Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Νέα ανακάλυψη βελτιώνει σημαντικά τη θεραπεία

 

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Νέα ανακάλυψη βελτιώνει σημαντικά τη θεραπεία

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Νέα ανακάλυψη βελτιώνει σημαντικά τη θεραπεία

 

Μια μελέτη με επικεφαλής τον Nicolas Bazan, Διευθυντή του LSU Health New Orleans Neuroscience Center, εντόπισε ποια κύτταρα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στην απόκριση μετά το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαπίστωσε λοιπόν ότι η χορήγηση προδρόμων ουσιών των ελαβονοειδών, μια κατηγορία μορίων που συγχρονίζουν την επικοινωνία από κύτταρο σε κύτταρο και τη νευροφλεγμονή/ανοσολογική δραστηριότητα ως απόκριση σε τραυματισμό, βελτίωσε το νευρολογικό έλλειμμα σε ένα πειραματικό μοντέλο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε επίσης μια αλληλουχία γονιδιακών αποκρίσεων ως ένα ολοκληρωμένο τοπίο φλεγμονώδους σηματοδότησης, ρίχνοντας φως σε πιθανούς νέους θεραπευτικούς δρόμους. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Scientific Reports.

Η ανακάλυψη διευρύνει το παράθυρο χορήγησης της θεραπείας από 4,5 ώρες σε επτά ημέρες

Οι επιλογές θεραπείας του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι περιορισμένες, ιδιαίτερα αμέσως μετά από ένα συμβάν. Ο ενεργοποιητής ιστικού πλασμινογόνου (tPA) με ενδοφλέβια χορήγηση είναι μια θεραπεία για περιορισμένο αριθμό ασθενών μετά από οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο με στενό θεραπευτικό παράθυρο 4,5 ωρών.

Η πρόσφατη κλινική δοκιμή EXTEND αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της χορήγησης tPA πέρα από το τυπικό χρονικό διάστημα των 4,5 ωρών για ασθενείς με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες θεραπείας.

Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη στον εγκέφαλο γίνεται προοδευτικά χειρότερη. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ενδαγγειακή παρέμβαση και την ενζυματική αφαίρεση θρόμβων μπορεί να διευκολύνουν την επαναιμάτωση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες για την πρόληψη και την αποκατάσταση της βλάβης.

Διαβάστε Επίσης  Το «καλό» λίπος που προστατεύει από άνοια και εγκεφαλικό

«Η εργασία μας αναφέρεται στην ανακάλυψη ότι η χορήγηση δομικών στοιχείων για πρόδρομες ουσίες των ελοβανοειδών μέσω ενδορινικής χορήγησης μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτη νευροπροστασία έως και 7 ημέρες μετά το εγκεφαλικό, με βάση ένα έγκυρο πειραματικό μοντέλο», σημειώνει ο Δρ. Bazan.

Παρά τις προσπάθειες εντοπισμού νευροπροστατευτικών μηχανισμών που βλάπτουν τη σηματοδότηση της αλληλουχίας του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, παραμένει ένα κενό σε ένα δυνητικά αποτελεσματικό θεραπευτικό μέσο. Η παρούσα μελέτη ορίζει τη νευροπροστασία με πρόδρομες ουσίες C-32:6 και C-34:6 πολύ μακράς αλυσίδας πολυακόρεστων λιπαρων οξέων (VLC-PUFA) ελαβονοειδών (ELV).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ελεύθερα C-32:6 και C-34:6 μείωσαν τη δραστηριότητα των προφλεγμονωδών γονιδίων στις περιοχές του υποφλοιού και του φλοιού του εγκεφάλου. Η λειτουργική ανάλυση αποκάλυψε επίσης ανοδικά μόρια που σχετίζονται με επιζήμια συμβάντα σηματοδότησης σε οξείες και υποξείες φάσεις μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Οι μηχανιστικές γνώσεις που παρέχονται από τη μελέτη μας αποδεικνύουν ότι μέσω των ανοδικών επιδράσεων, τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δρουν σε γονίδια τα οποία, όταν αυξάνονται ή μειώνονται, βοηθούν στη μετακίνηση του αθροίσματος των γεγονότων σηματοδότησης προς την ανάκαμψη, ρυθμίζοντας τις εσωτερικές διαδικασίες επιδιόρθωσης του εγκεφάλου», προσθέτει ο Δρ. Bazan.

Διαβάστε Επίσης  Τρεις λόγοι για τους οποίους φταρνίζεστε συνέχεια

Σημαντικές επιπτώσεις από τα εγκεφαλικά επεισόδια

Η μελέτη γεφυρώνει ένα κρίσιμο κενό γνώσης στην έρευνα για τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κάθε 40 δευτερόλεπτα, κάποιος στις ΗΠΑ παθαίνει εγκεφαλικό. Κάθε 3 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα, κάποιος πεθαίνει από εγκεφαλικό. Το 2021, 1 στους 6 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα οφειλόταν σε εγκεφαλικό. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 795.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες παθαίνουν εγκεφαλικό.

Περίπου το 87% όλων των εγκεφαλικών επειδοσίων είναι ισχαιμικά, στα οποία η ροή του αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται. Το κόστος που σχετίζεται με το εγκεφαλικό στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε σε σχεδόν 56,5 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2018 και 2019. Αυτό το σύνολο περιλαμβάνει το κόστος των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων για τη θεραπεία του εγκεφαλικού και των χαμένων ημερών εργασίας.

«Η περαιτέρω διερεύνηση αυτών των ευρημάτων για την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών σκευασμάτων δείχνει πολλά υποσχόμενη για την ενίσχυση των εκβάσεων του εγκεφαλικού και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών παγκοσμίως», καταλήγει ο Δρ. Bazan.

 

https://www.real.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *