Στα «κάγκελα» οι φαρμακοποιοί με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη νέα εγκύκλιο Αγαπηδάκη

 

Στα «κάγκελα» οι φαρμακοποιοί με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη νέα εγκύκλιο Αγαπηδάκη

Στα «κάγκελα» οι φαρμακοποιοί με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη νέα εγκύκλιο Αγαπηδάκη

 

Έντονες αντιδράσεις στον φαρμακευτικό κλάδο αναφορικά με την κατάργηση της διενέργειας αντιγριπικών εμβολιασμών απευθείας στα φαρμακεία, χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή.

Αρχικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με ανακοίνωσή του ζητά από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη,να επαναφέρει την περσινή διάταξη με την οποία οι πολίτες λάμβαναν το αντιγριπικό εμβόλιο απευθείας από τα Φαρμακεία και καταχωρούνται στην ειδική πλατφόρμα του Μητρώου Εμβολιασμών απευθείας από τους Φαρμακοποιούς, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επίσκεψη σε γιατρό και προσκόμιση ιατρικής συνταγής.

 

Στο χορό των αντιδράσεων μπήκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (28/9) και τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Όπως αναφέρουν, η περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων είναι ακόμη διαθέσιμη στα φαρμακεία κατά τα περσινά δεδομένα και αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν ήδη διαθέσει αντιγριπικά εμβόλια με το περσινό σύστημα, δηλαδή με απλή καταχώρηση του ΑΜΚΑ του πολίτη και με εκτύπωση του σχετικό εντύπου «διενέργειας αντιγριπικού εμβολιασμού».

Διαβάστε Επίσης  Μαγούλα Αττικής : Νέα απόπειρα αρπαγής παιδιού – Καταγγελία από τους γονείς

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής ζητούν με επιστολή τους από το Υπουργείο Υγείας να επανέλθει η δυνατότητα χορήγησης εμβολίων στους πολίτες μόνο με το ΑΜΚΑ τους μέσω της ΗΔΙΚΑ, όπως ακριβώς ίσχυε πέρυσι, και προειδοποιούν πώς σε κάθε περίπτωση τα Ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν να αποδεχθούν τις μέχρι σήμερα εκδοθείσες συνταγές από τα φαρμακεία, «αλλιώς θα έπρεπε να είχε κλείσει η εν λόγω πλατφόρμα», όπως αναφέρουν.

Προσθέτουν δε πως η περσινή διαδικασία διευκόλυνε ιδιαιτέρως την προσβασιμότητα των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς ταλαιπωρία, ραντεβού και οικονομική επιβάρυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι Φαρμακοποιοί δεν έχουν λάβει απάντηση στο έγγραφό τους προς το Υπουργείο Υγείας.

 

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Οι πολίτες εμβολιάστηκαν πέρυσι χωρίς οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), προσθέτοντας επίσης πως με την απόφασή της αυτή η κα. Αγαπηδάκη αναμένεται να υποβάλλει τους πολίτες σε περιττή ταλαιπωρία, ενώ θα επιβαρυνθούν και σε επιπλέον δαπάνη για την επίσκεψη σε γιατρό.

Διαβάστε Επίσης  ΟΠΑΠ: Πλήρης ανακαίνιση δύο σχολικών μονάδων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ραφήνας και του Νέου Βουτζά

«Αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας», τονίζει ο ΠΦΣ και βάζει στο «κάδρο» και τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

«Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές», αναφέρουν οι Φαρμακοποιοί.

Να σημειωθεί τέλος,  πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσουν και δύο ανοσοενισχυμένα εμβόλια που θα διατίθενται αποκλειστικά για τους άνω των 60 ετών.

 

newsit.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *