Φωτιά τώρα – SOS από Σαρηγιάννη: Τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα συνδέονται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις

 

Φωτιά τώρα - SOS από Σαρηγιάννη: Τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα συνδέονται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Φωτιά τώρα – SOS από Σαρηγιάννη: Τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα συνδέονται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλόντικής μηχανικής ΑΠΘ, αναφέρθηκε σχετικά με την σημαντική αύξηση από αιωρούμενα σωματίδια, που χαρακτηρίζουν την ατελή καύση, σε μια ανεξέλεγκτη φωτιά. Τα μικροσωματίδια αυτά, είναι επικίνδυνα, καθώς μπορούν να μπουν βαθιά στους πνεύμονές μας, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Διασύνδεση με νευροεκφυλιστικές παθήσεις»

 

«Υπάρχει διασύνδεση με νευροεκφυλιστικές παθήσεις, σύνδεση με στην αναπαραγωγή. Μια σειρά από νόσους οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά προβλήματα στη ζωή, κυρίως στη φάση της έξαρσης, σε ανθρώπους που έχουν υποκείμενες νόσους. Αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κάποιος με άσθμα θα πρέπει να προσπαθήσει να μην εκτεθεί στην την ποιότητα του αέρα. Και βεβαίως και άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια αντίστοιχα μπορούν να έχουν παραπάνω προβλήματα», εξήγησε.

Διαβάστε Επίσης  Υπέρταση: Μήπως έχετε και δεν το ξέρετε; Η απάντηση κρύβεται στις μετρήσεις

Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε πολίτης για να προστατευτεί τις ημέρες των πυρκαγιών είναι να μην εκτεθεί κυρίως στον εξωτερικό αέρα και αν χρειαστεί να εκτεθεί, να φορά μάσκα. Ωστόσο, η ποιότητα του αέρα ακόμα και μερικές μέρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως: «Σήμερα η κατάσταση γενικότερα στη χώρα είναι πολύ καλύτερη και μάλιστα το συγκεκριμένο νέφος το συνολικό, όχι μόνο από την Αλεξανδρούπολη και την Αθήνα, αλλά από παντού, έχει κυρίως μεταφερθεί προς το Νότο.

Διαβάστε Επίσης  Ποιες είναι οι αιτίες της τριχόπτωσης;

Πρέπει κανείς να προσέξει, ειδικά σε περιοχές όπου έχουμε σημαντική καύση τεχνικών υλικών, σπιτιών, αυτοκινήτων κτλ, να δει αν υπάρχει επιμόλυνση στο έδαφος από τα σωματίδια που θα έχουν καταπέσει πια στο έδαφος, έτσι ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση στο υδάτινο οικοσύστημα και βεβαίως και στην ποιότητα του εδάφους και αντίστοιχα μετά στη διατροφική αλυσίδα.

Άρα χρειάζεται ακόμα να έχουμε μια αυξημένη προσοχή και τις επόμενες μέρες, όχι μόνο σήμερα και χθες που ήταν που μαίνονταν οι πυρκαγιές».

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *