Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D στις πολυκυστικές ωοθήκες;

 

Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D στις πολυκυστικές ωοθήκες;

Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D στις πολυκυστικές ωοθήκες;

Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλαος Δήμζας, από το docdiet.gr, ρίχνει φως στις πολυκυστικές ωοθήκες και μας εξηγεί πώς μπορεί να βοηθήσει η βιταμίνη D.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι από τις πιο συχνές ενδοκρινικές διαταραχές που αφορά περίπου το 4-18% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Περιλαμβάνει διαφορετικού βαθμού αναπαραγωγικές και μεταβολικές δυσλειτουργίες, μεταξύ αυτών υπογονιμότητα, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερινσουλιναιμία και δυσλιπιδαιμία.

 

Πώς σχετίζεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με την βιταμίνη D;

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, φαίνεται πως η έλλειψη βιταμίνης D πιθανόν να αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα στην παθογένεση της αντίστασης στην ινσουλίνη και του μεταβολικού συνδρόμου. Παρατηρήθηκε, πως σε ποσοστό 67-85% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνυπήρχε έλλειψη της βιταμίνης D. Η συσχέτιση της έλλειψης βιταμίνης D και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, ενδεχομένως προκύπτει από τον ρόλο της βιταμίνης στον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Διαβάστε Επίσης  Τα τρία βήματα περιποίησης για υγιή πόδια

Η βιταμίνη D ενισχύει την σύνθεση και απελευθέρωση ινσουλίνης και την έκφραση των υποδοχέων ινσουλίνης. Επομένως, ακριβώς εξαιτίας του ρόλου της βιταμίνης D στην αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να υπάρχει έμμεση συσχέτιση της έλλειψης της βιταμίνης και των μεταβολικών και αναπαραγωγικών δυσλειτουργιών που συνδέονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Βιταμίνη D παχυσαρκία και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μελέτες γυναίκες με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος, ΔΜΣ και περίμετρο μέσης, συγκριτικά με γυναίκες που έχουν καλύτερα επίπεδα συγκέντρωσης της βιταμίνης D. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης μελέτης τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, συμβάλλουν στην συσσώρευση ενδομυϊκού λίπους.

Διαβάστε Επίσης  Βιταμίνες και μέταλλα: Σε ποιες τροφές υπάρχει η κάθε βασική βιταμίνη και μέταλλο

 

Συμπληρώματα βιταμίνης D. Ναι ή όχι;

Φαίνεται πως η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, αλλά και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης η έλλειψη βιταμίνης D θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην διαχείριση περιστατικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ειδικότερα όταν συνυπάρχει συνδυαστικά και μεταβολικό σύνδρομο.

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *