Κοριοί: Πώς μπορείτε να ξέρετε αν υπάρχει φωλιά στο σπίτι

 

Κοριοί: Πώς μπορείτε να ξέρετε αν υπάρχει φωλιά στο σπίτι

Κοριοί: Πώς μπορείτε να ξέρετε αν υπάρχει φωλιά στο σπίτι

 

Οι κοριοί έχουν προκαλέσει πανικό στη Γαλλία, και όλα δείχνουν ότι οι πληθυσμοί αυτών των εντόμων έχουν αυξηθεί πιθανώς λόγω των λιγότερο αποτελεσματικών εντομοκτόνων και της αύξησης των διεθνών ταξιδιών.

Οι κοριοί δεν πετούν, ούτε πηδούν όπως κάνουν άλλα έντομα. Σέρνονται, μετακινούνται από τις κρυψώνες τους που είναι σε μικροσκοπικές σχισμές και τσιμπάνε τους ανθρώπους όταν κοιμούνται.

Θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητοι, γι’ αυτό και αποσύρονται στις πιο βαθιές, πιο σκοτεινές ρωγμές στο σπίτι ή το ξενοδοχείο.

Οι κοριοί τρέφονται με αίμα και προτιμούν τους ανθρώπους, αν και θα καταφύγουν σε κατοικίδια και τρωκτικά αν χρειαστεί. Είναι απίστευτα ανθεκτικοί. Μπορούν να περάσουν μήνες (ή ακόμα και ένα χρόνο ή περισσότερο σε ψυχρές θερμοκρασίες) χωρίς τροφή, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απαλλαγή τους. Συνήθως, τρέφονται κάθε 5 με 10 ημέρες για περίπου 3 έως 10 λεπτά και στη συνέχεια υποχωρούν πίσω στην κρυψώνα τους.

Οι κοριοί είναι κοκκινοκαφέ έντομα που είναι μικρά σε μέγεθος. Το χρώμα τους αλλάζει όταν τρέφονται και γίνονται περισσότερο κόκκινο από καφέ.

Οι κοριοί γεννούν μικροσκοπικά λευκά αυγά, τα οποία είναι δύσκολο να τα δεις. Τα αυγά είναι κολλώδη και μπορούν εύκολα να παραμείνουν προσκολλημένα σε διαφορετικές επιφάνειες. Εκκολάπτονται σε περίπου μία εβδομάδα και όταν εκκολαφθούν, αναδύονται νύμφες. Αυτές οι νύμφες είναι μπεζ. Θα ρίξουν το δέρμα τους περίπου πέντε φορές πριν ενηλικιωθούν. Προτιμούν θερμοκρασίες δωματίου μεταξύ 21 και 26 βαθμών Κελσίου, και υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να χρειαστεί μόνο ένας μήνας για να ωριμάσουν πλήρως.

Αν επισκεφθείτε ένα μέρος με κοριούς, μπορεί αυτοί να τρυπώσουν στη βαλίτσα ή ακόμα και τα ρούχα, οπότε θα ταξιδέψουν μαζί σας. Επίσης, μπορεί να μπουν στο σπίτι σας μέσω μεταχειρισμένων επίπλων.

Διαβάστε Επίσης  Μην καθαρίσετε ποτέ με μαγειρική σόδα αυτά τα αντικείμενα

Οι κοριοί μπορούν να κρύβονται στα πιο καθαρά σπίτια, σε πεντάστερα ξενοδοχεία, καθώς και στα μέσα μεταφοράς.

 

Τα τσιμπήματα είναι ενδεικτικό σημάδι ότι έχετε κοριούς (αλλά όχι το μόνο)

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κοριούς στο χώρο τους μέχρι να δουν ένα τσίμπημα. Το δάγκωμα συμβαίνει συνήθως όταν ένα άτομο κοιμάται, πολλές φορές περίπου μία ώρα πριν την αυγή. Είναι ανώδυνο, επομένως το άτομο που έχει τσιμπηθεί από κοριό πιθανότατα δεν θα αισθανθεί απολύτως τίποτα. Τους αποκαλούν bed bugs επειδή θέλουν να είναι κοντά σας όταν κοιμάστε και εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να τραφούν.

 

Αφού τρέφονται οι κοριοί, γυρίζουν πίσω στις φωλιές όπου κρύβονται, επομένως, δεν θα τους εντοπίσετε να περιφέρονται.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρώτο σημάδι ότι υπάρχουν κοριοί θα είναι το ξύπνημα με φαγούρα. Αλλά δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο στα τσιμπήματα κοριών και μερικοί άνθρωποι είτε δεν θα έχουν καμία απολύτως αντίδραση είτε η αντίδρασή τους μπορεί να μην εμφανιστεί παρά μόνο εβδομάδες μετά το τσίμπημα.

Τα τσιμπήματα μπορεί να μοιάζουν με τσιμπήματα κουνουπιών, ενώ άλλα μπορεί να είναι μεγάλα τσιμπήματα που δεν υποχωρούν για εβδομάδες. Μερικές φορές θα παρατηρήσετε μια σειρά από τσιμπήματα, ενώ άλλες φορές θα μπορούσε να είναι μόνο ένα μόνο δάγκωμα.

Οι κοριοί δεν είναι γνωστό ότι μεταδίδουν ασθένειες και στις περισσότερες περιπτώσεις τα τσιμπήματα τους είναι αβλαβή, εκτός από το ότι προκαλούν υπερβολική φαγούρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση που χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Διαβάστε Επίσης  Οι εναλλακτικές χρήσεις του απορρυπαντικού πιάτων στο σπίτι μας

Τα τσιμπήματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κοριοί ενώ κοιμάστε — η πλάτη, ο λαιμός, το πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια σας είναι τα πιο συνηθισμένα σημεία. Αυτή είναι μια βασική διαφορά μεταξύ των τσιμπημάτων κοριών και των τσιμπημάτων ψύλλων, τα οποία τείνουν να εμφανίζονται μόνο γύρω από τα κάτω πόδια και τους αστραγάλους.

 

Η θεραπεία των τσιμπημάτων κοριών απαιτεί την αποφυγή επανειλημμένων τσιμπημάτων του ατόμου και πιθανή χρήση αντιισταμινικών και κορτικοστεροειδών.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φάρμακα βελτιώνουν τα αποτελέσματα και τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία σε 1-2 εβδομάδες.

Για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε πρόβλημα με κοριούς, εσείς ή ένας ειδικός, θα πρέπει να προσπαθήσετε να εντοπίσετε πού βρίσκονται οι κοριοί. Μπορεί να παρατηρήσετε δέρματα που έχουν ρίξει οι νύμφες, τα οποία είναι συνήθως ημιδιαφανή ή ανοιχτόχρωμα.

Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν καφέ ή κόκκινα κόπρανα στο στρώμα ή τα σεντόνια σας. Συνήθως αυτά τα σκοτεινά σημεία δείχνουν πού κρύβεται η ομάδα ζωυφίων.

Οι κοριοί μπορεί επίσης να έχουν μια δυσάρεστα γλυκιά μυρωδιά, όπως η μυρωδιά των σάπιων μούρων. Ωστόσο, το πρόβλημα θα πρέπει να είναι πολύ έντονο για να τη μυρίσουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

 

Εξάλειψη των κοριών

Η εξάλειψη των κοριών από το σπίτι είναι συχνά δύσκολη, εν μέρει επειδή οι κοριοί μπορούν να επιβιώσουν έως και περίπου 300 ημέρες χωρίς σίτιση. Μπορεί να απαιτούνται επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν θέρμανση του δωματίου στους 50 °C για περισσότερα από 90 λεπτά, συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, πλύσιμο ρούχων σε υψηλές θερμοκρασίες και χρήση διαφόρων εντομοκτόνων.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *