράς οξυγόνου στους μυς βελτιώνουν τελικά την αντοχή.

Διαβάστε Επίσης  Μια μαγική συνταγή για να φύγουν οι ραγάδες

Επίσης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του χυμού παντζαριού βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Όμως, η κατανάλωση παντζαριού πρέπει να είναι περιορισμένη σε άτομα με νεφρολιθίαση, καθώς το παντζάρι είναι πλούσιο σε οξαλικά άλατα.

Επίσης, τα άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση χυμού παντζαριού, καθώς μπορεί να μειωθεί περαιτέρω η αρτηριακή τους πίεση.

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάλιο, τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση παντζαριού.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *