Πέντε τρόποι να «σταματήσετε» το κρυολόγημα πριν εκδηλωθεί

 

Πέντε τρόποι να «σταματήσετε» το κρυολόγημα πριν εκδηλωθεί

Πέντε τρόποι να «σταματήσετε» το κρυολόγημα πριν εκδηλωθεί

 

Μόλις αρχίσει να αλλάζει ο καιρός με την είσοδο του φθινοπώρου, εμφανίζονται και τα πρώτα κρυολογήματα.

Τα κρυολογήματα είναι ιοί του ανώτερου αναπνευστικού που εξαπλώνονται μέσω σταγονιδίων όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, τόνισε η Δρ Delana Wardlaw, γιατρός στο Temple Health στη Φιλαδέλφεια. «Έτσι, οι άνθρωποι παίρνουν τους ιούς όταν έρχονται σε επαφή με άλλους που είναι άρρωστοι ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και βάζοντας μετά τα χέρια τους στο πρόσωπο», πρόσθεσε η Wardlaw.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τα κρυολογήματα, λέει ο Δρ Richard Chung, από το Duke Health στη Βόρεια Καρολίνα. «Αν και συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό, προκαλεί αναστάτωση στα νοικοκυριά, στους χώρους εργασίας και στα σχολεία», είπε ο Chung στη HuffPost.

Ωστόσο, οι γιατροί λένε ότι υπάρχουν τρόποι για να αποφύγουμε το κρυολόγημα. Παρακάτω θα βρείτε τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς.

Να πλένετε τα χέρια σας.

Είναι αυτονόητο ότι το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μην κολλήσετε οποιονδήποτε ιό, είτε είναι COVID-19, νοροϊός ή κοινό κρυολόγημα. «Οι ιοί μεταδίδονται μέσω της αφής καθώς και με τα σταγονίδια μέσω του φτερνίσματος, του βήχα ή άλλης στενής επαφής», είπε ο Chung. «Οι ιοί μπορούν να παραμείνουν στο δέρμα για μερικές ώρες και σε άλλες επιφάνειες για αρκετές ώρες», πρόσθεσε. Αυτό καθιστά το πλύσιμο των χεριών ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της μόλυνσης. Το σωστό πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται με σαπούνι και νερό και να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε Επίσης  Παιδιά με κορονοϊό: Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Απολυμάνετε επιφάνειες που αγγίζετε.

Τα χερούλια στα ντουλάπια και τις πόρτες, τα κινητά τηλέφωνα και οι διακόπτες στα φώτα μπορούν εύκολα να μολυνθούν με σταγονίδια του ιού του κρυολογήματος εάν τα αγγίξει κάποιος που είναι άρρωστος. «Η απολύμανση επιφανειών υψηλής επαφής σε κοινόχρηστους χώρους μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη», είπε ο Chung.

Κοιμηθείτε πολύ και εξασκήστε άλλες έξυπνες συνήθειες.

«Θέλουμε πραγματικά να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες, φροντίζοντας να κοιμούνται αρκετά, να ακολουθούν μια κατάλληλη διατροφή, και να παίρνουν τα φάρμακά τους εάν έχουν κάποια πάθηση», εξήγησε η Wardlaw. Όταν είστε συνολικά σε μια πιο υγιή κατάσταση, ο κίνδυνος να κρυώσετε μειώνεται, πρόσθεσε η Wardlaw. Επιπλέον, η βασική αυτοφροντίδα, όπως ο ύπνος, η άσκηση και η κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής, μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διατηρήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα στα καλύτερά του, κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης  Νευροπίεση: Αθώο σύμπτωμα ή ένδειξη υπέρτασης;

Δεν είναι κακό να φοράτε μάσκα.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που χρησιμοποιούνται συχνά οι μάσκες», είπε η Wardlaw, σημειώνοντας ότι προστατεύουν τους ανθρώπους από το να κολλήσουν τον COVID-19, αλλά και άλλους ιούς. Για παράδειγμα, τα κρούσματα γρίπης μειώθηκαν όταν ίσχυαν οι εντολές μάσκας πριν από μερικά χρόνια. Επιπλέον, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η χρήση μάσκας υψηλής ποιότητας (όπως N95 ή KN95) μπορεί να προστατεύσει το άτομο που την φορά αλλά και τους γύρω του από ασθένειες του αναπνευστικού.

Αποφύγετε τους πολυσύχναστους χώρους.

Εάν έχετε προγραμματίσει να παρευρεθείτε σε μια μεγάλη γιορτή ή να πάτε ένα ταξίδι, καλό είναι να αποφύγετε τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους τις ημέρες πριν από την εκδήλωση ή το ταξίδι για να μειώσετε τον κίνδυνο να κρυώσετε.

«Η έκθεση σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που μπορεί να έχουν κάποια λοίμωξη, ιδιαίτερα σε κοντινή απόσταση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης», είπε ο Chung. Και πάλι, αυτό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι έμαθαν νωρίς στην πανδημία, όταν ενθαρρύνονταν (και εξακολουθούν να ενθαρρύνονται) να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς, καλά αεριζόμενους χώρους σε αντίθεση με τους πολυσύχναστους, εσωτερικούς χώρους.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *