Διατροφικές συνήθειες για υγιή χοληδόχο κύστη

 

Διατροφικές συνήθειες για υγιή χοληδόχο κύστη

Διατροφικές συνήθειες για υγιή χοληδόχο κύστη

 

Η καλή υγεία της χοληδόχου κύστης μας εξαρτάται από τις καθημερινές μας συνήθειες.

Η καλή υγεία της χοληδόχου κύστης μας εξαρτάται από τις καθημερινές μας συνήθειες. Η διατροφή, η διατήρηση υγιούς βάρους μέσω της γυμναστικής και ο καλός ύπνος παίζουν όλα ρόλο. Αυτές είναι οι πιο σημαντικές συνήθειες που πρέπει να τηρούμε στην καθημερινή μας διατροφή για να διατηρούμε την χοληδόχο κύστη μας σε καλή κατάσταση.

Μην παραλείπετε γεύματα
Η χοληδόχος κύστη σας απελευθερώνει χολή κάθε φορά που τρώτε. Όταν παραλείπετε γεύματα, η χολή συσσωρεύεται. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη σας. Με την πάροδο του χρόνου, τα λίπη αυτά μπορούν να σκληρύνουν σε πέτρες στη χολή. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για τακτικά γεύματα.

Διαλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως
Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την LDL ή την “κακή” χοληστερόλη σας. Αυτό προστατεύει την καρδιά σας και σας βοηθά να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή. Οι φυτικές ίνες ενεργοποιούν το πεπτικό σας σύστημα και ξεπλένουν τη χολή από το σώμα σας. Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι. Άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν βρώμη, κινόα, κριθάρι και πλιγούρι.

Φτάστε σε ένα υγιές βάρος
Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε πέτρες στη χολή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία αυξάνει κατά τρεις φορές τις πιθανότητες να πάθετε νόσο των χολόλιθων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περιττά κιλά μπορεί να κάνουν τη χοληδόχο κύστη σας μεγαλύτερη και να μην λειτουργεί το ίδιο καλά, με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Διαβάστε Επίσης  10 τροφές που μπορούμε να φάμε μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Φάτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία μας από κάθε άποψη. Αυτό περιλαμβάνει τη χοληδόχο κύστη σας. Είναι γεμάτα βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των C και E. Και οι δύο έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία από τις πέτρες στη χολή. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε χορτάτοι για πολλή ώρα, αποφεύγοντας την υπερφαγία.

Περιορίστε τα τηγανητά
Η χοληδόχος κύστη σας πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να βοηθήσει στην πέψη των λιπαρών τροφών. Τα τηγανητά τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα σας. Έτσι, το πολύ λιπαρό φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στη χολή. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες

Αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες
Οι εξαντλητικές, περιοριστικές δίαιτες μπορούν να βλάψουν την καρδιά σας και τη χοληδόχο κύστη σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γρήγορη απώλεια βάρους εμποδίζει τη χοληδόχο κύστη σας να αδειάσει σωστά. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για πέτρες στη χολή. Για να αδυνατίσετε με ασφάλεια, στοχεύστε να χάνετε 1 με 2 κιλά την εβδομάδα τρώγοντας υγιεινά και κάνοντας γυμναστική.

Διαβάστε Επίσης  10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξαναπιείς ουίσκι

Κάντε γυμναστική
Η σωματική δραστηριότητα καίει θερμίδες, ενισχύει τη διάθεση και προστατεύει τη χοληδόχο κύστη σας. Έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ασκούνταν περισσότερο μείωσαν τις πιθανότητες να έχουν νόσο της χοληδόχου κύστης κατά 25% σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν γυμνάζονται.

Πιείτε πολύ νερό
Το νερό βοηθά τη χολή σας να αδειάσει και εμποδίζει τη συσσώρευση. Αυτό προστατεύει από πέτρες στη χολή και άλλα προβλήματα. Το περισσότερο νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο νερό τρώνε λιγότερες θερμίδες και λιγότερη ζάχαρη.

Προσέξτε το κρέας, το βούτυρο και το τυρί
Το λίπος στο κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι κορεσμένο. Αυτό το είδος αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, και με τη σειρά του μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να εμφανίσετε πέτρες στη χολή. Προτιμήστε τροφές με μη κορεσμένα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια και τα λαχανικά. Μαγειρέψτε με φυτικά έλαια.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *