Εορτολόγιο 05 Νοεμβρίου – Άγιοι Ερμάς και Λίνος

 

Εορτολόγιο 05 Νοεμβρίου – Άγιοι Ερμάς και Λίνος

Εορτολόγιο 05 Νοεμβρίου – Άγιοι Ερμάς και Λίνος

 

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα:

Οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη οι Μάρτυρες. Οι Άγιοι Ερμάς, Πατρόβας, Λίνος, Γάιος και Φιλόλογος οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα. Ο Άγιος Σιλβάνος ο Μάρτυρας. Ο Όσιος Γρηγόριος ο Ομολογητής και Πάπας Αλεξανδρείας. Η Σύναξη πάντων των εν Νεαπόλει Αγίων Μαρτύρων (Κινητή την 1η Κυριακή του Νοεμβρίου). Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Ε Λουκά με την παραβολή του πλουσίου και φτωχού Λαζάρου.

 

Ἑρμᾶς, Πατρόβας καὶ Γάϊος τρεῖς ἅμα, Ἀπόστολοι θνῄσκουσιν, οἷς τριὰς φίλη.

 

Εορτολόγιο 05 Νοεμβρίου – Άγιοι Ερμάς και Λίνος

Οι Άγιοι Ερμάς, Πατρόβας, Λίνος, Γάιος και Φιλόλογος, Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα ήταν πραγματικοί ποιμένες όλοι, του λογικού ποιμνίου της Εκκλησίας μας.

Τον Ερμά αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του, καθώς και τους Πατρόβα, Γάιο και Φιλόλογο. Ενώ τον Λίνο αναφέρει στη δεύτερη προς Τιμόθεον επιστολή του.

Διαβάστε Επίσης  Σήμερα 15 Μαΐου τιμάται ο Άγιος Αχίλλιος

Ο Ερμάς ορίστηκε επίσκοπος στους Φιλίππους της Μακεδονίας, και σ’ αυτόν αποδίδουν ο Ωριγένης, ο Ευσέβειος, ο Ιερώνυμος και άλλοι, το γνωστό συγγραφικό έργο με τον τίτλο ο «ποιμήν». Το έργο αυτό δείχνει το βάραθρο, στο όποιο φέρει η αμαρτία και διεγείρει έντονα το αίσθημα της μετάνοιας και της μετά του Θεού ειρήνης.

Μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα μπορούσε να το αναγνώσει κανείς μόνο στη Λατινική μετάφραση του. Κατά τον 19ο αιώνα όμως, βρέθηκε και το ελληνικό πρωτότυπο.

Ο Πατρόβας πρόσφερε σπουδαίες υπηρεσίες στην πίστη, σαν επίσκοπος Ποτιόλων στην Ιταλία.

Ο Λίνος αναδείχτηκε πρώτος επίσκοπος Ρώμης και ποίμανε την εκεί εκκλησία με πρόνοια και τόλμη, και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό. Ήταν επίσκοπος έντεκα χρόνια και τρεις μήνες.

Ο Γάιος ποίμανε στην Έφεσο μετά τον Τιμόθεο, και ο Φιλόλογος ορίστηκε από τον απόστολο Ανδρέα επίσκοπος Σινώπης.

Διαβάστε Επίσης  Ο Απόστολος Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 – Γιορτή Αγίας Σεβαστιανής

 

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

Γαλακτίων, Γαλακτίωνας, Γαλάτιος, Γαλάτης, Γαλακτία, Γαλατεία, Γαλάτια.
Επιστήμη.
Λίνα, Λίνος.
Σιλβανός, Σύλβιος, Σιλβάνα, Σιλβανή, Σίλβια, Σύλβια, Σίλβα.
5 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης των Μαρτύρων, του Αγίου Λίνου Επισκόπου Ρώμης και συν αυτώ και Κυριακής Ε Λουκά.

 

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, τους αγώνες και την διακονία των Αγίων Ερμά, Πατρόβα, Λινού, Γαΐου και Φιλολόγου εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων.

 

 

Ιερά Λείψανα Αγίου Πατρόβα

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πατρόβα βρίσκεται στη Μονή Κύκκου Κύπρου.

Καθείς, Ἰησοῦς γνώσεως θείας λίνον, Ζωγρεῖ σε, Λῖνε, καὶ μεθιστᾷ τοῦ βίου. Φιλόλογος φιλῶν σὲ τὸν Θεὸν Λόγον, Πληροῖ λόγους σούς, καὶ θανὼν σύνεστί σοι.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *