Είναι οι σπόροι από το καρπούζι ασφαλείς για κατανάλωση;

 

Είναι οι σπόροι από το καρπούζι ασφαλείς για κατανάλωση;

Είναι οι σπόροι από το καρπούζι ασφαλείς για κατανάλωση;

 

Για τους σπόρους καρπουζιού υπάρχουν και διαδίδονται διάφοροι μύθοι και παρανοήσεις.

Προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης λευκών έναντι των μαύρων σπόρων και εάν είναι καλύτερο να τους αποφεύγουμε γενικώς.

Αν και είναι γνωστό ότι η κατανάλωση μαύρων σπόρων δεν θα οδηγήσει σε… βλάστηση καρπουζιών στο στομάχι σας, εδώ θα εξετάσουμε αν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υγείας για να τους αποφύγετε.

Στην πραγματικότητα, η κατάποση σπόρων καρπουζιού δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Απεναντίας, θα μπορούσαν να υπάρχουν πιθανά οφέλη για την υγεία.
Ο διατροφολόγος Toby Amidor διευκρινίζει ότι οι λευκοί σπόροι στο καρπούζι είναι επί της ουσίας “κενά σπόρια”, που δεν ωρίμασαν πλήρως. Αυτά είναι ασφαλή για κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά, οι μαύροι σπόροι είναι ώριμοι και γόνιμοι, ικανοί να αναπτυχθούν σε φυτά καρπουζιού εάν φυτευτούν. Ωστόσο, είναι επίσης ασφαλή για κατανάλωση και θα περάσουν από το σύστημά σας ως αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες πηγές διαλυτών φυτικών ινών περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών και το αβοκάντο.

Για τους περισσότερους, η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου καρπουζιού είναι ασφαλής και ωφέλιμη. Οι σπόροι καρπουζιού περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, φυλλικό οξύ και νιασίνη.

Αν και δεν είναι καμιά… λιχουδιά, όταν τρώγονται μόνοι, οι σπόροι καρπουζιού μπορούν να προσφέρουν κάποια ωφέλη. Η διατροφολόγος Kacie Barnes προτείνει σε μερικούς ανθρώπους να φτιάχνουν βούτυρο από σπόρους καρπουζιού, αλεύρι ή ακόμα και να ψήνουν τους σπόρους για να τους ενσωματώσουν στη διατροφή τους.

Διαβάστε Επίσης  Δείτε από τι κινδυνεύετε αν ακούτε μουσική δυνατά με ακουστικά

Ωστόσο, όσοι έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Η κατανάλωση σπόρων καρπουζιού μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή γαστρεντερική δυσφορία. Η υπερβολική κατανάλωση σπόρων μπορεί να προσφέρει σημαντική υπερφόρτωση φυτικών ινών, προκαλώντας δυνητικά πεπτικά προβλήματα σε όσους δεν τους έχουν συνηθίσει.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο για την κατανάλωση σπόρων καρπουζιού με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα.

 

Δεν είναι όλα τα σπόρια φρούτων ίδια

Αν και είναι καθησυχαστικό ότι η σχολαστική αφαίρεση σπόρων δεν είναι απαραίτητη για την κατανάλωση καρπουζιού, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε άφοβα κάθε σπόρο και κουκούτσι από διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Ο Amidor εξηγεί ότι αρκετοί σπόροι και κουκούτσια είναι ασφαλή για κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από αγγούρια, ρόδια και φρούτα του δράκου.

Ωστόσο, ορισμένοι σπόροι μπορεί πράγματι να είναι επιβλαβείς εάν καταναλωθούν υπερβολικά.

 

Κουκούτσια από κεράσια

Τα κουκούτσια κερασιού περιέχουν πρωσικό οξύ, γνωστό και ως κυανίδιο, το οποίο είναι δηλητηριώδες. Η κατάποση ολόκληρων κουκουτσιών είναι γενικά ακίνδυνη καθώς περνούν από το πεπτικό σύστημα ανέπαφα. Ωστόσο, αποφύγετε να συνθλίβετε ή να μασάτε κουκούτσια κερασιού, καθώς αυτό εκθέτει το σώμα πιο εύκολα στο πρωσικό οξύ.

Διαβάστε Επίσης  Εθισμός στον τζόγο: Η φυσική λύση που μειώνει το στρες και προστατεύει από τις υποτροπές

Αν έχετε δει την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Ozark μπορεί να θυμάστε τι επιφύλασσε η μοίρα για τον Jacob Snell…

 

Κουκούτσια μήλου

Οι σπόροι μήλου περιέχουν επίσης κυάνιο, αν και η φυσική τους προστατευτική επικάλυψη τους εμποδίζει να εισέλθουν στο πεπτικό σύστημα εάν καταποθούν ολόκληροι. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μασημένων ή θρυμματισμένων σπόρων μήλου θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες.

 

Κουκούτσια από βερίκοκο

Μέσα στο κουκούτσι των βερίκοκων, θα βρείτε σπόρους που περιέχουν κυάνιο. Η κατάποση αυτών των σπόρων μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές ενοχλήσεις και ασθένειες, ιδιαίτερα στα παιδιά. Η τοξικότητα του κυανίου στους σπόρους βερίκοκου είναι τόσο σοβαρή για τα παιδιά που πολλά χρειάζονται εντατική φροντίδα εάν δηλητηριαστούν.

 

Συμπερασματικά

Οι σπόροι καρπουζιού, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, είναι ασφαλείς για κατανάλωση και μπορούν να προσφέρουν ακόμη και θρεπτικά οφέλη.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι σπόροι και τα κουκούτσια το ίδιο όσον αφορά την υγεία. Αν και ορισμένοι, όπως οι σπόροι του αγγουριού και του ροδιού, δεν αποτελούν απειλή, συνιστάται προσοχή με τους σπόρους από κεράσια, μήλα και βερίκοκα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κυάνιο.

 

Iatropedia.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *