Ντομάτες με πλιγούρι

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι

Υλικά 1 φλιτζάνι πλιγούρι χοντρό,

8-10 μεγάλες, σφιχτές ντομάτες,
2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο,

2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια,

1 ψιλοκομμένο πράσο,

2 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο,

1 ματσάκι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο μαϊντανό,

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο βασιλικό,

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο,

1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι,

1/2 φλιτζάνι σταφίδες,

2-3 καθαρισμένες πατάτες(προαιρετικά),

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Μουλιάζετε το πλιγούρι σε 1 και 1/3 φλιτζάνι κρύο νερό για 1–1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει. Κόβετε μια λεπτή φέτα από κάθε ντομάτα (καπάκι) και τις αδειάζετε από τη σάρκα και τους σπόρους τους με ένα κουταλάκι ή το ειδικό εργαλείο.
2. Κρατάτε τη σάρκα, τη στραγγίζετε από τα υγρά και τα σπόρια και την πολτοποιείτε. Αλατίζετε το εσωτερικό από τις άδειες ντομάτες και τις αναποδογυρίζετε σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το 1/2 φλιτζάνι λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το πράσο μέχρι να μαραθούν. Κατόπιν προσθέτετε το σκόρδο. Σοτάρετε ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά για 2΄-3΄.
4. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το πλιγούρι με το μείγμα των κρεμμυδιών, των πράσων και του σκόρδου, τη στραγγισμένη σάρκα, τα μυρωδικά, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνετε το μείγμα.
5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C. Γεμίζετε τις ντομάτες με το μείγμα και τις τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο ταψί. Σκεπάζετε τις ντομάτες με τα καπάκια τους. Αν θέλετε κόβετε ανάμεσά τους πατάτες κυδωνάτες. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό, σκεπάζετε το σκεύος ελαφρά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45΄-55΄ ή μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες. Σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαβάστε Επίσης  Μανιτάρια κοκκινιστά με ρύζι

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *