Καύσωνας Κλέων: Έκτακτο δελτίο αναμένεται από την ΕΜΥ – Πού θα χτυπήσουν 45άρια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναμένεται να εκδώσει η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για τον επερχόμενο καύσωνα.

Το κύμα καύσωνα που έρχεται από Τετάρτη 12 Ιουλίου θα ονομαστεί «Κλέων», όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Μάλιστα, αναμένεται και έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ.

 

Σε επίπεδα καύσωνα η χώρα από την Τετάρτη έως τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα. Το μέγιστο των θερμοκρασιών προσδιορίζεται την Παρασκευή και το Σάββατο. Σε λίγο έκδοση εκτάκτου δελτίου».

Καύσωνας διαρκείας από την Τετάρτη
Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, με κορύφωση το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο 14-15 Ιουλίου.

Παρατεταμένο κύμα καύσωνααναμένεται να επηρεάσει τη χώρα, ενώ οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν τοπικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του meteo, τους 45 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η θερμοκρασία στη συνέχεια θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πού θα χτυπήσουν 45άρια

Με ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για την ένταση του επερχόμενου αφρικανικού καύσωνα, αναλύοντας τα τρία στοιχεία που τον προβληματίζουν. Παράλληλα, τονίζει ότι το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο, ο υδράργυρος θα «δείξει» 45 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία, Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Διαβάστε Επίσης  Εκτός λειτουργίας ο ραδιοφάρος Σκύρου την ημέρα της πτώσης του Mirage 2000-5

«Οι πολύ ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σάββατο , την Κυριακή και τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα θα επικρατήσουν ιδιαίτερα ξηρές και θερμές συνθήκες το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα σε συνδυασμό με τις αυξημένες εντάσεις των βοριάδων», προσθέτει ο μετεωρολόγος.

 

«Η κόπωση του πληθυσμού εξαιτίας της πρώτης αξιόλογης ζέστης για φέτος και της μεγάλης διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών.

Ενδεικτικά η θερμοκρασία:

(Τα στοιχεία όταν χρειάζεται θα επικαιροποιούνται )

Τετάρτη

Θεσσαλία 40
Βόρεια Ελλάδα 40-41
Βοιωτία-Φθιώτιδα 40
Ρόδος 40
Νησιά 37-38
Αττική 38
Θεσσαλονίκη 36

Πέμπτη

Θεσσαλία 42-43
Βόρεια Ελλάδα 41-42
Βοιωτία-Φθιώτιδα 41
Πελοπόννησος 40-41
Ρόδος 40
Νησιά 38
Αττική 40
Θεσσαλονίκη 39

Παρασκευή-Σάββατο

Θεσσαλία 44-45
Βόρεια Ελλάδα 44-45
Βοιωτία-Φθιώτιδα 43-44
Πελοπόννησος 44-45
Ρόδος-Κρήτη 42
Νησιά 39-40
Αττική 42-43
Θεσσαλονίκη 42-43».

Κολυδάς: «Ύπουλος» και επικίνδυνος ο καύσωνας

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κολυδάς, επικαλούμενος τα προγνωστικά μοντέλα: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο “ύπουλος” και επικίνδυνος είναι ο καύσωνας. Δεν φαίνεται σαν τις καταιγίδες και οι μεγάλες δυσκολίες έρχονται το βράδυ, όταν οι ελάχιστες θερμοκρασίες βρίσκονται πάνω από 30°C».

Διαβάστε Επίσης  Εξελίξεις φωτιά για τον θάνατο του Κατσίφα: Καινούργια στοιχεία στο φως

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, την Τρίτη η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή άνοδο δεν θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Από την Τετάρτη όμως, ξεκινά η θερμή μεταφορά με μεγάλη ένταση, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα έχουν προηγηθεί θερμοκρασίες της τάξεως των 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη πλέον σε όλα τα ηπειρωτικά θα έχουμε 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Η κορύφωση του καύσωνα ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες δείχνει να έρχεται την Παρασκευή ακόμη και με 43 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, τη Δευτέρα η ΕΜΥ αναμένεται να εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού σχετικά με τον επικείμενο καύσωνα.

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *