Καρκίνος: Η δημοφιλής διατροφή που εξουδετερώνει τους όγκους

 

Καρκίνος: Η δημοφιλής διατροφή που εξουδετερώνει τους όγκους

Καρκίνος: Η δημοφιλής διατροφή που εξουδετερώνει τους όγκους

 

Αν και πασίγνωστη για το γρήγορο αδυνάτισμα, η κετογονική δίαιτα φαίνεται πως μπορεί να προσφέρει και στο πεδίο της μάχης κατά του καρκίνου, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης

Η κετογονική δίαιτα (keto diet) θα μπορούσε να αποτελεί το νέο όπλο ενάντια στον καρκίνο, σύμφωνα με ειδικούς από το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL). Η δημοφιλής δίαιτα που βασίζεται στον περιορισμό των υδατανθράκων και την πρόσληψη της απαιτούμενης ενέργειας κυρίως από λιπαρά, θα μπορούσε να οδηγήσει τους καρκινικούς όγκους σε λιμοκτονία στερώντας τους την αναγκαία γλυκόζη.

Διαβάστε Επίσης  Διατροφικές και μείωση της αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, η κετογονοκή δίαιτα αυξάνει στην κυκλοφορία του αίματος ένα είδος τοξικών λιπαρών, τα υπεροξείδια λιπιδίων, τα οποία εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα μέσω της σιδηρόπτωσης (ferroptosis), ενός εξαρτώμενου από το σίδηρο κυτταρικού θανάτου.

Όπως έδειξαν ωστόσο τα πειράματα σε ποντίκια, μια τέτοια διατροφική θεραπεία ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Τα πειραματόζωα με καρκίνο του παγκρέατος και του παχέος εντέρου εμφάνισαν καχεξία, μια μεταβολική διαταραχή που σχετίζεται με ανορεξία, προοδευτική απίσχνανση και απώλεια βάρους, οδηγώντας σε καταστολή του ανοσοποιητικού. «Είναι πολύ συχνή σε ασθενείς με προοδευτικό καρκίνο.

Διαβάστε Επίσης  Οι διατροφικές συνήθειες που ευθύνονται για τον πόνο στο σεξ

Γίνονται τόσο αδύναμοι που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν την αντικαρκινική θεραπεία. Καθημερινές δραστηριότητες γίνονται οι άθλοι του Ηρακλή», σχολίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής από το CSHL, Tobias Janowitz.

Μια λύση για την εξασφάλιση της αντικαρκινικής δράσης χωρίς τη θανατηφόρο παρενέργεια ήταν συνδυασμός της κετογονικής διατροφής με λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων. Οι όγκοι συρρικνώθηκαν και τα ποντίκια έζησαν περισσότερο.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *