Διατροφή για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

 

Διατροφή για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Διατροφή για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

 

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να βελτιωθεί με την κατάλληλη διατροφή. Αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι σας, και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε την κατάσταση είναι η διατροφή. Πώς θα το καταφέρουμε όμως αυτό;

Αξίζει να ακολουθήσετε μια μεσογειακή διατροφή, καθώς περιλαμβάνει πολλές από τις τροφές που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων λίπους στο συκώτι.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως η βρώμη και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης, που απελευθερώνουν ενέργεια αργά είναι καλοί για το συκώτι, επειδή βοηθούν στη διατήρηση του βάρους σας βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του λίπους από το συκώτι σας και στη βελτίωση της πάθησης.

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων υγιεινών λιπών, όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια, μπορεί επίσης να βοηθήσει με την πάθηση, καθώς αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία πιστεύεται επίσης ότι συμβάλλουν στη μείωση του λίπους στο συκώτι σας.

Αυτές είναι μερικές τροφές που μπορείτε να βάλετε στην καθημερινότητά σας.

Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, με περισσότερο από 4 φορές την ποσότητα βιταμίνης Ε που χρειάζεται ο μέσος ενήλικας κάθε μέρα σε μια μερίδα. Και είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Ε αν πάσχετε από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Διαβάστε Επίσης  Χυμός ροδιού: 14 λόγοι που θα σας πείσουν να πίνετε ένα ποτήρι την ημέρα

Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια
Τόσο ο σολομός όσο και ψάρια όπως ο τόνος και η σαρδέλα αξίζουν μια θέση στο τραπέζι σας, καθώς είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών, αλλά και βιταμίνης Ε. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάτι που θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να δουλεύει πιο φυσιολογικά.

Αβοκάντο
Τα ευρήματα από διάφορες μελέτες σε ανθρώπους υποδηλώνουν ότι η προσθήκη αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της λιπώδους νόσου του ήπατος. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στον ρόλο που παίζει το αβοκάντο στην διατήρηση του βάρους μας – είναι ιδιαίτερα χορταστικό λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε υγιεινά λιπαρά.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο θεωρείται χρήσιμο για την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος επειδή είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς και μια καλή πηγή βιταμίνης Ε και αντιφλεγμονωδών. Τα αποτελέσματα μερικών μικρών μελετών σε ανθρώπους υποδηλώνουν επίσης ότι η καθημερινή λήψη ελαιολάδου (ως μέρος μιας μεσογειακής διατροφής) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ηπατικού λίπους σε άτομα με την πάθηση.

Διαβάστε Επίσης  Ροδάκινο: Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Καρύδια
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρυδιών (και άλλων ξηρών καρπών) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας σε άτομα με την πάθηση – ξανά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα ω-3.

Ποιες τροφές κάνουν κακό στο συκώτι;
Αλκοόλ
Αν και ονομάζεται μη-αλκοολική λιπώδης νόσος, αυτό δεν σημαίνει ότι το αλκοόλ είναι εντάξει. Την επηρεάζει και την επιδεινώνει, και αν πάσχετε είναι πιθανό να πρέπει να το κόψετε εντελώς.

Τηγανητά
Είναι υψηλά σε θερμίδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους – παράγοντας κινδύνου για την εξέλιξη της λιπώδους ηπατικής νόσου. Μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, τα οποία θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη, και για την νόσο και για το βάρος σας.

Σοκολάτα
Η σοκολάτα –ιδιαίτερα η γάλακτος και η λευκή– τείνει να είναι υψηλή σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα σάκχαρα. Όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την πάθηση, ενθαρρύνοντας την αύξηση βάρους.

Προϊόντα ζαχαροπλαστικής και γλυκά
Κέικ, μπισκότα, κρουασάν και όλα αυτά τα νόστιμα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα σάκχαρα.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *