Ποια είναι τα οφέλη του βασιλικού στην υγεία

 

Ποια είναι τα οφέλη του βασιλικού στην υγεία

Ποια είναι τα οφέλη του βασιλικού στην υγεία

Τέλειο χρώμα και άρωμα, αλλά όχι μόνο: Τα οφέλη που έχει αυτό το υπέροχο μυρωδικό για την υγεία μας.

Ο βασιλικός είναι ένα μυρωδικό που δεν μας είναι καθόλου ξένο. Χρησιμοποιείται ευρέως ανά τον κόσμο και διατίθεται σε πολλές ποικιλίες με διαφορετικές γεύσεις, χρώματα και σχήματα φύλλων.

Οι συνήθεις τύποι βασιλικού περιλαμβάνουν:

Γλυκός βασιλικός: Είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία. Ο γλυκός βασιλικός έχει το σήμα κατατεθέν του βασιλικού- στρογγυλά, κυρτά, πράσινα φύλλα- και είναι εξαιρετική βάση για την πέστο.

Basil Genovese: Ο βασιλικός Genovese είναι ο Ιταλός ξάδερφος του γλυκού βασιλικού. Επίσης εξαιρετικός σε πέστο και άλλα ιταλικά πιάτα. Έχει μεγαλύτερα, πιο σκουρόχρωμα φύλλα και πιο δυνατή γεύση.

Ταϊλανδέζικος γλυκός βασιλικός: Τα φύλλα γλυκού βασιλικού της Ταϊλάνδης είναι πιο επίπεδα και πιο μυτερά από. Έχουν ιδιαίτερη γεύση γλυκόριζας που κρατάει καλά σε υψηλές θερμοκρασίες, σε αντίθεση με τον γλυκό βασιλικό.

 

Ποια είναι όμως τα οφέλη του για τον οργανισμό μας;

Διαβάστε Επίσης  Διαβήτης: Οι χημικές ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο - Ποια προϊόντα τις περιέχουν

Περιέχει βιταμίνη Κ
Ο βασιλικός είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, ειδικά τα αποξηραμένα φύλλα του. Η βιταμίνη Κ βοηθά στην ενίσχυση των οστών και παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην ικανότητα του αίματος να πήζει.

Προστατεύει από τη φθορά των κυττάρων
Τα φύλλα βασιλικού είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, φυσικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματός σας. Τα κύτταρα καταστρέφονται από το οξειδωτικό στρες, όμως τα αντιοξειδωτικά δρουν ως ασπίδα ενάντια σε αυτό, όπως και στα προβλήματα υγείας που προκαλεί. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις υγείας που περιλαμβάνουν καρδιαγγειακή νόσο, αρθρίτιδα, ακόμα και καρκίνο.

Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τη δυνατότητα του αιθέριου ελαίου βασιλικού να αποκρούει ορισμένους καρκίνους. Σε μια εργαστηριακή μελέτη, ο γλυκός βασιλικός εμπόδισε την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Σε μια άλλη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα φύλλων από έξι διαφορετικούς τύπους βασιλικού είχαν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Διαβάστε Επίσης  Η βρώμη: Το θρεπτικό πρωινό που θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Βοηθά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης
Οι επαγγελματίες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής αντιμετωπίζουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις με βασιλικό εδώ και αιώνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Τόσο οι ανθρώπινες όσο και οι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει την ικανότητα του βασιλικού να βοηθά με τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Οι μελέτες σε ανθρώπους βρίσκονται σε πρώιμα στάδια, αλλά έχουν δείξει κάποια συναρπαστικά πιθανά οφέλη για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και τον διαβήτη τύπου 2.

Ενισχύει την ψυχική υγεία
Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση βασιλικού μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ψυχικής σας υγείας. Σε τέσσερις διαφορετικές ανθρώπινες μελέτες, ο βασιλικός αποδείχθηκε ότι :

Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της προσοχής.
Βελτιώνει τη διάθεση.
Μειώνει το στρες και το άγχος.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *