Κίνδυνος για ελονοσία και γαστρεντερίτιδα στις πλημμυρισμένες περιοχές

 

Κίνδυνος για ελονοσία και γαστρεντερίτιδα στις πλημμυρισμένες περιοχές

Κίνδυνος για ελονοσία και γαστρεντερίτιδα στις πλημμυρισμένες περιοχές

 

Για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel με τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι ιδαίτερα εκτεταμμένα και χιλιάδες στρέμματα να είναι ακόμα κάτω από το νερό, μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου,

«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες», ανέφερε στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ.

 

Εκτός από τα θύματα της κακοκαιρίας από πνιγμό ή τραυματισμό που όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός τους αυξάνεται, η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στους εγκλωβισμένους που μετά από δύο σχεδόν 24ωρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. «Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα», επισήμανε.

Διαβάστε Επίσης  Αναδρομικά 2019: Σε δόσεις η επιστροφή τους – Ποιοι θα λάβουν έως και 11.185 ευρώ

Μιλώντας για την ποιότητα του νερού ο καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των νερών.

«Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν, δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε.

Και όπως τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή.

Διαβάστε Επίσης  ΔΕΘ 2018: Δείτε LIVE την συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενη και στο ψυχολογικό κόστος εκτός από το σωματικό αποτύπωμα που άφησε η κακοκαιρία Daniel στους πληγέντες τόνισε ότι θα είναι μεγάλο όταν πια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων. «Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση», σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *