Λιπώδες ήπαρ: Το διατροφικό πλάνο που οδηγεί σε ταχεία απώλεια βάρους και μειώνει το λίπος

 

Λιπώδες ήπαρ: Το διατροφικό πλάνο που οδηγεί σε ταχεία απώλεια βάρους και μειώνει το λίπος

Λιπώδες ήπαρ: Το διατροφικό πλάνο που οδηγεί σε ταχεία απώλεια βάρους και μειώνει το λίπος

 

Ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο αποδείχθηκε ικανό να μειώσει το λίπος στο ήπαρ, αποτρέποντας την εξέλιξη της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας – Έλληνας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης του.

 

Περίπου το 2% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μια προχωρημένη μορφή μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, κατά την οποία μεγάλες ποσότητες λίπους συσσωρεύονται στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή και ουλές.

Εάν η νόσος προχωρήσει και εξελιχθεί, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος, αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες.

Διαβάστε Επίσης  17 Νοεμβρίου:Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να αναπτυχθεί ένα φάρμακο ικανό να θεραπεύσει τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, υπάρχουν ωστόσο διάφοροι τρόποι διαχείρισης της νόσου, ώστε να μην εξελίσσεται και υποτροπιάζει. Δεδομένου του ότι το υπερβολικό λίπος στο ήπαρ είναι αυτό που προκαλεί τη φλεγμονή και τις ουλές, που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της πάθησης, η κυρίαρχη θεραπεία για τους ασθενείς είναι η απώλεια βάρους.

Ωστόσο, μόνοι τους οι άνθρωποι δεν μπορούν συνήθως να πετύχουν επαρκή απώλεια βάρους, ώστε να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη της νόσου, επιτυγχάνοντας σημαντικές μειώσεις ηπατικού λίπους και αλλαγή στα επίπεδα φλεγμονής και ουλών.

Διαβάστε Επίσης  Κίνδυνος εάν η καρδιά χτυπά δυνατά σε φάση ηρεμίας!

Σε άρθρο του στο The Conversation o ερευνητής διαιτολόγος Δημήτρης Κουτουκίδης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξήγαγε σε ασθενείς με λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η ταχεία απώλεια βάρους, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός διατροφικού προτύπου που αποτελείται κατά βάση από σούπες και ροφήματα και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, ενδεχομένως είναι σε θέση να μειώσει τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *